woensdag 25 maart 2020

Gehaakte sjaal in dubbele V-steek

In een paar weken tijd ziet de wereld er ineens heel anders uit. Ik kan het soms bijna niet geloven wat er allemaal gebeurt door het coronavirus. Het schrijven van een blogje valt me dan ook moeilijker. Ik probeer samen met mijn gezin toch zo normaal mogelijk door te leven. Manlief werkt nu hele dagen thuis en beide dochters zijn ook thuis. Dochter 1 doet eindexamen (of moet ik zeggen, deed eindexamen). De komende weken krijgt ze van school te horen wat voor toetsen ze nog moet doen om haar diploma te krijgen. Dochter 2 maakt van de nood een deugd en doet nu een online cursus Italiaans, gewoon omdat ze een nieuwe taal wil leren en nu tijd genoeg heeft. Ik doe nu alle boodschappen voor mijn moeder, want ja, ze is 83 en mag van ons de deur niet meer uit. Ach, we rommelen wat aan.

De winkel proberen we ook zo goed en zo kwaad als het kan aan de gang te houden. En over de winkel gesproken, het koopgedrag van onze klanten verandert best wel. Zo verkopen we heel veel kaartjes (voor al die mensen waar je niet meer bij op bezoek mag) en ook de wol en legpuzzles verkopen we meer dan anders. Verder is het natuurlijk veel rustiger.


Speciaal voor één klant leg ik hier nog even uit hoe die sjaal gehaakt wordt die we in de winkel hebben hangen.De sjaal is gehaakt in een steek die nog het meest op een dubbele-V lijkt. Dus ik heb het maar de  dubbele-V-steek genoemd. Geen idee of de steek ook een officiële naam heeft.

Ik heb deze sjaal gehaakt van een bol sokkenwol en haaknaald 3,5 mm. Haak een aantal lossen dat deelbaar is door 4. Je kan zo zelf bepalen hoe breed je je sjaal ongeveer wilt hebben.
Ga dan als volgt te werk:

Haak 1 stokje in de 6e losse vanaf de haaknaald.

En haak in diezelfde losse nog 1 stokje, 1 losse en 2 stokjes. 
(Kortom, 2 stokjes, 1 losse en 2 stokjes in de 6e losse vanaf de haaknaald.)

Sla 3 lossen over en haak weer 2 stokjes, 1 losse en 2 stokjes in de volgende losse.
Ga zo door tot er nog twee losse over zijn.
Haak nu 1 stokje in de laatste losse.
Haak 3 lossen en keer het werk.

Toer 2: Haak nu 2 stokjes, 1 losse en 2 stokjes in de eerste 1-losse-boog. Doe dat in elke volgende boog (de V-tjes komen dus steeds precies boven elkaar). en eindig weer met 1 stokje in de laatste keer-losse. En dan weer 3 losse en het werk keren.
Alle volgende toeren haak je precies zoals de tweede toer.


Het is dus een lekker makkelijke steek waar je niet al te erg bij na hoeft te denken. Heerlijk ontspannen dus zo in het zonnetje. En als je dan een wolletje kiest dat mooi van kleur verloopt gaat het haken eigenlijk vanzelf.

En nu ga ik even heerlijk een boek lezen voor de houtkachel.

Fijne avond,
Marie-Louise

10 opmerkingen:

 1. Raar hè!
  We raken besef van dagen kwijt.
  Het lijkt al of het maanden aan de gang is.
  Langzaam aan begint iedereen zijn draai te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Soms lijkt het inderdaad wel een slechte droom, maar het is echt waar. En dan probeer je inderdaad maar gewoon weer de draad op te pakken, zowel letterlijk als figuurlijk.

   Verwijderen
 2. Mooi! En dank je wel voor de uitleg!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bizarre tijden hè? We proberen er maar het beste van te maken.
  Mooi effect geeft deze steek. Bedankt voor 't delen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou zeg dat wel, bizarre tijden. Soms geloof je het bijna niet, maar het is echt waar wat ons overkomt. Gewoon maar zo goed mogelijk doorgaan, er komen vast weer betere tijden.

   Verwijderen
 4. Mooie sjaal! Ja het hele virusgedoe zorgt dat de wereld er heel anders uit ziet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja wat een vreemde situatie. Je waardeert weer meer wat je allemaal hebt als je ziet hoe snel dingen kunnen veranderen. We zullen er maar het beste van maken.

   Verwijderen