maandag 30 november 2020

Pompoensoep met appel

Vandaag oogstte ik mijn laatste twee Spaanse pepers. In april kreeg ik voor mijn verjaardag twee plantjes van mijn zoon en tot vandaag aan toe kon ik pepertjes oogsten. Maar toen ik vanmiddag in de kas kwam zag ik dat de peperplant bevroren was. Het is nu echt te koud geweest, dus ik heb de laatste twee pepertjes eraf geplukt. 


En omdat het zo'n gure dag is heb ik er gelijk maar eentje in een lekker pompoensoepje verwerkt. Zo'n warm soepje kan je wel gebruiken met dit weer.

In mijn pompoensoep doe ik altijd een paar appeltjes, liefst een beetje zure. Ik vind pompsoep best wel zoet en een zuur appeltje is dan een mooi tegenhanger.
Zo'n soepje kan eigenlijk niet mislukken.


Men neme:
1 pompoen, 2 a 3 uien, 2 appeltjes, een teentje knoflook, een spaanse peper, een stukje gember, een eetlepel kerrie en een paar groentebouillonblokjes.

Pak een soeppan en snipper en fruit de ui in wat olie, voeg de knoflook toe en de appel in blokjes (hoef je niet te schillen). Laat een beetje zacht worden en voeg dan de gember toe en de eetlepel kerrie. Nog een beetje laten prutten en ondertussen de pompoen schoonmaken. Ik halveer de pompoen en schep de zaden met aanverwante prut eruit. De pompoen was ik goed schoon, maar zo'n oranje pompoen schil ik niet. Het schilletje wordt heel zacht tijdens het koken, dus dat scheelt weer een hoop gedoe. 
Dan de pompoen in blokjes snijden en ook in de pan doen. Nu zoveel water toevoegen tot de pompoen net onder staat (ik meet altijd even hoeveel water ik erbij doe) en dan per halve liter water een bouillonblokje toevoegen. 


Vervolgens alles lekker zachtjes laten koken. Na 20 a 30 minuten even proeven of de pompoen zacht is. En dan komt het leukste werkje, hup de staafmixer erop en de pompoenbrei verandert in een heerlijk soepje. Tijd om te proeven. Als het te flauw is nog een stukje bouillonblok toevoegen en eventueel nog wat meer kerrie. Djintan is ook lekker, of voor wat meer pit nog een beetje cayennepeper toevoegen.


En dan opdienen in mooie kommen met een lekkere klodder crème fraîche. Mmmmmm!


De kledder die je zojuist uit je pompoen geschept hebt zit vol pompoenpitten. Die pompoenpitten kan je prima pellen en daarin zit dan zo'n pompoenzaadje. Die zijn heel gezond en nog lekker ook, kunnen prima door de muesli of door een notenmengsel. Het is alleen wel een hele klus om die pompoenpitten te pellen. Het gaat het beste met een schillenmesje, maar het valt niet echt mee, die zaden zijn namelijk nogal glibberig. Ook eerst drogen en dan pellen blijft een lastig karwei. Kortom, echt een klusje om tijdens een gezellige lockdown te doen..........

Fijne dag!
Marie-Louise


1 opmerking: