Het is een stamslaboon, dus hij groeit niet langs stokken en dat betekent bukken tijdens het plukken, maar het is inderdaad, een heerlijke stevige boon. Je kunt hem jong oogsten en eten, of iets langer aan de plant laten zitten voor een dikkere boon. In beide gevallen heerlijk en geen draden!
Omdat ik niet zeker wist of het zaad nog in de handel verkrijgbaar was laat ik de laatste bonen afrijpen aan de plant en zorg zo voor zaad voor het volgende teeltseizoen.
Eerst de boontjes even doppen.
En dan de zaden nog twee weken binnen laten drogen op een schaaltje.
En dan is het zaad alweer klaar voor moestuinseizoen 2019.
Eigenlijk is het heel leuk om je zaden zo te verzamelen.
Ik las op internet dat deze boon ook wel knipselboon genoemd wordt. In het Noorden van Nederland werden de dikke rijpe bonen aan draden geregen en zo te drogen gehangen. In de winter werden de hele bonen met schil en al in stukjes geknipt en 12 tot 24 uur in de week gezet. Dan werden ze gekookt met spek en aardappelen. Zo kwam je toch de winter door met een goede en goedkope eiwitbron. Ik ben wel benieuwd, misschien probeer ik het volgend jaar, want dit seizoen ben ik te laat vrees ik.
Als je even googled op internet blijkt de zaden van dit bonenras nog wel hier en daar in de handel te zijn. Ik vind het echt een aanrader. Ze zijn heel productief en geven tot laat in het seizoen heerlijke boontjes.
Fijne dag!
Marie-Louise
Bedankt voor de bonen tip, ik had weinig opbrengst dit jaar, misschien ga ik ze volgend jaar gebruiken.
BeantwoordenVerwijderenGroeten Hennie.
Na je reactie op mijn blog, meteen hier gaan kijken en ik ga je volgen hoor, zie hele leuke dingen voorbij komen.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes
Dank je! Leuk, weer een volger erbij.
BeantwoordenVerwijderenWe hadden vroeger thuis heel veel bonen in de moestuin. En wat had ik er een hekel aan, altijd haren enzo...
BeantwoordenVerwijderenIk lust wel boontjes, maar dan van de groenteman. Maar misschien moet ik dit soort maar eens proberen volgend jaar in mijn tuintje..
Wat leuk dat jij gisteren ook een bonenblogbericht had. Je hebt trouwens een heel leuk blog. Als je mij je huisadres mailt, stuur ik je binnenkort wat boontjes op.
BeantwoordenVerwijderenDank voor je reaktie.
Goeie tip, ik zal het doorgeven aan mijn schoonvader, hij heeft achter in onze tuin een moestuin.
BeantwoordenVerwijderenDank je wel.