zondag 6 oktober 2019

Zelf gember kweken, deel 2

Vorig jaar had ik een stukje gember liggen dat uit begon te lopen en dat stukje gember deed ik uit nieuwsgierigheid in een pot met aarde. En warempel, er verscheen na een paar weken een gemberplantje boven de grond. De hele zomer bivakkeerde de gemberplant op het terras en in de winter maakte ik twee stekken die ik binnen verder vertroetelde. Er viel trouwens niet zo heel veel te vertroetelen, want in het najaar stierf de plant af en de hele winter keek ik naar een pot met alleen maar aarde erin. Wel gaf ik af en toe een beetje water (ik weet niet eens of dat wel echt nodig was, maar zo droogde de aarde niet helemaal uit). En verdraaid zeg, in het voorjaar kwamen er weer groene puntjes boven de grond en verhuisde ik de plant opnieuw naar buiten.


En zo zit die gemberplant er nu dus uit. Niet echt een schoonheid op je terras, maar vooruit, we kunnen niet allemaal even aantrekkelijk zijn.


Er verscheen zelfs een bloemknop in mijn plant, maar nu het zo koud is buiten denk ik niet dat dat nog wat gaat worden en bovendien kon ik mijn nieuwsgierigheid niet langer bedwingen. Ik wilde weten wat er onder de grond zat. Dus vandaag heb ik de planten uit de pot gehaald en de oogst bewonderd.


En hier liggen ze dan in het gras. Flinke stukken gember zijn het geworden.
Twee stukjes met wortel gaan weer terug in de pot, de rest mag de keuken in.


Hier zie je de gember nog van iets dichterbij. Ik heb een stukje geproefd en die smaakte behoorlijk pittig, dus helemaal goed gelukt.


Flinke gemberknollen zijn het geworden. In Tsjechië dronk ik verleden jaar heerlijke gemberthee, toch eens opzoeken hoe ik dat zelf kan maken.

Fijne dag!
Marie-Louise





6 opmerkingen:

 1. Leuk hè. Ik heb dat ook gedaan. Ik vond het zo leuk om te zien hoe de blaadjes verschenen. Eerst die gekke knik. Heel apart.
  Ik ga het nu niet meer doen. Ben opeens erg allergisch geworden voor gember. 😢. En mag het absoluut niet meer eten. Maar ga het nu proberen met kurkuma.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O wat jammer als je daar ineens allergisch voor wordt. Kurkuma, ook heel interessant. Ik heb nooit bij nagedacht dat je dat zelf zou kunnen kweken en zou eigenlijk niet weten hoe dat er uit ziet als plant. Eens even opzoeken op internet. Leuk idee!

   Verwijderen
 2. Dat is leuk zeg!!
  Nooit aan gedacht om het in een pot aarde te zetten.
  Ik gebruik best vaak gember, in sommige recepten is het zó lekker.
  Daarna ligt er meestal een stukje te wachten..... dat ga ik eens in een potje zetten.
  Leuk idee en hee...... die stengels in je tuin staan gewoon heel modern, helemaal van nu😉

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ja zo kan je het ook zien. Wordt ik toch nog eens hip!

   Verwijderen
 3. Wat een goed idee, echt super, ga het ook proberen :)
  Ik vind het echt geweldig, dat we elkaar zo inspireren, allemaal kleine cadeautjes :-)
  Groet Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja leuk he. Vroeger dacht ik altijd dat niemand meer handwerkte. Maar sinds ik het bloggen heb ontdekt weet ik hoeveel creatieve mensen er zijn.

  BeantwoordenVerwijderen