woensdag 21 november 2018

Zelf poffertjes bakken en minder plastic gebruiken

Alle moeders met pubers weten het al: Pubers hebben altijd honger. Uit school worden er hier bijna elke dag tosti's gemaakt en een uur later staan ze al weer hongerig in de pannen te loeren.

Vanavond om half negen vroeg dochter twee: "Hebben we eigenlijk een poffertjespan, ik heb honger, dan kan ik poffertjes maken". Ja zei ik, die poffertjespan hebben we wel, maar volgens mij moet je dan boekweitmeel hebben ofzo voor het beslag. Ach zei mijn dochter, ik kijk wel even op internet. Ik piepte nog, wel alles opruimen hoor! En daarna verdween ze in de keuken.


Na een klein half uurtje kreeg ik een aangepaste porti poffertjes, speciaal voor moeders. Vier stuks dus, op een mooi klein bordje. En ze waren heerlijk, dus hierbij het recept:

Poffertjes
300 ml melk
250 gram bloem
1,5 theelepel bakpoeder
2 eieren
snufje zout

Roer de ingrediënten tot een glad deeg, warm de poffertjes pan op, vet in met olie en bakken maar!

Het was echt heel lekker en zo eenvoudig, die gaan we nooit meer kant en klaar kopen! (Scheelt ook weer plastic afval).


En over dat plastic gesproken, ik heb ook weer een goed voornemen, jawel. Ik koop geen plasticzakken meer om in de vuilnisbakken en pedaalemmertjes te doen hier in huis. Daar gebruik ik alleen nog maar oude zakjes voor. Dat probeerde ik al wel zo veel mogelijk te doen, maar nu koop ik echt geen nieuwe meer, dan maar een zakje wat misschien niet zo goed past, dat kan ook wel. Want de hoeveelheid plastic die hier overblijft na het boodschappen doen is schrikbarend. Ik wil er echt iets aan proberen te doen, daarom koop ik mijn groenten de laatste weken ook alleen nog maar op de markt. Dat bevalt goed, want daar krijg je tenminste nog komkommers zonder zo'n plasticje er omheen. Alleen moet ik dan wel voor een hele week verzinnen wat je gaat eten, maar dat was toch ook al een goed voornemen. Ja, ik wordt nog wel eens een gestructureerde huisvrouw. (En eentje die niet zo veel plastic gebruikt hoop ik).

Fijne Avond!
En nu even kijken of de keuken al schoon is (ik vrees van niet)
Marie-Louise

14 opmerkingen:

 1. Die zien er lekker uit, ik ga he tf recept even opslaan.
  Internet.....waar zouden we zijn zonder.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou precies, ik zoek steeds meer op op internet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk die poffertjes, je brengt me op een idee.
  En zo ging dat vroeger ook bij ons, er zijn heel wat tostie's gemaakt, ook wel na het nachtelijk stappen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat stappen doen ze nog niet, er staat me dus nog wat te wachten begrijp ik.

   Verwijderen
 4. Die zien er lekker uit! Jij kan met een gerust hart je dochter zo af en toe het eten laten maken (hoe je keuken er daarna uit ziet, heb ik het dan maar even niet over).
  Dat plastic, het is wat. En soms begrijp ik er ook niets van. "Vroeger" werden lampjes verkocht in een (gerecycled) kartonnen doosje. Nu zitten ze opeens allemaal in een plastic verpakking, met binnenin ook nog eens 2 plastic vierkantjes om het bolletje op z'n plaats te houden. Leg dan maar eens aan je klant uit dat je geen gratis plastic tasje meer mag weggeven om de lampjes in naar huis te vervoeren....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, dat plastic is echt ongelooflijk tegenwoordig. Ik snap die bedrijven soms niet, het kan toch allemaal wel een ietsje minder.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hmmm lekker, zonder kant en klaar mij is alles veel lekkerder.
  En dat plastic moet de wereld uit en dat kan alleen als we zelf beginnen met het te weigeren. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb fruitzakjes bij de Lidl gekocht en die kan je steeds weer gebruiken en bij AH hebben ze stoffen broodzakken (en stokbroodzakken). Brood laten snijden in de zak en het brood is 2 weken goed in de vriezer je kan eruit halen wat je nodig hebt maar het brood blijft uit de vriezer ook goed als je de kapjes niet weg haalt en het brood goed laat aansluiten. Het scheelt weer plastic.Misschien een ideetje om ook te proberen. Je kan de zak ook zelf maken. Groetjes Edith

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dank je voor de tips. Dat van die broodzakken bij AH wist ik niet, ik zal eens kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heerlijk die poffertje, fijn dat je dochter die bakte.
  Probeer het plastic maar eens te weren, alles, letterlijk ALLES is in plastic verpakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Amei a dica e estou levando a preciosa receita.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het is inderdaad zo makkelijk om zelf een beslag te maken in plaats van de kant en klare poffertjes. En veel lekkerder ook :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij maken altijd zelf beslag, ook voor de pannenkoeken, véél lekkerder. Slim van je dochter hoor.

  BeantwoordenVerwijderen