dinsdag 7 januari 2020

Dieren in je tuin

Sommige dieren in je tuin zijn echt superleuk. Zo hebben wij sinds ongeveer een maand een nieuwe bewoner, een heuse eekhoorn. Dat is de eerste keer in al die jaren dat we hier wonen. We hebben hem of haar nu al zeker twintig keer gespot en ik probeer koortsachtig goede foto's te maken. Maar dat valt niet mee, weet je wel hoe snel zo'n eekhoorn is. Ik heb mijn record vage foto's maken dus echt wel verbroken. Hieronder de beste foto's tot nu toe (of de minst slechte)

Beetje vaag, maar toch wel herkenbaar, een echte eekhoorn!

Kijk nou, zomaar een eekhoorn met een scherp hoofd.

Ik zal proberen hem nog wat beter op de plaat te krijgen, maar voor nu is het bewijs geleverd.

Ik ben gelijk maar eens wat gaan lezen op internet, want hoe leeft zo'n eekhoorn nu eigenlijk. Ik dacht altijd dat ze een winterslaap hielden. Dat blijkt dus niet zo te zijn, alleen als het echt koud wordt houden ze hun gemak en blijven in hun nest, maar bij dit weer zijn ze iedere ochtend actief. Ze bouwen meerdere nesten waarin ze kunnen overnachten. Ik heb onze eekhoorn ook al een paar keer betrapt terwijl hij uit een holte in de boom kroop, een holte waar normaal iedere jaar de spreeuwen in nestelen. Nu de spreeuwen terug zijn heb ik ze zelfs al ruzie zien maken. Echt mooi om te zien hoor, een natuurfilm zomaar in je eigen achtertuin.

Naast leuke dieren op je erf heb je soms ook helaas last van minder leuke dieren. Zo ging er een paar weken geleden een lampje branden op het dashboard van onze auto. Toch maar even langs de garage en wat bleek, marterschade! Er had een steenmarter onder de motorkap gezeten. Je hebt allerlei tips op internet hoe je die marter kunt verjagen, maar het komt er toch vooral op neer dat je al je bomen moet kappen en je huis potdicht moet maken. Geen beginnen aan dus, vooral niet bij zo'n grote boerderij. Je hebt nog wel een apparaatje wat een hoge toon verspreidt, dat schijnt te helpen. 

Naast de luxe auto ben ik in het bezit van een kleine oude suzuki en verdraaid, ook daar was afgelopen week ongedierte in gekropen. Er zat zowaar een heel muizennest in mijn achterbakje. ze hadden een mooi hol gebouwd in mijn picknickkleed. Vandaag, tijdens een nadere inspectie, ontdekte ik ook muizenkeutels op mijn achterbank. Dit wordt te gek! Ik heb dus zojuist twee muizenvallen in mijn auto gezet. Nooit gedacht dat ik dat nog eens zou doen. Ben benieuwd of er morgenochtend iets in zit. Normaal mag alles gewoon rondhuppelen op ons erf, maar muizen in mijn auto gaat me toch wat te ver. Zou het door de warme winter komen dat er zoveel muizen zijn? De uilen vangen ook veel muizen, want ik heb nog iedere dag braakballen op het terras liggen. Ik hoop maar dat het geen plaag wordt. Nou ja, de tijd zal het leren.

Kortom, al die knaagdieren zijn heel leuk, maar dan vooral graag buiten!

Fijne avond!
Marie-Louise

Update: Vanochtend vroeg de muizenvallen gecontroleerd in de auto en echt, er zat een muis in. Wel zielig, maar ik hoop dat het probleem nu opgelost is. Het is toch bijna niet te geloven, muizen in je auto!


9 opmerkingen:

 1. Wat leuk, ik zie het bijna voor me.... die dartelende eekhoorn. Haha, dat zal niet meevallen om een foto te maken.
  In de natuur wonen heeft zo z'n voordelen, maar idd ook nadelen. Tjonge, een marter onder je auto.. of muizen in je auto... Zo gek hebben wij het nog niet gehad! Ik hoop dat je ze snel vangt...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja vooral muizen in mijn auto, dat is me nou nog nooit overkomen.

   Verwijderen
 2. Toen wij in het vakantiehuisje woonden, hadden we (vrijwel) dagelijks eekhoornbezoek. Als hij/zij zat te eten, was het wel mogelijk om een redelijk goede foto te maken. Brood en pindaslingers voor de vogels werd zeer gewaardeerd door de eekhoorns. Ai, die marters zijn in sommige delen van Drenthe best wel een plaag. Maar muizen in je auto?! Die heb ik echt nooit eerder gehoord. Ik houd van beestjes, maar ik denk dat ik net als jij muizenvallen in mijn auto zou zetten, mocht ik ooit muizenkeutels op de achterbank vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die eekhoorn is echt leuk om te zien, ik zal ook eens zo'n pindaslinger ophangen. Wie weet lukt een foto dan ook beter. De muizen in mijn auto deden mij ook versteld staan. Ik hoop dat het iets eenmaligs is.

   Verwijderen
 3. Mijn oude vriendin, van 87, is vorig jaar verhuisd naar een aanleunwoning, met uitzicht op een "bosje", dat leven ook 4 eekhoorns..... jeetje verhangen heeft ze erover, want ze ziet ze vaak.
  Leuk hè?!
  Maar...... muizen, bah, dat is vervelend😏.
  Ik zeg ik altijd, "nee, ik ben niet bang voor muizen, als ze naar buiten zitten"
  Wij hebben ze op dit moment ook in huis, brr.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja muizen zijn echt niet fijn binnen (of in je auto). Vanmorgen ging ik controleren en er zat inderdaad een muis in de val. Hopelijk blijft het bij dit ene exemplaar.

   Verwijderen
 4. Leuk hoor, een eekhoorn om je huis. Helaas woon ik in een streek waar ze niet voorkomen, maar in het verleden zag ik ze regelmatig op mijn werk, een pand in een bosrijk gebied.
  Marters en muizen zijn leuk, maar niet in en om je auto. Sterkte ermee.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. O, dat is echt niet fijn marters en muizen!!
  De eekhoorn is schattig.
  Ik hoop dat je van ze af kunt komen, die marter en muizen dan.
  Groet Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. zo een bezoeker mag hier ook wel eens komen maar ik bezoek ze wel in het bos want hier komen ze niet en dan zijn ze mij ook altijd te vlug af.

  BeantwoordenVerwijderen