vrijdag 25 mei 2018

Vlierbloesemsiroop

Ieder jaar is het vaste prik; ik maak vlierbloesemsiroop. De vlieren bloeien hier momenteel en het is een prachtige ochtend, dus ik zou zeggen: Aan het werk!Onderstaand recept publiceerde ik al eerder, maar hierbij nogmaals, hoef je niet te zoeken.

Ingrediënten:
25 stuks vlierbloesem, 's ochtends geplukt bij zonnig weer. Het stuifmeel moet op je hand blijven zitten als je je hand tegen een bloemscherm houdt. Neem mooie bloemschermen, niet met bruine bloemetjes.
1 liter water
500 gram kristalsuiker
20 gram citroenzuurIk gebruik de citroenzuur zoals hierboven. Het ziet eruit als onze Nederlandse pakjes vanillesuiker en kost net zo weinig, je moet er alleen wel even voor naar de eerst de beste Duitse supermarkt over de grens. Dat is trouwens geen straf want ze hebben ook hele goede geleisuiker en spullen om augurkjes e.d. in te maken, plus een geweldige bakafdeling, dus maak er maar een uitje van zo 1 x per jaar.
Tot zover wat je nodig hebt.

Belangrijk is dat je de bloemschermen niet gaat wassen. De smaak komt namelijk van het stuifmeel en als je de bloemschermen wast raak je teveel stuifmeel kwijt, dus alleen even de insecten verwijderen,de rest wordt toch wel doodgekookt.

Los de suiker en het citroenzuur op in het water in een pan o.i.d. Leg de bloemschermen in deze suikeroplossig en laat 24 uur trekken. Het stuifmeel geeft nu zijn heerlijke aroma af.

Na 24 uur alles zeven door een katoenen doek. Het vocht nu aan de kook brengen en in schone flessen schenken. De flessen kunnen het best met sodawater worden schoongemaakt en naspoelen met heet water. Ik gebruik wijnflessen met schroefdop, deze sluiten gemakkelijk weer af en uit ondervinding blijkt dat het heel lang goed blijft als je schoon werkt.

Nu de siroop af laten koelen en dan is het klaar voor gebruik. Een laagje siroop in een glas doen en naar smaak water toevoegen. Echt een heerlijk verfrissend drankje! Waar zijn er hier thuis dol op.
De siroop is ook heel lekker om als smaakmaker toe te voegen als je zelf jam maakt, bijvoorbeeld kruisbessenjam met vlierbloesemsiroop. 

Fijne dag en geniet van het alweer mooie weer!
Marie-Louise


2 opmerkingen:

  1. Mijn moeder maakte dat vroeger ook en zelfs een siroopje met vlierbloesem en nog iets anders erbij dat goed was tegen de hoest. Leuk om te lezen dat jij ook zo gek bent op gelei maken en allerlei. Roept herinneringen op. Ik heb mijn hele kindertijd zelfgemaakte jam op de boterham gehad. Heel lekker en dan de parafine bovenop als we een nieuw potje opendeden :-)
    Fijn weekend!
    Groetjes, Sigrid

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik heb er confituur van gemaakt, vermengd met aardbeien.

    BeantwoordenVerwijderen