zaterdag 15 juni 2019

Kuikentjes enzo

Na drie weken broeden hebben we uiteindelijk zeven gezonde kuikentjes gekregen. En het is zo leuk om te zien. Het is een soort mini commune waarbij de drie kloeken samen de zeven kuikens opvoeden, echt een feestje om naar te kijken.

Hier zit het grut lekker te zonnen op een houten richeltje.

De eerste dag had ik de kippen en kuikens ook heel optimistisch losgelaten. Deurtje van de ren open en lekker naar buiten. Het was prachtig om te zien en dochter en ik gingen gelijk even boodschappen doen. Maar toen we terugkwamen zat één hen met vijf kuikens tegen de buitenkant van het kippenhok geplakt en op twee meter afstand stond een grote kraai te wachten tot één van haar kuikens zo onverstandig zou zijn om te ver bij moeders vandaan te gaan. Mijn dochter vloog er naartoe en joeg de kraai weg. Tja, zo'n dier moet natuurlijk ook eten hebben voor het eigen kroost, maar laat die maar gewoon een platgereden duif van het asfalt bikken, ik wil mijn kuikentjes nog niet kwijt.
Kortom, de kuikens en moeders hebben voorlopig huisarrest. Ik heb nog wel twee vierkante meter gras afgezet met wat gaas, kunnen ze toch nog een heel klein beetje scharrelen, maar eerst moeten ze maar iets groter groeien.

De moeders maken de hele tijd kleine tokgeluidjes en wijzen dan even aan waar iets te eten ligt. En de kuikentjes mogen het dan opeten.

Na enig navragen weet ik nu ook wat voor ras de kuikentjes zijn. Het zijn Amrock kippen. Een mooi wit zwart gestreept kippenras. Je schijnt al jong te kunnen zien of de kuikentjes hennen of haantjes zijn. De hanen hebben een duidelijke witte vlek op het hoofd en de hennen zijn wat donkerder dan de hanen. Ook de pootjes schijnen wat in kleur te verschillen. Persoonlijk zie ik niet veel verschil en die witte vlek, die hebben ze allemaal...... Er zullen toch wel een paar hennetjes bijzitten hoop ik. Het zal toch niet zo zijn dat ik straks met zeven hanen opgescheept zit? Nou ja, de tijd zal het leren.

De achterburen zijn ook weer terug. Vanuit mijn keukenraampje heb ik een prachtig uitzicht.

Kijk toch eens wat een plaatje. Als ik een foto maak komen ze direct even kijken wat ik toch in hemelsnaam aan het doen ben. Nou niks eigenlijk, er is deze week niet zoveel uit mijn handen gekomen.

Dit is het enige wat ik presteerde; ik maakte een begin aan een nieuwe sok. De wol had ik al heel lang in huis en nu had ik zin in een simpel werkje. Dus ik besloot er een paar zomersokken van te maken. Ik heb er voor het eerst zelf een klein patroontje ingebreid en dat gaat eigenlijk heel makkelijk. Als ze klaar zijn zet ik wel op mijn blog hoe ik het gedaan heb.

En nu ga ik een lekker kopje koffie maken en nog even breien.
Fijne avond!
Marie-Louise
5 opmerkingen:

 1. Wat zullen jullie geschrokken toen jullie thuis kwamen en de kraai naar de kuikentjes zat te loeren! Leuk om ze zo te zien opgroeien lijkt me.
  Je hebt een zomers garen uitgezocht, en het kleine patroontje dat je er in maakt ziet er leuk uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het is heel simpel om te breien, maar geeft toch wat extra's aan je sokken. Het patroontje heet koffieboontje.

   Verwijderen
 2. Kuikentje zijn zó verschrikkelijk leuk!!
  En zoals de kippen met hun kuikentjes opgaan, je blijft er naar kijken.
  Je moet er toch niet aan denken dat een kraai zomaar zo'n klein bolletje je zou pikken......
  Leuk, je sokken, ik haak graag s'Avonds, als ik even rustig zit een toch iets om hangen wil hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, altijd fijn om 's avonds nog wat te doen. En die kuikentjes zijn echt heel leuk. Ze krijgen nu al een beetje vleugeltjes en groeien best snel.

   Verwijderen
 3. Wat zijn de kuikentjes schattig met die kleine vleugeltjes. Ze hebben de moeders en jullie echt nog een tijdje nodig om gezond en veilig op te groeien.
  het eerste deel van de sok ziet er mooi uit. En dat noem jij een simpel breiwerkje?

  Groetjes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen