zaterdag 4 mei 2019

Gehaakte tas in groot formaat

Nou hier is ie dan hoor, de gehaakte tas. Eigenlijk is boodschappennet een betere omschrijving. Als uitprobeer-project haakte ik de tas eerst in het klein. En nu dus het grote model.

Het begin:
Je hebt gewone haakkatoen nodig. Ik gebruikte oude bolletjes van de hema (volgens mij hartstikke vintage ondertussen), maar elke katoen die geschikt is voor haaknaald nr 2,5 of 3 is goed.
En dan dus een haaknaald, ik haakte met nr. 3.


Zet 125 lossen op en haak 1 stokje in de 8e losse vanaf de haaknaald. Zo ontstaat het eerste vierkantje.


Haak nu steeds 2 lossen, 2 lossen overslaan, 1 stokje in de 3e losse. Zo zou je moeten eindigen met een sliert van 40 vierkantjes (eentje meer of minder maakt niet uit).


De volgende toer begin je met 5 lossen (dit is het eerste stokje en 2 lossen). Haak dan steeds 1 stokje, 2 lossen, 1 stokje, 2 lossen etc. Eindig met 1 stokje in de derde losse. Herhaal deze toer in totaal 39 keer zodat je een raster krijgt van 40 bij 40 vierkantjes.


(Ondertussen bedenk ik mij of dit wel groot genoeg wordt voor een tas, maar ik besluit toch maar om door te gaan. Het principe is duidelijk hoop ik en een nog groter exemplaar kan ik altijd nog maken).

Nu is het tijd om twee tegenoverliggende zijkanten te gaan "rimpelen". Dit heb ik als volgt gedaan:
Toer 1: 1 vaste in het 1e stokje, 1 vaste om de 2 lossenboog van de vorige toer, 1 vaste in het volgende stokje, 1 vaste om de volgende 2 lossenboog, 1 vaste in het stokje van de vorige toer etc. Aan het eind van de toer heb je 81 vasten. Keer met 1 losse.Toer 2 : steeds 2 vasten samenhaken, eindigen met 1 vaste. Je hebt nu 41 vasten. Keer met 1 losse.
Toer 3 : Als toer 2. Je hebt nu 21 vasten. Keer met 1 losse.
Toer 4 en 5: 1 vaste op elke vaste.

Zo gerimpeld ziet je werk er nu uit. Boven deze rimpels komt straks het handvat van je tas.

De draad kan je nu afbreken en ditzelfde stukje herhaal je aan de tegenovergestelde kant van je werk.

Als de andere kant ook zo gerimpeld is hoef je de draad niet af te breken, maar gaan we verder helemaal in het rond haken. Je haakt eerst de zijkant van de tas, dan een handvat boven het gerimpelde gedeelte, dan weer een zijkant en als laatste nog een handvat.


Als eerste haak je ongeveer 4 vasten langs de zijkant van het gerimpelde stukje (zie hierboven op de foto). Dan kom je weer aan bij een rasterzijkant en haak je 1 vaste op het stokje en 1 vaste in de 2 lossenboog. Dus in totaal weer 81 vasten. Vervolgens haak je 4 vasten langs de zijkant van het gerimpelde stukje. Nu haak je 100 lossen, dit wordt het eerste handvat. Je slaat het gerimpelde deel over en maakt je handvat vast met een vaste. Je haakt weer 4 vasten langs de zijkant van het gerimpelde deel en weer 81 vasten in de rasterzijkant. Dan weer 4 vasten langs het gerimpelde deel, 100 lossen als tweede handvat en je maakt dit handvat weer vast met 1 vaste. Nu heb je helemaal in de rondte gehaakt.

Nu komt de volgende ronde. In deze ronde ga je nog 1 maal de zijkanten wat meer rimpelen als volgt:
4 vasten. Dan het rimpel deel: Steeds 2 vasten samenhaken. Je houdt 41 vasten over. Weer 4 vasten, dan het handvat: 100 vasten. Weer 4 vasten, weer het rimpeldeel: 2 vasten samenhaken (41 vasten) weer 4 vasten gevolgd door het handvat (100 vasten). En je bent weer rond.

Ik heb daarna nog twee rondes gehaakt met alleen maar vasten. Zo wordt je handvat wat breder en dat is wel zo makkelijk om vast te houden. Eventueel kun je nog een paar rondes met vasten haken als je het handvat nog iets breder wilt hebben.

Aan het eind van dit hele verhaal zou je tas er ongeveer zo uit moeten zien:


Al met al is het een prima tas geworden, maar ik denk dat ik de volgende toch nog een tikje groter maak. Dat is denk ik toch praktischer. Ja, al doende leert men, dat blijkt wel weer.

Fijne dag!
Marie-Louise


12 opmerkingen:

 1. Lijkt me idd niet zo moeilijk! Je kunt ze natuurlijk in allerlei maten haken. Wat het beste is merk je als je de tas in gebruik hebt!

  Lieve groetjes van Thea♥

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja zo is het precies, het patroon is makkelijk aan te passen. Dus ik zal nog wel eens een groter exemplaar maken. Maar nu heb ik eerst weer zin om aan iets anders te beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Duidelijke uitleg hoor, en ik vind het formaat eigenlijk zo gek nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is wel een prima tas geworden hoor, maar ik dacht dat hij groter uit zou vallen. Het patroon is gelukkig makkelijk aan te passen als je hem groter zou willen maken.

   Verwijderen
 4. Adorei este artigo, seu trabalho ficou lindo. Criei um link para este artigo em www.criativook.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel leuk en Superhandig. Dank je voor de uitleg.
  Groetjes Sofie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, ik hoop dat je er iets aan hebt, wie weet haak je de tas wel een keer.

   Verwijderen
 6. Wat een mooie tas!
  Hij lijkt erg op een tas die ik in het najaar haakte. Deze begon smal en werd daarna breder (precies andersom als deze, die je later rimpelt). Was ook een leuke om te haken.
  Bedankt voor het delen van het patroon! Deze ga ik ook vast een keer uitproberen.
  Groetjes, Ilse (by-ik.blogspot.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een heel handig tasje vind ik. Omdat hij zo gerimpeld is past er heel veel in. Altijd makkelijk om bij je te hebben. Hier thuis gebruik ik ze ook om de walnoten in te drogen te hangen.

   Verwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geweldig patroon. Ook voor mij als beginner. Dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen