dinsdag 27 augustus 2019

Schapenvacht vilten

Warm he? Ik zit binnen gewoon af te wachten of het alstublieft wat koeler wil worden buiten. Ik zeemde één raampje en had al snel door dat het daar ook echt te warm voor was. Dus wat dan? Tijd voor een nieuw blogbericht dacht ik; lekker kalm achter de computer, krijg ik het ook niet zo warm. Van het onderwerp kan je het dan wel weer heel warm krijgen, dat wel. Ik volgde drie weken geleden namelijk samen met mijn nichtje een workshop wolvilten en het eindresultaat was een heerlijke warme vacht voor op de bank (leuk voor van de winter, maar nu nog even niet).

Ik had al wel zo'n vachtje van een groot woonwarenhuis, maar daar zit het vel van zo'n schaap gewoon aan de achterkant, dus dat overleeft zo'n schaap niet, helaas.

Bij deze techniek wordt het schaap gewoon geschoren en mag de wei weer in, daarna wordt de onderkant van de vacht gevilt. Toch een stuk leuker voor het schaap!

Dit schaap was zo vriendelijk haar vacht aan mij af te staan, een Schonebeker is het volgens mij.


De vacht spreidt je uit op tafel, je haalt alle takjes, blaadjes en andere rommel eruit en daarna keer je de vacht om. De achterkant van de vacht ligt nu boven. Dan ga je een paar hele dunne laagjes gekaarde wol over de vacht heen leggen en vervolgens prik je deze een beetje vast aan de vacht met een viltnaald.

Hier zie je hoe je de onderlaag een beetje vastprikt aan de eigenlijke vacht.

Daarna maak je de hele vacht nat met een groenezeep-sopje. Je rolt de vacht in een stuk noppenfolie en dan begint het eigenlijke vilten. In totaal hebben wij de vacht zo'n 15 minuten heen en weer gerold en toen was de boel goed vervilt. Je vilt alleen de onderkant van de vacht, waar de nopjes van het noppenfolie zitten. Zelf zag ik er niet uit na afloop, want uit zo'n vieze vacht stroomt een heleboel vies bruin sopwater, maar het resultaat mocht er zijn!

Hier zie je de nog vieze en natte vachten.

Thuisgekomen heb ik de vacht nog een nachtje laten weken in het ligbad en de volgende dag een paar keer uitgespoeld. Toen heb ik de vacht gecentrifugeerd in de wasmachine en buiten laten drogen.
De workshop was heel leuk om te volgen en al met al waren we er bijna een hele dag zoet mee.

Nu nog even wachten op een beetje koeler weer en dan kan de vacht lekker op de bank.
Laat de winter maar komen!

Fijne dag,
Marie-Louise4 opmerkingen:

 1. Wat leuk om te zien zo...maar ik denk dat de vachten met huid eraan zeg maar schapen voor de slacht zijn ...men gaat ze niet dode voor de vacht daar ga ik maar niet vanuit ....Yakkes maar dit is mooi zo...ik moet wel zeggen hen toch in een vacht mot gehad terwijl ze heel goed behandeld zijn ...maar dat terzijde ...gewoon goed in de gaten houden lijkt mij.....maar deze is erg mooi ...veelplezier ervan straks in de winter groetjes Ria 🌺🌸💕

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei, mot in een vacht, daar heb ik nog nooit aan gedacht. Ik zal het inderdaad maar goed in de gaten houden.

   Verwijderen
 2. Nee, die warmte is ook niet aan mij besteed.. 's Morgens vroeg snel de buitenklussen doen, want die tuin groeit maar door en door. En daarna binnen...
  Wat prachtig zo'n vacht! Lijkt me zo leuk om hier mee bezig te zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het was heel leuk om te vilten. Gelukkig wordt het vanaf morgen iets koeler. Kunnen we weer lekker wat in de tuin doen.

   Verwijderen