maandag 5 februari 2018

Energie besparen

Wij wonen hier heerlijk naar ons zin in Drenthe en op mijn manier probeer ik ook nog een beetje duurzaam te leven, maar alleen met de zonnepanelen wilde het niet erg lukken. Dat zit namelijk zo: De ligging van ons huis is perfect, maar we hebben een rieten dak. En de combinatie riet/zonnepanelen vind ik toch nog een beetje eng en niet echt mooi. Misschien als het dak ooit opnieuw gedekt moet worden, dat we dan iets kunnen verzinnen, maar dat is nu veel te duur.Nou ja, vooruit, zo zou het nog kunnen in de toekomst.

Bij de verbouwing hadden we er misschien beter over na moeten denken, maar wij kozen voor een Warmte-terugwin-installatie (WTW-installatie). We moesten er zelfs twee installeren om aan een bouwvergunning te komen, dus vooruit, dat doe je dan maar. In de praktijk bleek deze WTW-installatie volkomen zinloos en verleden jaar kreeg ik het op mijn heupen, we verbruikten echt achterlijk veel stroom (nog steeds, maar wel iets beter nu).

Omdat zonnepanelen geen optie bleken bedacht ik dat ik het geld wat ik hierin wilde investeren natuurlijk ook op een andere manier kon investeren om energie te besparen en dus deden we het volgende: Plasma TV eruit en nieuwe TV er in, wasdroger en wasmachine vervangen voor een energiezuinig exemplaar en zoveel mogelijk ledlampen gekocht. En als laatste schakelde ik beide WTW installaties uit (die draaien 24/7, dus dat scheelt al een heleboel stroom).
Ook kochten we een hele goede Noorse houtkachel en die proberen we iedere avond te laten branden.

En vandaag kwam dus de eindafrekening van de energieleverancier. We verbruikten 1000 kWh electriciteit minder! Dat is een besparing gelijk aan 4 tot 5 zonnepanelen en daar ben ik toch heel erg blij mee. Aan gas verbruikten we zo'n 500 m3 minder, maar dat is natuurlijk ook erg afhankelijk van het weer, dus dat vind ik altijd iets moeilijker te vergelijken. We kregen dan ook best wat geld terug, jippie!

En weet je wat ook helpt? De hele avond tegen je kinderen roepen dat ze het licht in de badkamer/gang/slaapkamer uit moeten doen. Wordt wel vermoeiend op den duur.

Fijne dag!
Marie-Louise

7 opmerkingen:

 1. Wow dat is zeker een stuk minder in stroom. Fijn zeg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja zeker, we waren ook voor het eerst overgestapt van energieleverancier. Ik las op verschillende blogs dat je dat echt gemakkelijk kon doen, dus uiteindelijk zijn wij ook maar overgestapt.

   Verwijderen
 2. Haha, die laatste opmerking over de kinderen! Maar jullie zijn wel goed bezig zeg, en fijn dat het dan zo beloont wordt met een leuk bedrag terug!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, zo'n beloning werkt toch altijd motiverend. Ik ben al aan het kijken of we nog ergens energiezuiniger kunnen zijn, misschien de vriezer ofzo.

   Verwijderen
 3. 1000 kWh minder is enorm op jaar basis door op te letten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vooral de plasma-tv bleek veel energie te gebruiken en 2 WTW installaties die altijd aan staan ook. Dus dat scheelde al heel veel.

   Verwijderen
 4. Haha, dat roepen op de kinderen herken ik :-) Ik heb er maar eentje, maar zij vergeet ook nog vaak het licht uit te doen!
  Wel heel goed, je besparing! Dat doen wij hier ook. Net nog alle lampen nagekeken en bijna alles is led nu. Het wordt ook allemaal zo duur hé, die stroom! Echt schandalig. Aan de andere kant, is het ook goed voor het milieu als we zo ons best doen om minder te verbruiken.
  Geniet nog maar lekker van je extra centjes!

  BeantwoordenVerwijderen