vrijdag 17 november 2017

Gehaakte pannenlap met stermotief

Ik liep al een tijdje te denken aan een projectje waarbij ik iets wilde borduren op een ondergrond van gehaakte vasten. Een projectje wat je mee kan nemen onderweg en waarbij je niet zo hard hoeft na te denken, of ook nog gewoon antwoord kan geven zonder de tel kwijt te raken. Zo'n projectje dus.


Het werd een pannenlap. 

Het begin is lekker makkelijk. Ik gebruikte katoen nr 8 en haaknaald 2,5.

Haak een ketting van 50 lossen en haak hierop 49 vasten (een oneven aantal zodat de ster precies in het midden knn komen). Haak nu een vierkant lapje met een breedte van 49 vasten. Mijn lapje werd dan zo'n 20 cm breed. Bij een hoogte van 55 rijen vasten was mijn lapje vierkant en heb ik afgehecht.Dit is het lapje en als je goed kijkt zie je een soort vierkantjes-patroon waarop je kan borduren.


Ik zocht in een breiboek naar een patroon van een Noorse ster en ging aan de slag. Ik begon precies in het midden, zodat de ster een beetje goed op de pannenlap terecht zou komen.
Ik borduurde met een draad witte katoen. Het viel nog niet mee om een beetje regelmatig te borduren, maar vooruit, toch maar verder gaan hoewel ik niet helemaal tevreden was.Toen de ster af was heb ik nog precies zo'n zelfde lapje gehaakt als achterkant. De twee lapjes het ik met een rij vasten aan elkaar gehaakt en daarna 20 lossen gehaakt voor de ophanglus. Op iedere losse ook nog een vaste gehaakt voor een stevige lus.


Toen vond ik de ster nog wat klein in verhouding tot de pannenlap, dus heb ik er nog een rijtje stiksteken omheen gefantaseerd. Zo heeft het wel iets "quilterigs".

Al met al is het best een stevige pannenlap geworden doordat hij twee lagen dik is. Ik wil eigenlijk bij een volgende pannenlap proberen om de witte ster direct in te haken (maar dat heb ik nog nooit gedaan, dus daar moet ik nog even op oefenen). Dan zijn de voor- en de achterkant mooi om te zien en hoef ik geen dubbele pannenlap te maken.


Maar ik ben toch wel tevreden met het resultaat!

Fijne dag!
Marie-Louise
8 opmerkingen:

 1. Ik vind hem superleuk! Vooral dat witte randje dat je aan het eind hebt geborduurd, dat maakt hem net af.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Superleuk geworden. Maar als je de ster direct in patroon haakt, krijg je toch aan de achterkant de meegenomen draden te zien? Dan moet er toch evengoed nog een achterkant bij gemaakt worden? Of is daar een speciale techniek voor? Ik vind het wel prettig, zo'n dubbele pannenlap, weet je zeker dat je je handen niet brandt aan de pannen (tenzij je hem alleen voor de sier ophangt natuurlijk)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt met twee kleuren haken en daarbij de draad die je niet gebruikt onzichtbaar meevoeren, maar ik heb het nog nooit gedaan, dus moet maar eens op youtube kijken naar een goede uitleg. Wie weet lukt het.

   Verwijderen
  2. Nu je het "zegt", daar heb ik onlangs over gelezen. Dat ga ik binnenkort ook maar eens opzoeken op youtube, want het lijkt me wel erg leuk om uit te proberen, bijvoorbeeld op zoiets kleins als een pannenlap.

   Verwijderen
 3. Ja leuk is dat hè, borduren op haakwerk. Ik ben er ook gek op!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk idee voor een `onderweg` projectje. Ik weet nu wat ik meenemen naar al mijn afspraken (met veel tijd ertussen) morgen. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen