maandag 27 juni 2022

Zelfgemaakt frambozenijs

Een eigen moestuin hebben vind ik toch zo'n rijkdom. Ik geniet er echt van om 's ochtends een rondje door de moestuin te doen en dan te oogsten wat er die dag rijp is. En momenteel gaat het heel hard. De aardbeien zijn allemaal geplukt en de rode bessen wachten om geplukt en verwerkt te worden. Maar het meeste succes heb ik ieder jaar met onze frambozen.


Toen we de boerderij kochten stond er niet veel bijzonders op het erf, maar wel groeiden er nog een paar verwaarloosde frambozenstruiken. Die frambozen heb ik de laatste jaren goed verzorgd en nu hebben we tien meter frambozen, ons "frambozenlaantje". En daar komen toch iedere jaar een hoop frambozen vanaf, niet normaal. Vandaag plukte ik een kilo frambozen en dat is nog maar het begin. Die frambozen moeten natuurlijk wel direct verwerkt of opgegeten worden, want het is zulk teer fruit, het blijft maar even goed.

Na het plukken was ik de frambozen voorzichtig en doe ze dan in een pannetje. Vervolgens verwarm ik ze zachtjes, zodat de frambozen stuk koken en hun sap afgeven. Na ongeveer 5 a 10 minuutjes pruttelen zeef ik de frambozen door een gewone zeef. Met een soeplepel wrijf ik al het sap door de zeef en vang dit op in een schaal of pan. De prut die in de zeef achterblijft gaat zo op de composthoop en het pure frambozensap vries ik in (daar gebruik van die emmertjes van de Griekse yoghurt voor). Door het jaar heen kan ik van dat sap maken wat ik wil, jam of saus of wat dan ook.

Dit weekend maakten mijn zoon en dochter van het eerste frambozensap van dit jaar frambozenijs. Het smaakt heerlijk en is helemaal niet moeilijk om te maken. Wat je wel nodig hebt bij dit recept is een ijsmachine. Misschien denk je, jeetje heb ik weer zo'n apparaat in de kast staan. Helemaal waar, maar het is wel ontzettend leuk en lekker dat zelfgemaakte ijs, dus ik zou er toch maar snel eentje aanschaffen :).

Zelfgemaakt frambozenijs

Je hebt nodig:
1 blikje gecondenseerde melk
500 ml slagroom
400 ml puur frambozensap

Zet eerst je ijsmachine klaar. Meng dan in een kom de gecondenseerde melk, slagroom en het frambozensap. 

Schenk dit mengsel voorzichtig in je ijsmachine en wacht tot het klaar is!

Heel simpel en ontzettend lekker!

De hoeveelheid die ik maakte is voldoende voor twee diepvriesdoosjes ijs. Het ijs is na bereiding nog niet helemaal hard bevroren en moet nog even in de vriezer om iets harder te worden. Maar dan heb je na een uurtje wachten ook heerlijk ambachtelijk ijs.

Voor vaderdag maakten de kinderen voor hun vader (die helemaal verzot is op drop) dropijs. Het is lichtgrijs ijs geworden met een echte dropsmaak. Niet helemaal mijn smaak. Je denkt de hele tijd is het nou ijs, of is het drop? Met ijs kan je dus echt alle kanten op.

Fijne dag!
Marie-Louise

2 opmerkingen: