De rode bessen waren mooi groot dit jaar. De meeste zijn geoogst. We eten ze vooral zo op en een gedeelte heb ik aan de weg verkocht, omdat het er zoveel waren.
De kruisbessen zijn ook al goed aan het kleuren. Deze kan je goed invriezen om ze later in taart of jam te verwerken en je kunt er lekker chutney van maken. Dat eten wij ook graag bij de barbecue of een balletje gehakt.
En de frambozen beginnen rijp te worden. Die vind ik toch zo lekker. We maken er sap van dat we invriezen en eten ze natuurlijk lekker zo.
Echt prachtexemplaren dit jaar.
Maar vandaag oogstte ik de zwarte bessen.
Dat oogsten gaat heel gemakkelijk. Je knipt namelijk alle takken af waar de zwarte bessen aanhangen. Dan snoei je tegelijkertijd de struik.
De takken met bessen knip je af. Vaak zit er iets lager een jonge tak, die laat je zitten.
De jonge takken zonder bessen laat je zitten. Aan deze jonge takken komen volgend jaar de zwarte bessen.
Je hebt dan een hele bos takken met de bessen er nog aan.
Vervolgens zoek je een lekker plekje om te zitten en ga je op je gemak de zwarte bessen plukken.
En wat doe je nu met die zwarte bessen?
Je maakt er een heerlijke alcoholische versnapering van.
Zwartebessenlikeur, Mmmmmm!
Je doet in een grote pot:
250 gram zwarte bessen
100 gram suiker
100 gram frambozen
500 ml vodka.
Voorzichtig een beetje schudden.
Donker wegzetten en weer af en toe schudden. (om de paar weken).
Tegen de kerst kun je het goedje zeven en doe je het in een mooie fles.
En dan natuurlijk van genieten. Proost!
Fijne dag!
Marie-Louise
Geen opmerkingen:
Een reactie posten