maandag 10 februari 2020

Gebreide haarband met patroon

Als ik naar buiten kijk en de regen en de wind zie moet ik altijd een drempel over om eruit te gaan. Liever zit ik dan lekker binnen met een boek of een handwerkje. Maar zoals de Engelsen zeggen: "There's no such thing as bad weather, just bad clothing, dus lekker warm aankleden en hup, boodschappen doen! Aan mijn garderobe ontbrak nog wel een warme haarband, dus die heb ik afgelopen dagen gemaakt, kon ik toch nog lekker binnen zitten breien!En dochter 1 wilde de haarband vanochtend wel even showen voordat ze naar school ging, dat ziet er toch veel aantrekkelijker uit dan wanneer ik het ding op mijn hoofd zet.


Het is een verrassend makkelijk breiwerkje. De slag die erin zit ziet er moeilijk uit, maar je hebt het zo ver elkaar, ik zal het proberen uit te leggen.

Kies als eerste een bolletje wol uit je voorraad. Ik gebruikte 1 bol Namaste van Scheepjes in de kleur "Plow", nr 611 en ik breidde met naalden nr 6.


Vervolgens zet je 16 steken op en breit een rechthoekig lapje van ongeveer 48 cm lang. Ik koos ervoor om het lapje in gerstekorrel te breien, maar je kan iedere steek kiezen die je leuk vindt. Je kan de hoofdband ook iets smaller maken, dan zet je 14 of 12 steken op. Als je hoofd niet zo groot is kan je ook de lengte wat inkorten, bijvoorbeeld 46 of 44 cm, maar dat is gewoon een kwestie van uitproberen.

De eerste en laatste steek van iedere toer breide ik een kantsteek, dan vind ik het eindresultaat net iets mooier worden. (HIER vind je de kantsteek die ik altijd gebruik).
Dus 1 kantsteek, vervolgens 14 steken gerstekorrel en weer 1 kantsteek. En dit dan iedere pen herhalen tot je werk 48 cm is en dan alles afkanten. De draad afknippen en hierbij voldoende lengte overhouden om de haarband in elkaar te zetten.Dan vouw je de beide korten kanten van je werk dubbel (zie foto) en schuift ze in elkaar (zie foto hieronder).


En vervolgens dit vouwwerkje vastnaaien, dus je naald in 1 beweging door alle vier de stukjes steken en dan een beetje heen en weer naaien tot de zaak goed vast zit (wat lastig om uit te leggen, maar hopelijk is dit een beetje duidelijk).


Als alles vastgenaaid is ziet het eruit zoals de foto hierboven en het enige wat je dan nog hoeft te doen is de hoofdband binnenste buiten keren. 

En klaar is je hoofdband!

Ik ben helemaal blij met het resultaat en vind het ook een leuk werkje om cadeau te doen, dus wie weet, brei ik er nog een paar.

O ja, en dan als laatste nog een foto van dochter 1.....


Acht jaar geleden stond ze ook al eens model, maar dan met een mislukte tas op haar hoofd. Waar blijft de tijd!

7 opmerkingen:

 1. Wat mooi de uitleg lees ik nog eens over lijkt wel toveren

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Probeer het maar eens, desnoods met een lapje stof en een speld. Het lijkt ingewikkeld, maar is heel makkelijk.

   Verwijderen
 2. Dat zal zeker warm zijn.
  Staat je dochter heel mooi, kijk maar uit, voor je het weet mag je er nog 1 breien, omdat je deze kwijt bent😉

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig is het niet zo veel werk, dus nog eentje breien is niet zo'n probleem.

   Verwijderen
 3. Een heerlijk warme hoofdband lijkt me. Ziet er wel ingewikkeld uit, maar toch maar eens proberen. Moet lukken toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat gaat vast lukken. Als je het probeert blijkt het eigenlijk heel eenvoudig te zijn.

   Verwijderen
 4. Mooie haarband! Mijn dochter wil nooit een muts op, maar misschien een haarband wel. Als het echt koud wordt tenminste.
  Grappige foto met de tas op haar hoofd...

  BeantwoordenVerwijderen