donderdag 2 januari 2020

Decemberdingen en een zelfgemaakte broodplank

En zo ineens is het januari. Ongelooflijk hoe snel december voorbij is gegaan. Zo snel dat ik het bloggen er een beetje bij heb laten zitten, terwijl ik wel van alles gedaan heb hoor. De afgelopen maand was het natuurlijk lekker druk in de winkel en vierden we de verjaardag van alle drie de kinderen. Met kerst kwam de zus van mijn man met haar gezin eten en met Oud en Nieuw kwam mijn broer met vrouw langs. Ook oma was  natuurlijk van de partij.

Dit is nu echt een gevalletje jeugdsentiment. Vroeger maakte mijn moeder een salade met de augurken op vijf voor twaalf middernacht. En dit jaar bracht mijn schoonzus de salade mee, helemaal zelfgemaakt. Oudejaarsavond kon niet meer stuk.

Ook de sjoelbak werd weer afgestoft en neergezet en dit jaar kocht ik bij de kringloop een oud scrabblespel voor € 2,50. Nog nooit zoveel lol gehad voor weinig geld. En natuurlijk mocht de pingpongtafel niet ontbreken. Kortom het was een gezellige decembermaand. Nu nog een twee verjaardagen te gaan en een kaasfondue voor mijn zoon met zijn vrienden en dan kunnen we ons weer op andere dingen richten. De kerstboom ligt alweer buiten, dus alles wordt weer redelijk normaal, ook altijd fijn.Op creatief gebied gebeurde er ook het één en ander. Ik breidde voor een kennis met reuma een paar polswarmers. De bijpassende sjaal schiet nog niet zo hard op, ik moet er maar iets meer vaart achter gaan zetten. De wol is Opal sokkenwol, altijd mooi die bollen van Opal. Het patroon van de polswarmers vind je HIER op mijn blog terug, mocht je ze ook willen maken.

En verder haakte ik op een rustige avond een teckel-boekenlegger. Gewoon leuk om te doen en misschien maak ik er nog iemand blij mee.
Ik haakte de teckel van een restje katoen met haaknaald 2,5.
Het patroon vind je HIER.En last but not least maakte mijn zoon een broodplank (nee, niet gehaakt, maar gezaagd).
Hij gebruikte een stukje van een oud eiken tafelblad en met een decoupeerzaag en wat velletjes schuurpapier werd het al snel een broodplank.


Hij boorde een gaatje in het handvat en ik leerde hem een koordje te draaien van een stukje henneptouw. Op internet lazen we dat je de broodplank het best in kan vetten met walnotenolie. Dat hadden we niet in huis, maar walnoten hadden we nog wel. En als je zo'n walnoot kraakt kan je het hout ook prima invetten met de noot zelf. Dus twee walnoten verder hadden we een mooie ingevette plank.

Met kerst zag de plank er extra feestelijk uit. Lekker!!
Blijer kan je me niet maken (nou ja, misschien nog een glaasje rode wijn erbij dan....).

Ik vind het altijd de leukste projecten waarbij je van een stukje afval weer iets moois maakt, dat geeft zoveel voldoening.

En nu beginnen we vol goede  moed aan het nieuwe jaar. Een fijn en creatief 2020 toegewenst allemaal! Ik hoop nog veel projecten met jullie te mogen delen dit jaar.

Fijne avond!
Marie-Louise

10 opmerkingen:

 1. Dat was een gezellige decembermaand! Die salade ziet er erg leuk uit, en wat een mooie broodplank maakte je zoon, knap hoor! Heerlijk om met afval of restanten iets nuttigs te maken, of dat nou een broodplank of een boekenlegger is. Ben benieuwd naar je projecten in 2020! Oh ja, natuurlijk de beste wensen voor jou en je gezin!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Januari is wat dat betreft een fijne maand vind je niet? Lekker een schone lei en frisse moed. We gaan er weer creatief tegenaan en maken er iets moois van.

   Verwijderen
 2. Wat een mooie traditie zo'n salade!En die gaat er ook wel in op zo'n avond, denk ik.
  Ja, die decembermaand is vol en druk; het is ook een hele sociale maand en ik snap best dat er dan minder geblogd wordt.
  Wat een handige zoon heb je!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik neem me altijd voor om heel veel te bloggen in december en leuke decemberdingen te maken. De realiteit is helaas heel anders. Het valt altijd tegen aan het eind van het jaar. De tijd lijkt wel twee keer zo snel te gaan. Het zal dit jaar wel niet anders zijn vrees ik. Maar gezellig is het wel. Volgende week iedereen weer naar school en dat is ook fijn, dan wordt alles weer gewoon.

   Verwijderen
 3. Wat een ontzettend leuk gezellig bericht is dit!!
  December is altijd zo'n maand, die vliegt onder je handen vandaan.
  Als je dan ook nog, zoals ik deed, ziek wordt aan het einde van de maand, dan blijft er helemaal niks meer over.
  Maar dat geeft niks, in januari wordt het allemaal weer wat rustiger en pakken we de draad weer op, qua bloggen.
  Ik heb mijn ogen uitgekeken bij de brood plank, wat ontzettend mooi gemaakt!!!
  Je zoon heeft talent!
  Ik kocht laatst 2 brood planken, en met mijn hout brander schreef ik daar een tekst op, voor mijn vriendinnen.
  Wie weet is dit ook een leuk idee voor je zoon? Nog een plank maken en met een mooie tekst erop als kado weggegeven.
  Ik zou daar héél blij van worden.
  Fijne januari en tot blogs😉

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor het idee van die houtbrander. Ik heb er nooit aan gedacht om dat te doen, maar het lijkt me heel leuk. We hebben nog wat hout over dus dat biedt weer mogelijkheden! Nu het januari is en alles weer wat rustiger kunnen we weer lekker creatief aan de slag.

   Verwijderen
 4. Ook hier veel gasten/eters en met alle voorbereidingen erbij gaat de decembermaand dan extra vlug!
  Een mooie broodplank heeft je zoon gemaakt
  Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja die drukte is wel heel gezellig, maar dan is het ook weer fijn om deze week van de rust te genieten.

   Verwijderen
 5. super leuk zo'n salade en de herinnering maakt het heel bijzonder

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, echt jeugdsentiment. Misschien maken mijn kinderen zo'n salade ook wel weer.

   Verwijderen