dinsdag 22 januari 2019

Gehaakte vaatdoek in mossteek

Terwijl het in het westen van het land al sinds vanochtend sneeuwt, valt de eerste sneeuw hier pas net. Er vormt zich een heel dun wit laagje, wel mooi om te zien hoor, net poedersuiker.
Ik hoef lekker de deur niet meer uit, dus kan er van genieten terwijl ik mijn eerste vaatdoekje van dit jaar afhaak. Het is een vaatdoekje geworden in mossteek. Een eenvoudige steek die een bijna "geweven" effect geeft aan je werk. Als je googled  op het woord mossteek kom je ook allerlei mooie projecten tegen, bijvoorbeeld sjaals of lopers. Maar goed, ik haakte dus een vaatdoekje.


Ik gebruikte haakkatoen nr. 8 en haaknaald 2,5.


Patroon vaatdoekje in mossteek:

Zet 80 steken op (of 90 of 100 als je een grotere vaatdoek wilt).

Toer 1: Haak 1 vaste in de 4e losse vanaf de haaknaald. *1 losse, 1 losse overslaan, 1 vaste in de volgende losse, herhaal vanaf * tot het einde. Keren.
Toer 2: 2 lossen (dit telt als de 1e vaste en de eerste 1e losse). 1e vaste overslaan en 1 vaste om de 1e losse * 1 losse, volgende vaste overslaan, 1 vaste om de volgende losse, herhaal vanaf * tot het eind. Haak de laatste vaste in de losse aan de rand. Keren.
Herhaal toer 2 tot de vaatdoek groot genoeg is.

Ik gebruikte de volgende kleurvolgorde:
29 toeren wit
2 toeren blauw
2 toeren wit
4 toeren blauw
2 toeren wit
2 toeren blauw
29 toeren wit.
Hiermee werd mijn vaatdoek ongeveer vierkant.
Je kan natuurlijk naar hartenlust variëren met de gebruikte kleuren.

Nog even een close-up om de steek duidelijk te laten zien.

En op naar vaatdoek nummer twee!


En een foto van de sneeuw, stelt nog niet veel voor hoor. Een dun laagje poedersuiker. Wie weet valt er nog wat meer vanavond.

O ja, nog even terzijde. Ik heb een extra vakje toegevoegd aan mijn blog, rechts bovenaan. Het is een zoekvakje, zo kan je mooi zoeken op allerlei woorden, bijvoorbeeld polswarmers of vaatdoek. Dat scheelt als je ergens naar op zoek bent.

Fijne dag!
Marie-Louise


6 opmerkingen:

 1. Welk garen gebruik je?
  Ik vind het altijd zo leuk, die vaatdoekjes, maar is het gewoon katoen?
  Mooi kleur verloop, niet TE druk.
  En die sneeuw, uiteindelijk viel er toch of een flinke laag hè?!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor mijn vaatdoekjes gebruik ik altijd 100% katoen, dat neemt zo lekker vocht op. De dikte doet er niet zo toe, meestal gewoon nr 8, maar dikkere katoen mag ook.

   Verwijderen
 2. Mooi hoor!!
  En met die sneeuw is het ook vast goed gekomen!!

  Groetjes Thea♥

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja prachtige sneeuw hier, maar vanochtend trok ik de gordijnen open en toen was alles alweer gesmolten helaas, nu gewoon saaie regen.

   Verwijderen