woensdag 10 juni 2020

Minder plastic afval en een zelfgehaakt schuursponsje.

Om de week wordt er hier door de gemeentereiniging plastic afval opgehaald. In aparte zakken mag je niet alleen het plasticafval doen, maar ook melkpakken, blik en aluminiumfolie. En zo zet ik iedere twee weken, met het schaamrood op de wangen, twee zakken boordevol plastic aan de weg. Echt, ik verbaas me erover hoe ik het met gemak voor elkaar krijg om in een paar dagen weer een berg plastic te verzamelen. Het staat me erg tegen, maar als je boodschappen doet bij je plaatselijke supermarkt zit er echt (bijna) overal plastic omheen. Het geeft je ook een gevoel van onmacht, het is een enorme plastic berg waar je bijna niet aan ontkomt. Om toch een beetje positief in het plastic verhaal te kunnen staan proberen wij hier met z'n allen wel een beetje te minderen. Wat doen we zoal de laatste tijd:

Voor mijn verjaardag vroeg ik twee ouderwetse ijsklontenbakjes, dus geen ijsklontjes meer in van die handige plastic ijsklontenzakjes, maar gewoon in zo'n bakje en dan naar hartenlust meppen op het aanrecht om die bevroren klontjes weer uit het bakje te krijgen. Werkt perfect en scheelt hier alweer een paar zakjes in de week.

De plastic rietjes zijn ook in de ban. We hebben nu 5 metalen rietjes in vrolijke kleurtjes, inclusief mini ragertje om niet allerlei vreemde stukjes "hard geworden zacht" naar binnen te slurpen. Ook  dit geeft een behoorlijk positief milieugevoel.

In de supermarkt probeer ik zoveel mogelijk groenten en fruit te kopen zonder plastic, alleen de broccoli is hardleers en is nog steeds verpakt in plastic. Gelukkig komt de zomer er weer aan en dan oogst ik weer veel groeten en fruit uit de moestuin en daar groeit echt geen plastic omheen.

Ook de wattenstaafjes koop ik nu plasticvrij, met een stokje van papier of hout (alhoewel daar ook wel weer iets op aan te merken is natuurlijk).

En als laatste worden de plastic zakjes hier tot in de treuren hergebruikt.

Al met al op de goede weg zou je zeggen, maar pas vertelde iemand mij dat de plastic schuursponsjes ook echt heel slecht zijn, daar krijg je weer allemaal microplastic van in de oceaan. Je zou er moedeloos van worden. Gelukkig wist ik daar zelf iets op te verzinnen. Bij de Hema (die kunnen wel wat steun gebruiken, begreep ik) kocht ik een bolletje sisaltouw en thuis haakte ik hiervan een schuursponsje of eigenlijk een schuurlapje.


Ik haakte met haaknaald nr 6 een ketting van 13 lossen. En vervolgens haakte ik 10 toeren vasten. De vasten haakte ik alleen in de voorste lus van de vorige toer. Het was best wel een vervelend werkje, dat haken met sisal, niet echt soepel....

Ik heb het schuursponsje nu een week gebruikt en het werkt behoorlijk goed. Dus, weer een beetje plastic minder! Alle kleine beetjes helpen tenslotte.

Fijne dag!
Marie-Louise

2 opmerkingen:

  1. Het blijft lastig om goed bezig te zijn voor het milieu. Groenten en fruit uit eigen tuin is echt een goede oplossing.
    Wat het extra lastig maakt, is dat sommige vervanging van plastic soms nog slechter blijken te zijn dan plastic (zolang het plastic ook echt wordt hergebruikt).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat vraag ik me ook wel eens af, wat doen ze met al het plastic dat de gemeente inzamelt. Zou dat nou echt weer netjes gerecycled worden? Ik hoop maar van wel.

      Verwijderen