woensdag 2 september 2020

Kweek je eigen pannenkoekplant

Ik mag graag een beetje rondkijken op Funda. Lekker loeren in andermans huis en soms doe je ook nog leuke ideeën op. De huizenverkopers proberen allemaal hun huis zo opgeruimd en voordelig mogelijk op de foto te krijgen en het valt me op dat ze dat in grote getale doen door één muur groen te verven en dan op een strategische plek wat kamerplanten neer te zetten. Eén kamerplant is daarbij vooral favoriet; het pannenkoekplantje. Nu vind ik dat zelf ook een aandoenlijk leuk plantje en ook zo fotogeniek. Dus een maand of twee geleden toog ik naar het tuincentrum om zo'n plant aan te schaffen. Jeetje zeg, wat zijn die duur! Dus kwam ik thuis met één piepklein exemplaar, die viel nog net binnen het budget. Ik gaf het plantje een grotere pot met nieuwe potgrond en de weken daarop werd ze (of hij) helemaal vertroeteld. Dat wierp zijn vruchten af, ze groeide als kool en als klap op de vuurpijl produceerde ze een paar mini-pannenkoekplantjes voor mij.


Kijk, hier is ze: Pannenkoekplant of Pilea peperomioides voor de kenner.


En hier zie je duidelijk het mini-pannenkoekplantje zitten.

Helemaal enthousiast geworden heb ik het kleintje voorzichtig los gepeuterd. Ze zat aan een soort van uitlopertje vast en dat steeltje heb ik in een klein vaasje gedaan in de hoop dat ze spontaan worteltjes zou krijgen.

En warempel, dat lukte wonderwel, ze produceerde een hele bos worteltjes.

En hier zie je haar in haar eerste bloempotje.
Dat was een succesvolle transplantatie.

Nou ja, om een lang verhaal kort te maken, ik heb een nieuwe hobby, pannenkoekplantjes kweken en dat gaat prima. Voorlopig krijgt iedereen van mij een plantje cadeau.


En stiekem ben ik al in huis aan het kijken of er nog meer planten zo makkelijk gestekt kunnen worden, want het is best heel leuk om te doen.

Fijne dag!
Marie-Louise

10 opmerkingen:

 1. Ik kijk ook graag rond op Funda, we willen (op termijn) een huis kopen , maar het is ook gewoon leuk om ideetjes op te doen. Dat pannenkoekplantje viel mij ook al op, maar ze zijn inderdaad duur. Nu ik jouw blog lees, denk ik erover om er toch maar eentje te kopen, heb ik over een tijdje misschien ook een paar extra plantjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat gaat zeker lukken met die plantjes. Ze vermeerderen heel makkelijk, heb je gelijk een leuk cadeautje om weg te geven.

   Verwijderen
 2. Altijd weer leuk om te doen plantjes stekken, het pannekoekenplantje heb ik (nog) niet maar zeker een leuke om aan te schaffen.
  Nu ben ik druk met slaapkamer geluk. ken je die ook ???

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja slaapkamergeluk ken ik ook. Ook een goed idee om eens te proberen!

   Verwijderen
  2. altijd bij slaapkamergeluk water in het kommetje en nooit er bovenop dan ben je er zo weer van af

   Verwijderen
 3. Wat leukkkkkk 😍.
  En leuke hobby voor in de wintermaanden.
  Het katten kopje potje is echt TE schattig bij het kleine plantje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja lief he? Die kreeg mijn dochter een tijdje geleden cadeau.

   Verwijderen
 4. Zo leuk de pannenkoekenplant.
  Inderdaad nogal duur.

  Nu de zomer ten einde is wil ik graag wat nieuwe kamerplanten.

  Binnenkort op zoek:)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zelf vermeerderen of een stekje vragen aan een vriendin is ook heel leuk. En als je dan zelf zo'n plantje opkweekt geeft dat ook weer voldoening vind ik.

   Verwijderen
 5. Wat leuk! Ik ben ook gecharmeerd van dit plantje en wilde er al eentje kopen. Goed om te weten dat je ze zo goed kunt stekken en weer weggeven.

  BeantwoordenVerwijderen