woensdag 10 oktober 2018

Zelf gember kweken

Afgelopen winter schreef ik dit blogje over thee met verse gember en anijs. Heerlijk als het koud is buiten (dus niet vandaag). De gember die ik toen gebruikte lag op de fruitschaal en kreeg na verloop van tijd een groen puntje.
Ik was benieuw of het ook uit zou kunnen groeien tot een plant, dus besloot ik het stukje gember in een beetje aarde te doen en af te wachten.
En ja hoor, na een week of twee verscheen er een groen puntje boven de aarde.

's Zomers verhuisde de plant naar buiten en hij produceerde drie heuse stengels. Bloemen was blijkbaar teveel gevraagd, maar ik vond het zo ook al interessant.

En nu het kouder wordt buiten was ik ook wel benieuwd wat er onder de grond gebeurt was deze zomer. Dus vandaag trok ik de plant uit de aarde.

En dit is wat ik aantrof, er zaten nieuwe stukken gember aan de plant.

En het oude stuk gember brak af, maar het is nog helemaal fris en fruitig en kan zo in de thee. Ik dacht zelfs dat het ook nog een beetje gegroeid was.

Ik heb de nieuwe stukken in twee potten gepoot en nu binnen gezet, want volgens mij is de plant niet winterhard. We zullen zien wat er deze winter gaat gebeuren.

PS: Ik heb nog even op internet gezocht, gember kun je 's winters prima binnen kweken of 's zomers buiten. Het is een tropische plant. Als de plant in winterslaap gaat sterft het blad af en kan je de gember oogsten. Nieuwe stukjes gember kan je weer poten en zorgen voor een nieuwe oogst.

Fijne dag!
Marie-Louise

    Dit vind je misschien ook leuk:2 opmerkingen:

  1. Wat een leuk idee. Steranijs is ook erg lekker, doe ik wel eens bij de stoofpeertjes als ik die kook.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk. Ik eet iedere dag gember, maar ik heb nog nooit bedacht het zelf te planten. Gaat verandering in komen...Dank voor het idee

    BeantwoordenVerwijderen