maandag 4 juni 2018

Moestuinoogst en zelfgemaakte knoflooksaus


Het leukste van een moestuin vind ik het oogsten. Ik kan toch zo trots worden van mijn eerste oogst. Het zijn natuurlijk maar beetjes, maar het feit dat het kersvers is, geen vergif heeft gezien en ook niet in plastic is verpakt maakt mij gewoon helemaal happy!

De aardbeien zijn natuurlijk allang op, de citroenverbena heb ik gedroogd en drinken wij graag als thee. De augurken liggen nog even in de koelkast te wachten op meer gezelschap zodat ik ze in kan maken en de sla eten we bij van alles en nog wat.

En zie je die ene groene asperge? Dat is toch wel een heel leuk gewas. Het is een vaste plant en het enige wat je ieder jaar hoeft te doen is ze afsnijden als ze zo'n 20 cm boven de grond gegroeid zijn. (en dan opeten). Natuurlijk ook af en toe van een beetje mest voorzien,  maar makkelijker kan echt niet. Je hoeft ze ook niet aan te aarden zoals bij de witte asperge. Wat wil je nog meer?

En dan ligt er nog een bosje peterselie. Daarmee maak ik altijd hele lekkere knoflooksaus. Wel honderd keer beter dan die uit een flesje, want dat vind ik altijd een beetje vreemd smaken.


Ik maak het als volgt:

Neem een paar lepels mayonaise en doe er een scheutje water bij. Het wordt dan wat witter van kleur en ook wat meer "saus".
Doe er een uitgeperst teentje knoflook bij en een paar lepels fijngesneden verse peterselie.
Doorroeren en klaar alweer!

Ik voeg geen extra zout toe, want de mayo vind ik al zout genoeg. Je zou er eventueel nog wat peper bij kunnen doen, maar zonder dat is het ook al heel lekker.

Tip: Eet dit sausje niet als je de volgende dag bij de Koning en Koningin op visite moet of nog moet solliciteren.

Fijne dag!
Marie-Louise
4 opmerkingen:

 1. O, ik zou er bijna jaloers van worden...
  Dit is toch superleuk!
  Wat kun je blij van deze oogst worden.
  Maar ik weet het ..een moestuin heb je niet in één jaar, dus ik blijf hopen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, wat de moestuin betreft is elk jaar anders. Dan doet dit het weer goed en dan dat. Of er mislukt juist het één en ander. Maar dat hoort er allemaal bij.

   Verwijderen
 2. Ik maak mijn knoflooksaus ook altijd zelf maar dan van yogonaise, met griekse yoghurt is veel minder vet dan mayonaise. Vind ik een pluspunt, en doe daar dan ook wat bieslook doorheen, hier willen ze niets anders meer. Groetjes Petra.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat met die yogonaise ga ik ook eens proberen, of misschien gewoon wat biogarde door de mayonaise roeren.

   Verwijderen