zaterdag 25 november 2017

Nutteloze haaksels deel 2: kersthaaksels

Na de gehaakte pannenlap voor kerst ( klik hier ) kreeg ik de smaak te pakken en haakte vrolijk verder. Dit keer moest het flesje met afwasmiddel het ontgelden en ik haakte een kerstschortje met onderstaand resultaat.Ik werd er wel bij van, maar mijn dochter riep enigszins verbaasd: Mam, waar is dat nou goed voor?
En ze heeft gelijk natuurlijk. Inderdaad, het dient geen enkel doel, maar soms wil je gewoon iets maken.


Ik gebruikte gewone katoen en haaknaald nr 2,5.


Eerst haak je een recht lapje als volgt: 14 lossen haken en daarop 13 vasten haken. In totaal 8 toeren van 13 vasten haken. 
Dan voor de halsbies 34 lossen haken en aan de andere kant van het lapje vastmaken met een halve vaste en hierop weer 34 vasten haken. Nu is je halsbies klaar. Even de draadjes afwerken.Het ziet er dan ongeveer zo uit. Nu je werkje ondersteboven houden, zodat je het schortje eraan vast kan haken. Ik begon met een rijtje gaatjes, bestaande uit halve stokjes met 1 losse ertussen en maakte in totaal 7 gaatjes. Hier kan straks het lintje doorheen.

Dus maak je draad weer vast aan het werk en begin met 3 lossen (= 1 half stokje + 1 losse). Sla 1 steek over en haak weer 1 half stokje en 1 losse. Doe dit 6 keer en eindig met 1 half stokje in de laatste steek. Nu heb je 7 gaatjes.


Dan nu de rest van het schortje. Ik haakte steeds een soort waaiertjes die bestaan uit 3 stokjes, 2 lossen en drie stokjes.

Begin als volgt:
Haak 3 lossen en keer het werk.

Haak in hokje nr 1, 3, 5 en 7 een waaier en keer met 3 lossen.

Haak nu in iedere 2 lossen van de waaier weer een waaier. Aan het einde van de toer haak je 1 stokje in de derde keerlosse van de vorige toer. Dit doe je om de zijkanten van je schortje een beetje recht te houden. Haak weer 3 lossen en keer het werk.

Zo haak je een aantal toeren tot je schortje lang genoeg is. Ik haakte in totaal 5 toeren met waaiertjes. Maar het hangt natuurlijk een beetje van de grootte van je flesje af.

Nu nog een laatste toer ter afwerking.
Ik haakte hiertoe 1 vaste in ieder stokje met steeds 2 lossen ertussen en ook 1 vaste in de 2 lossen van de waaiertjes. Zo ontstond een soort picotrandje.

Dan alles nog even afwerken en een lintje door de gaatjes van de taille halen.

En als finishing touch borduurde ik nog een wit sterretje.En inderdaad, totaal nutteloos, maar zeg nou zelf, het staat toch best gezellig.

Fijne dag deze mooie zaterdag!
Marie-Louise

2 opmerkingen:

  1. Heerlijk hoor, dat "nutteloos" bezig zijn, ik begrijp je helemaal en vind het heel schattig staan. Misschien ga ik ook wel zoiets doen? Ik zal vast eenzelfde reactie krijgen van mijn dochter, maar ach, een beetje nutteloos handwerken, daar doe je geen vlieg kwaad mee. Fijn weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha, ik vind het humor! Staat een stuk leuker dan die saaie fles toch.
    Groetjes Lisa

    BeantwoordenVerwijderen