vrijdag 1 juni 2018

Boerenzwaluwen

Weet je wanneer ik vind dat de lente begonnen is? Als ik ergens in april de eerste boerenzwaluw in de lucht zie vliegen om ons huis.

Image result for boerenzwaluw

Het plaatje heb ik van internet (vroege vogels), want bij mij willen ze nooit stilzitten voor de foto.


Kijk, hier zit onze baanderdeur, met daarachter de voordeur. (het is weer eens een beetje rare foto). We hebben dus een soort portaaltje waar je altijd lekker droog staat. En daar nestelen ieder jaar de boerenzwaluwen. En ook al vliegt de vogelpoep soms om je oren, ik vind het ieder jaar weer even mooi om te zien.Als je bij de voordeur omhoog kijkt zie je een gebint waarop ze hun nestjes bouwen. Veilig voor een eventuele kat en lekker hoog.


En ja hoor, deze week lag het eerste eierdopje voor de voordeur, de jongen zijn uitgekomen!


Piepkleine eitjes. Ik heb er een euro bijgelegd, heb je een beetje idee van de grootte van zo'n eitje.


Ze mogen bij de verzameling in de letterbak. (Kijk niet naar het stof).

En als de jongen groter worden komt er ook steeds meer poep uit die door de ouders al vliegend uit het nest gegooid wordt. Altijd leuk als je probeert aan te bellen. De poep ligt dan overal, op de vloer en tegen de voordeur, maar ja, je moet wat overhebben voor al die mooie natuur om je huis.

Eén keer hebben we ook een zwaluw in huis gehad. Ik deed de voordeur open voor bezoek en een zwaluw die net aan kwam vliegen vloog pardoes naar binnen. Daar bleef hij/zij van schrik verlamd op een gebint zitten en ik kon hem, met behulp van een ladder, zo beetpakken en weer buiten zetten. Dus dat viel nog mee.

Nu maar wachten tot ze uitvliegen, dat is altijd zo mooi om te zien. Dan zal ik kijken of ik nog een paar beroerde foto's kan maken, want daar ben ik erg goed in.

Fijne dag!
Marie-Louise


6 opmerkingen:

 1. Hahahaha, 'beroerde foto's' ;-) Dat valt best mee!! Het is super dat je de nadelen van de poep erbij neemt, want zo'n nest vlakbij je deur is toch wel goud waard! Dankzij jou sterft deze soort niet uit, naar ik heb gehoord wordt de boerenzwaluw wat zeldzaam hier in Vlaanderen, België. Dus gelukkig kunnen ze bij jou terecht!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het is echt heel leuk om te zien. En als je buiten woont moet je inderdaad niet te benauwd zijn voor wat vogelpoep en andere troepjes, dat hoort er allemaal bij. Maar je krijgt er ook veel voor terug.

   Verwijderen
 2. Oh wat leuk! Dat je ze bij de voordeur hebt! Je wordt altijd zo blij van die vrolijke beestjes. Wij hadden ze vorig jaar volop maar ze zijn dit jaar niet terug gekomen .... ik mis ze!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer hoor, dat ze niet terug zijn gekomen. Misschien volgend jaar meer geluk. Ze zijn inderdaad super om te zien.

   Verwijderen
 3. Geweldig die vogels! Zwaluwen hebben wij niet. Wel de koolmees, het roodborstje, kwikstaartjes, merels en dit jaar ook de bonte en de groene specht. Toch ook al wat. Fijn hoor dat jullie ze laten nestelen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vergat ik nog : dankjewel voor je reactie op mijn blog. Zo ontdekte ik het jouwe! :-)

   Verwijderen