vrijdag 23 augustus 2024

En dan nu even iets heel anders: Houtsnijden

Ik mag graag wat ronddwalen op internet. Zo raak ik geregeld verdwaald in het doolhof van instagram of pinterest. En dan kom je creatieve mensen tegen die echt hele mooie dingen maken. Ik heb dan altijd de neiging om het zelf ook te willen proberen. Zo zag ik prachtige mandjes bij Foragedfibres en enthousiast ging ik de tuin in, rukte wat grassen uit en maakte mijn eerste mandje. Totale mislukking..... Dat is dus veel moeilijker dan ik dacht.

Het volgende probeersel lukte beter; houtsnijden. Ik zag allerlei houten lepels bij o.a. Quin Woodcraft.  Zoonlief en ik gingen in zijn vakantie van start. Een lepel maken lijkt heel makkelijk maar viel nog niet mee, dus we begonnen met een paddenstoel. Ook leuk.


Boekjes bij de hand, takken uit de tuin en niet te vergeten een scherp mes. En beginnen maar.


Een scherp mes klinkt misschien eng en dat is het ook wel een beetje. Maar met een bot mes moet je teveel kracht zetten en dan is de kans op uitschieten veel groter. Dus zorg dat je je mes steeds scherp maakt tussendoor. En rustig werken helpt ook. Niet gaan haasten.


De eerste paddenstoelen. Kon slechter vonden we zelf.

De afgelopen week waren we op vakantie in Zweden en daar kocht ik voor mijzelf een mooi souvenir.
Eigenlijk wilde ik zo'n Dala paardje, maar die zijn best wel duur. En toen zag ik dit:


Een doosje met houtsnijmes en een Dalapaardje wat je zelf nog moet afwerken. Dat kon ik niet laten staan en mocht dus mee naar huis.


Zweden is trouwens prachtig. Heerlijk rustig, mooie natuur en overal bosbessen. Wat wil een mens nog meer.

Fijne dag!
Marie-Louise

woensdag 7 augustus 2024

Gebreide sjaal met I-Cord rand

En hopla, weer een sjaal af. Het is nog wel een beetje vroeg voor een wintersjaal, maar dat heb je met een winkel. Je loopt altijd een beetje voor, want je wilt die sjaal natuurlijk wel op tijd in de winkel hebben als voorbeeld voor de nieuwe winterwol.

De wol die ik gebruikte is Creative Chic-Unique DK van Rico Design. Met 1 bol van 200 gram brei je de hele sjaal. Het patroon staat in hun nieuwe breiboek Love-Wool herfst/winter 2024/2025.

Het is een lange smalle sjaal met een I-Cord rand, of in het Nederlands een "punnikrandje", maar dat klinkt zo lullig. Het breiboek gaf de volgende wonderlijke omschrijving: Zet 6 steken op. Dan: Begin van de toer 3 steken recht. Einde van de toer: 3 st. zoals av br. afh. En daar moest ik even diep over nadenken, maar toen begreep ik het. Omdat ik het in eerste instantie niet zo duidelijk vond hierbij een fotoreportage:

Zes steken opzetten. Dan 3 steken recht breien en de laatste drie steken averecht afhalen. Dus draad naar voren en 1 voor 1 averecht afhalen. Dan het werk keren en de naald herhalen. De draad zit dan halverwege, maar gewoon gaan breien, daardoor krijg je dus dat punnikrandje.

Dit doe je ongeveer 4 a 5 pennen. 

Vervolgens ga je meerderen, zo wordt je sjaal langzaam breder. Je breit aan het begin van de pen 3 steken recht, dan meerder je 1 steek en dan haal je de laatste 3 steken averecht af. Ik meerderde iedere vierde naald. Het middenstuk brei je in ribbelsteek (of in het aangegeven patroon). De eerste 3 steken brei je altijd recht en de laatste 3 steken haal je altijd averecht af. Eigenlijk heel eenvoudig dus.

En zo zou het begin van de sjaal er dan uit moeten zien. Je kan de sjaal nu zo groot maken als je zelf wilt en halverwege ga je niet meerderen maar minderen. En daar ga je net zo lang mee door tot je weer 6 steken over hebt. Dan nog 4 pennen breien en afhechten. (Voor dit voorbeeld heb ik het middenstuk niet in patroon gebreid, maar gewoon even in ribbelsteek).

Het is een heerlijk vakantieprojectje. Ik duik direct in mijn wolvoorraad om nog zo'n soort sjaal te breien. Wol genoeg tenslotte....

Fijne avond!
Marie-Louise

maandag 5 augustus 2024

Ouderdom komt met gebreken

Ouderdom komt met gebreken, een waarheid als een koe. Maar gelukkig valt het nog wel mee hoor, eigenlijk heb ik weinig om over te klagen. Maar één ding vind ik dus wel lastig, je ogen gaan zo achteruit vanaf een jaar of 50. Ik merkte het voor het eerst op een vakantie in Denemarken, waar ik mijn borduurwerkje niet meer helemaal lekker zag. En ineens realiseerde ik me, ik moet een leesbril! En ja, sindsdien ging het bergafwaarts met die ogen. Overal slingeren de leesbrillen en ik heb er ook eentje permanent op mijn hoofd geparkeerd. Je wordt natuurlijk niet goed van dat bril op en af doen en zodoende heb ik sinds kort ook een multifocale bril. Ideaal, vooral als je iets gaat schoonmaken in je huis. Je ziet ineens overal het stof weer liggen.......

Ik heb ook veel meer behoefte aan een werkplek met goed licht. Sowieso het liefst een flinke TL-balk, vooral in de winter. Of een plekje in huis met voldoende daglicht, ook ideaal. Dus toen ik een paar weken geleden bij de kringloop een leuk klein tafeltje zag, greep ik mijn kans.


Het tafeltje was behoorlijk kaal, maar met een dikke laag bijenwas en flink oppoetsen zag het er ineens weer heel florissant uit. Het heeft precies de goede hoogte om er met een stoeltje aan te werken. En voor 's avonds heb ik de daglichtlamp er ook maar gelijk bij gezet. Het tafeltje staat op de lichtste plek in de huiskamer. Zo heb ik er een fijn werkplekje bij. Bijkomend voordeel is dat de eettafel nu niet de hele dag vol licht met mijn handwerkspullen.


Ik ben direct weer begonnen aan een nieuw breiwerkje. Het wordt een sjaal uit de nieuwe najaarscollectie van Rico. Als het klaar is zal ik de sjaal nog wel even showen. 


Een heerlijk breiwerk voor deze vakantie, niet te moeilijk, dus lekker voor de ontspanning. En uit één grote bol wol haal je een hele sjaal. Hoef je ook maar twee draadjes af te werken :).

Fijne dag en geniet van het mooie weer!
Marie-Louise