maandag 20 juni 2022

Rabarber met een laagje kruimeldeeg

Morgen is het alweer de langste dag van het jaar en daarna schijn je geen asperges meer te mogen oogsten en ook van je rabarberplant moet je dan afblijven. Dus hoog tijd om nog even een lekker toetje te maken met rabarber.

Trek eerst een paar stelen rabarber van je rabarberplant. Een steel of vier is wel voldoende. Het blad gooi je op de komposthoop en de stelen was je even en snijdt je in kleine stukjes. 


Die stukjes rabarber doe je in een mooie ovenschaal en daar strooi je suiker overheen. Dat doe ik maar zo'n beetje op het gevoel. Het moet wel een beetje zoet zijn, want die rabarber kan echt bekkentrekkend (sorry!) zuur zijn.


De suiker laat je nu even intrekken en ondertussen maak je een kruimeldeeg van 100 gram bloem, 50 gram boter, 40 gram suiker en een snufje zout. De boter moet hard zijn. Je snijdt de boter in kleine stukjes en kneedt het deeg zo'n beetje door elkaar tot het kruimelig is. 


Het kruimeldeeg strooi je over de rabarberstukjes en nu mag het de oven in. Ongeveer 30 minuten op 220 oC. Als het deeg te bruin wordt, maar de rabarber nog een beetje hard is, kan je er even een stukje aluminiumfolie overheen leggen en het nog iets langer in de oven zetten.En dan na een half uurtje heb je een heerlijk toetje, ook heel smakelijk met een klodder vers geklopte slagroom. Het smaakt trouwens ook heel goed bij een kop koffie of thee hoor. 
Dat zo iets eenvoudigs toch zo lekker kan zijn.

Fijne avond!
Marie-Louise

En mocht je nog rabarber over hebben, je kunt er ook lekkere limonadesiroop van maken. Dat recept vind je HIER.

2 opmerkingen:

  1. Ja dat ken ik al denk ik vaak vandaag nog wel morgen niet meer blijft toch vaag. Zou het op een dag aan komen ??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een dagje later maakt vast niet uit, maar het schijnt dat er dan meer oxaalzuur in zit heb ik wel eens gelezen.

      Verwijderen