donderdag 28 november 2019

Black Friday, weg ermee!

Ik kan er niets aan doen hoor, maar ik word een beetje treurig van Black Friday. Het is een soort toppunt van onze hopeloze hebberigheid; alsmaar meer willen hebben, kopen, kopen, kopen. En dat moet vooral lekker goedkoop zijn. Het staat me steeds meer tegen, die overmatige consumptie. Daarom als tegenhanger voor de Black Friday een Doe het zelf Donderdag.

Dus vandaag kocht ik geen kaarsen, maar maakte ze zelf van restanten kaarsvet die ik de afgelopen tijd bewaard had. Ik dacht nog, dat wordt een hoop gekledder, maar dat viel reuze mee.

Benodigdheden:

Oude pan (er zijn er genoeg in de kringloopwinkel)
Restanten kaarsvet
Lont (katoenen draad kan ook)
Oude glazen potten, ik gebruikte onder andere een potje van de Nutella
Als laatste een paar satéprikkers, potloden of iets dergelijks om het lont aan te knopenIk deed de restanten kaarsvet in een oude pan en liet het op een zachte vlam heel langzaam smelten. Niet te snel doen en zeker niet bij weglopen, voor je het weet staat je huis in brand!

Ondertussen prutste ik stukjes lont aan mijn hamburgerprikkers. De lontjes doopte ik even in het al gesmolten kaarsvet en liet het weer stollen terwijl ik ze recht trok. Op die manier worden de lontjes mooi recht en je kunt ze dan goed in het midden van je potje hangen zonder dat het zo'n scheve krul wordt.


In het doorzichtige potje zie je een lontje wat nog niet helemaal recht in het midden hangt. Gewoon een stukje vanaf knippen en eventueel nogmaals in het kaarsvet dopen, dan komt alles goed.


Als het kaarsvet gesmolten is giet je het voorzichtig in de potjes en dan maar afwachten tot het stolt. Tijden het stollen zakte het kaarsvet nog wel een beetje in, ik kreeg van die kuiltjes in het midden van mijn kaarsen. Je kan dus na een uurtje nog een beetje kaarsvet op je kaarsen gieten, maar je kan het ook voor lief nemen. Als je ze aansteekt zie je er binnen de kortste keren toch niets meer van.

Als laatste kan je de lontjes net onder de prikkers afknippen en dan is dit het resultaat:


Dus niks Black Friday, gewoon lekker zelluf doen!

Fijne dag!
Marie-Louise

PS: Als je je pan direct na afloop even afneemt met een stukje keukenpapier krijg je hem heel makkelijk schoon. En laat het kaarsvet vooral niet te heet worden, want dan wordt het gevaarlijk. Gewoon laten smelten en dan direct van het fornuis halen.

16 opmerkingen:

 1. Ik stoor me ook aan die idioterie van Black Friday bedacht om meer te verdienen en om consumenten te verleiden. Ik koop op die dag helemaal niks, dat is mijn stille protest. Maar DIY-donderdag spreekt mij wel aan, zeker met dat grijze weer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bou inderdaad, het is echt weer om binnen iets te gaan knutselen ofzo.

   Verwijderen
 2. Wat zien je nieuwe kaarsen er leuk uit! Ik heb ook niets met die Black Friday, wat een onzin! Maar DIY-donderdag, die houden we er in! Ik heb een tochtrol gehaakt, die ga ik vanavond vullen en dichtnaaien, ben ik ook lekker creatief bezig geweest deze donderdag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik zag de tochtrol al op je blog. Goed idee en altijd leuk om iets te maken met materiaal wat je nog hebt.

   Verwijderen
 3. Black Friday lijkt wel een black week, het gaat maar door en je wordt nog afgezet ook. Ik doe er niet aan mee.
  Je kaarsen zijn leuk geworden, ik ga overwegen het ook te gaan doen. Nu we geen katten meer hebben kan ik gewoon kaarsen branden. Voorheen kon dat niet omdat er één steeds boven de vlam ging hangen en zijn snorharen verschroeiden, wat vreselijk stonk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zie het helemaal voor me met die kat! Dat moet toch heel heet geweest zijn.

   Verwijderen
 4. Gelukkig er zijn meer mensen die zich aan black friday ergeren. Word er niet goed van al dagen hoor en zie je niks anders.
  Leuk al die kaarsen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het wordt steeds gekker inderdaad, wat een reclame voor die Black Friday.

   Verwijderen
 5. DIY-donderdag goed idee. Met black friday heb ik helemaal niets.
  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die DIY-donderdag moeten we er misschien maar inhouden, maar of me dat iedere donderdag gaat lukken weet ik niet hoor!

   Verwijderen
 6. Leuk idee om een zelfmaakdag tegenover Black Friday te zetten. Voor veel winkeliers is Black Friday geen goed idee in een tijd dat het toch al moeilijk is om het hoofd boven water te houden.
  Zelf ben ik al een tijd aan het minderen: gewoon alleen kopen wat je echt nodig hebt. Dan gooi je ook minder weg, wat weer goed is voor het milieu.
  Leuk idee om zo de restjes kaars te gebruiken.

  Groetjes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een waar woord, alleen kopen wat je nodig hebt en niet allerlei overbodig spul enkel en alleen omdat het in de aanbieding is.

   Verwijderen
 7. Erg leuk Marie! Ik krijg onmiddellijk zin om ook kaarsen te maken!! :))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En het was heel leuk om te doen, zo gebruik je tenminste al je kaarsvet op. Wel zo duurzaam.

   Verwijderen
 8. Dit heb ik in het verleden ook veel gedaan, zo leuk om te doen!!
  Ik maakte ook kaarsjes in een kop en schotel, staat heel leuk op tafel, overdag als ze uit zijn, maar zeker ook 's avonds, als je ze aandoet.
  Ik las ergens "black friday, stay at home and safe 100%" 😉

  BeantwoordenVerwijderen