vrijdag 28 december 2018

Boekenbeurs en champignonsoep

Nu de kerst voorbij  is en de visite weer naar huis, blijven er een paar van die tussenin-dagen over die je lekker kan gebruiken om op te ruimen, een beetje rond te lummelen en leuke dingen te doen. Zo ruimde manlief de hele schuur op en verkochten we de skikoffer. Die staat nu niet meer in de weg (en we deden er niets mee, dus opgeruimd staat netjes).

En traditiegetrouw gingen zoon en ik naar de boekenmarkt in Roden. Deze boekenmarkt wordt ieder jaar georganiseerd tussen kerst en oud en nieuw en is echt een aanrader. De opbrengst van de verkoop gaat naar een goed doel. Kijk maar op www.roderboekenmarkt.nl . Morgen is de boekenmarkt ook nog open, dus grijp je kans als je niet te ver weg woont.


Dit was onze oogst van dit jaar. 21 Boeken voor het totaalbedrag van € 15,50. Koopje. Sinds de bibliotheek hier in het dorp is ingekrompen tot de grootte van een paar boekenkasten koop ik gewoon een hele rits boeken op de boekenmarkt en als iedereen ze gelezen heeft breng ik ze weer naar de kringloopwinkel, of lever ze weer in voor de volgende boekenmarkt. Hoef ik ook nooit boete te betalen (dat overkwam me nogal eens toen ik nog lid was van de bibliotheek, helaas).

Verder gebruikte ik deze dagen om creatief te koken met alle kerstrestanten. Ook ik had weer veel te veel ingekocht en om dat enigszins goed te maken probeer ik gewoon een week niet naar de supermarkt te gaan, maar alles op te eten wat we in huis hebben. Vandaag was dat dus champignonsoep (ik had echt veel te veel champignons gekocht), stokbrood en overgebleven kaasjes en eiersalade. Als toetje nog ijs (ook te veel gekocht) en tiramisu (over van tweede kerstdag). Zo, de koelkast wordt langzaam leger.

De soep lukte best wel goed (ze aten de hele pan leeg). Dus hierbij het recept.

500 gram kastanjechampignons
1 grote ui
1 liter kippenbouillon (van een bouillonblokje)
1 pakje kookroom of een bekertje slagroon
3 eetlepels bloem
flinke klont roomboter

Snipper de ui en fruit deze in de roomboter. Snijd de champignons in stukjes en bak deze mee met de ui. Voeg, als alles lekker zacht geprutteld is, de bloem toe, even doorroeren en dan beetje bij beetje de bouillon toevoegen. Vervolgens de room erbij schenken. Even laten koken (want dan bindt de bloem goed) en smullen maar.


Prima soeppie. Doen we vaker.

Op de boekenbeurs vond ik een klein breiboekje van Neveda. Het is een babybreiboekje met allerlei lieve patroontjes erin.

Snoepje

Ook lief

Dotje

Ik vind het allemaal hele lieve patroontjes die nog helemaal bij de tijd zijn (of ik wordt oud, dat kan natuurlijk ook). Het is misschien het beste dat we een maand insneeuwen of zo, want ik heb nooit genoeg tijd om dit allemaal te maken. Voorlopig is de winter nog niet echt koud, we houden moed.

En nu eerst even lekker met de beentjes op de bank.

Fijne avond!
Marie-Louise


2 opmerkingen:

  1. Klinkt als een heerlijk soepje, ziet er ook lekker uit.
    En koud, nee....Ik liep net met de hond buiten, had het gewoon warm.
    Ik heb wel zin in een goeie winter, dus ook ik houd moed.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Blijft iedere keer weer leuk al die oude tijdschriften/boeken met breipatronen...

    BeantwoordenVerwijderen