vrijdag 25 januari 2019

Nationale tuinvogeltelling

Vandaag, morgen en overmorgen is de nationale tuinvogeltelling. Wij proberen er ieder jaar aan mee te doen en dan te tellen hoeveel vogels, en van welke je soort, we in de tuin zien. Op de site van de nationale tuinvogeltelling (KLIK) vindt je de precieze uitleg over hoe je moet tellen en ook een handig invulformulier. Je kunt je telresultaten vervolgens doorgeven via internet. Bovendien kan je de resultaten volgen van de rest van Nederland en ook bijzondere waarnemingen zien.


Deze hippe vogel zien we regelmatig in onze tuin. Dit is een foto van een tijd geleden hoor (zoveel blad zit er nu niet meer aan de boom).  Momenteel hoor je hem ook vaak van die mooie korte roffels geven. Dat schijnt niet alleen te zijn om een boom uit te hollen, maar ook om zijn territorium aan te geven. 

En deze zomer hadden we zelfs een paartje ransuilen dat hun jongen groot bracht in één van de eikenbomen. Daar wordt ik dan ontzettend blij van, dat krijg je zomaar cadeau van de natuur. 's Avond in de schemer heb ik vaak staan kijken naar de uilen. De jongen maken trouwens best een doordringend piepend geluid, vooral als je net op bed ligt. Maar ja, je moet wat overhebben voor een beetje mooie natuur in de buurt. 

Dus maak morgen een lekker kopje thee of koffie en ga er een half uurtje voor zitten. 
Ik ben benieuwd wat voor vogels jullie allemaal zien.

Veel tel-plezier
Marie-Louise

4 opmerkingen:

 1. Dagenlang veel vogels in de tuin. Zal je net zien dat als je ze wil/moet tellen ze gevlogen zijn...
  Ik ga zo tellen doe al jaren mee

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja leuk om te doen he. Ik wacht altijd stiekem tot er wat vogels zijn en dan begin ik te tellen, want een half uur naar een lege tuin staren is ook zo saai.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk dat je meedoet :) het tellen van de eksters, roodborstje, spreeuw, tortelduifjes, duiven gaat nog wel lukken. Het tellen van alle verschillende mussen en de koolmezen en pimpelmezen lijkt onbegonnen werk, we proberen het wel eens, maar tjoep dan zitten ze weer met z'n alle in de heg. Echt genieten van de natuur, daar ben ik het helemaal mee eens :) Groetjes Anita o,ja de specht horen we ook en we zien hem ook wel als we met de hond wandelen, maar hij is dit jaar nog niet in de tuin geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hadden 2 katers, nu nog 1 en sinds wij een pup (nu er n half jaar) in huis hebben is het qua vogels echt een heel stuk rustiger geworden bij ons in de tuin......
  We hebben we een groot speel veld achter ins huis, daar vliegt v aan alles rond, daar kunnen de vogels nl ook rustig en veilig zijn.

  BeantwoordenVerwijderen