dinsdag 1 oktober 2019

Wol verven met levensmiddelenkleurstof

Er was een tijd dat ik mijn dochters nog kon vermaken met het versieren van cupcakejes. En uit die tijd stamt ook een ruim assortiment potjes met kleurstof. Vooral roze, paarse en rode tinten waren favoriet. Die potjes stonden al een paar jaar vergeten achter in de la, maar sinds gisteren hebben ze een nieuwe bestemming gekregen. Op internet kwam ik toch steeds van die prachtige zelf-geverfde wol tegen en gisteren trok ik de stoute schoenen aan en ging aan het experimenteren. Het resultaat viel helemaal niet tegen, dus ik deel het graag met jullie.

Wat deed ik zoal:

Als eerste: Trek oude kleren aan en pak een paar keukenhandschoenen.


Pak een paar strengen wol (ik gebruikte sokkenwol die je op de streng kunt kopen, of je moet een paar bolletjes omvormen tot streng). Laat die wol een uurtje weken in koud water. (Doe ondertussen iets huishoudelijks, stofzuigen of zo, heb je straks ook een lekker schoon huis).


Vul een pan met een laagje water en doe er een scheut azijn in. Voeg nu de kleurstof toe. Begin voorzichtig, ik koos voor een paar druppeltjes geel.


Laat de streng met wol in de pan zakken en zet het vuur aan (niet te hoog, je laat het water gewoon langzaam aan de kook komen). Na de basiskleur kun je gaan experimenteren.


Ik deed er druppels groene en blauwe kleurstof bij. Het idee was dat ik dan een soort gevlekte wol zou krijgen.Het resultaat werd veel groener dan ik in gedachte had, maar wel mooi hoor.
Daarna had ik de smaak te pakken.


Ik maakte nog een roze wolletje. Het verloopt een beetje van licht naar donker, hoewel je dat op deze foto niet zo duidelijk ziet.


Bij de laatste streng durfde ik iets meer kleurstof toe te voegen, en dan worden de resultaten wel wat mooier vind ik.

Je laat de wol even doorkoken in de pan en zet dan het vuur uit. Nu laat je de wol afkoelen (Ondertussen kan je de ramen zemen, boodschappen doen en de was en de strijk).

Daarna moet je de wol nog even uitspoelen. Ik gebruik altijd een mild wolwasmiddel, of een beetje gewone shampoo. Wel voorzichtig doen, de boel moet niet gaan vilten. En als laatste de strengen wol lekker laten drogen.


Resultaat: Drie prachtige strengen sokkenwol en een schoon huis. Het huis ruikt helaas wel naar een combinatie van nat schaap en opgewarmde azijn, wat dat betreft kan je beter stoofpeertjes koken.

Fijne dag!
Marie-Louise


7 opmerkingen:

 1. En zo heb je 3 hele mooie stengen wol!
  Prachtige kleuren, allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zet je de volgende keer een stoofpeertjes op een andere pit, geurprobleem opgelost. Wat een mooie strengen heb je gemaakt. Maar wat ik me afvraag: waar koop je ongekleurde sokkenwol? Want ik neem niet aan dat je eerst sokkenwol ontkleurt hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kon de sokkenwol krijgen via een groothandel waar we ook wel wol inkopen. Het is van Regia en kost 4.95 per streng van 100 gram. Dat vond ik zelf een nette prijs. Misschien is het ook wel iets om in onze winkel te verkopen. Er zijn vast meer mensen die dat verven wel eens willen proberen.

   Verwijderen
  2. Lijkt me een goed plan, heb ik nog een extra reden om toch echt eens bij je winkel langs te komen!

   Verwijderen
 3. Prachtige kleuren, lijkt me super leuk om te doen :)
  Dat worden mooie sokken en
  leuk als je weer eens een keertje op mijn blog langs komt.
  Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, ik ben gelijk even gaan kijken. Wat een leuk idee, dat insectenhotel. Ik heb nog een wijnkistje, dus dat moet wel lukken om te maken.

   Verwijderen