zondag 28 augustus 2022

Gehaakt kippendoekje

Ken je dat, een kippendoekje? Ik kende het niet, althans, niet tot gisteren. Gisteren kwam er namelijk een klant in onze winkel om haar kippendoekje te laten zien dat ze gebreid had. Een kippendoekje is dus een kleine driehoekige sjaal die de boerin vroeger omsloeg als ze naar buiten ging om een snel karweitje te doen zoals de kippen voeren. Dat kippenvoeren doen de meeste moderne vrouwen niet meer, maar zo'n kleine sjaal past wel heel lekker onder je winterjas.

Mijn kippendoekje heb ik eigenlijk per ongeluk gemaakt. Ik had namelijk tijdens mijn vakantie in een Duitse wolwinkel een leuke gehaakte sjaal zien hangen in C2C-techniek. Thuisgekomen ging ik enthousiast aan de haak met een grote bol mohair, daarbij denkend dat ik daar gemakkelijk een grote omslagdoek van zou kunnen haken. Helaas was de wol sneller op dan gepland en toen had ik geen royale omslagdoek, maar een beetje klein uitgevallen exemplaar dat onafgewerkt in de handwerkmand bleef liggen. Tot gisteren dus, toen bleek het ineens een kippendoekje te zijn!


Ik gebruikte een bol mohair van onduidelijke afkomst, (100 gram / 550m) en ik haakte met haaknaald nummer 4.


Zoals gezegd gebruikte ik de C2C-techniek. Je begint onderaan bij de punt te haken en kunt gewoon doorhaken tot je de sjaal groot genoeg vindt, of tot je wol op is natuurlijk.

De bovenrand eindigt automatisch met zo'n leuk schulprandje, dus makkelijker kan bijna niet. Heerlijk gedachteloos doorhaken in het zonnetje of voor de tv.

De C2C-techniek heb ik uitgelegd in deze blogpost, met foto's ter verduidelijking. 


Ik ga zeker nog een groter exemplaar haken, maar dan moet ik eerst iets meer mohair kopen. Toch weer een goede reden om een wolwinkel te bezoeken!


PS: Wolstapel-update: 1 bol mohair gebruikt voor deze sjaal. Maar ook 1 bol sokkenwol gekocht in die leuke Duitse wolwinkel tijdens de vakantie.


5 opmerkingen:

 1. Bonita bufanda y bonito color. BESICOS.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mmm..... leuk zo n kippendoekje de uitleg ga ik even opslaan lijkt me reuze makkelijk.
  Er staat weer wat op het lijstje maar crisis wat wordt die lang.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ja dat herken ik wel! Ik heb ook nog een hele lijst met dingen die ik graag wil maken.

   Verwijderen
 3. Wat grappig! Ik ken het ook niet, maar moet er wel eentje hebben dan met 3 kipjes in de tuin, hihi! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. I must have one with 3 chickens in the garden, hihi!
  https://promocodehq.com/maidenform-promo-code

  BeantwoordenVerwijderen