zondag 20 november 2016

De sok en ik: De voet en de teen

Zo, vandaag de laatste loodjes van de sok. Na het breien van de hielspie heb je de steken weer gelijk over 4 naalden verdeeld, dus op iedere naald 15 steken. Dan ga je lekker rondjes breien tot de voet, gemeten vanaf de hiel, ongeveer 20 cm lang is.


 Dit varieert van 40 tot 55 rondes breien. Het hangt ook een beetje van je voet af, dus even passen kan geen kwaad.

Tijd voor de teen!
Nu begin je met minderen.Hierboven zie je precies waar ik begin met minderen. De hak ligt boven en ik begin aan de rechterkant als volgt:
Naald 1: 1r, 1aro, 12r
Naald 2: 12 r, 2rs, 1r

Naald 3: 1r, 1aro, 12r
Naald 4: 12 r, 2rs, 1r. Deze vier naalden vormen 1 ronde.
Dan 1 ronde alles steken recht breien.

Deze twee rondes herhaal je tot er nog 8 steken op iedere naald staan. (die 12 r worden dan natuurlijk 11 r enz., enz.)

 

Hier staan nog 8 steken op iedere naald. Nu ga je iedere ronde minderen zoals hierboven beschreven.
Als er nog 2 steken op iedere naald staan (dus 8 in totaal) breek je de draad af en haal je de draad door de steken. Even de draad aantrekken en afhechten.


En klaar is je eerste sok!
Nu nummer twee nog. En dan maar hopen dat die een beetje hetzelfde wordt als nummer 1.
PS: Het minderen van de teen kan je een beetje op gevoel doen. Iets langzamer minderen voor langere tenen en iets sneller voor kleine teentjes. Gewoon even passen tussendoor. Maar schrijf wel op hoe je het precies doet, want mijn ervaring is dat dat een hoop scheelt voor het breien van de tweede sok.
Ook de lengte van de voet moet je aanpassen op je eigen voet. Dus de eerste sok wordt een beetje een uitprobeersel, maar als je het dan opschrijft, heb je voor de rest van je breileven de perfecte sok.
Ik ben benieuwd of er iemand op dit world wide web is die iets aan mijn uitleg heeft. Wie weet worden er wel heel veel sokken gebreid. Voorlopig ben ik heel blij dat ik alles heb opgeschreven. Zo kan ik voortaan mooi terugkijken hoe ik mijn sokken gemaakt heb.
Veel sokkenbreiplezier!
Marie-Louise

Wil je ook sokken breien? Hier heb ik de hele uitleg op een rijtje gezet:

22 opmerkingen:

 1. Dank je wel voor je heldere uitleg! Het was voor mij (als sokken-debutant) heel goed te volgen, en zowaar....ik heb er een heuse sok uitgekregen! groetjes Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk om te horen! Dan heb ik de uitleg niet voor niets gemaakt. (Ik kijk zelf ook vaak nog even als ik het niet meer weet). Ik hoop dat sok nummer twee net zo goed lukt. Succes ermee.

   Verwijderen
 2. Als ik sokken brei brei ik door tot de kleine teen bedekt is.Dan minder ik 1 ronde aan beide zijden,rondje gewoon rond dit 3 X daarna elke pen minderen
  aan beide zijden.tot 8 steken op de pen.Haal de draad door de 8 steken en klaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou dit is echt een super uitleg...ik kan je níet zeggen hie vaak ik het al.opgegeven heb...nu gelukt met jouw goede uitleg en foto's er bij ...dank je,wel ...Super
  Groetjes
  Marjo van den Berg

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dankzij uw blog heb ik vandaag mijn eerste sok gebreid. Mijn dochter vind hem zo gaaf dat dit paar al door haar geconfisqueerd is. 😊

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vind ik heel leuk om te lezen dat het zo goed gelukt is. Succes met sok nummer twee!

   Verwijderen
 5. Heel hartelijk bedankt voor de superduidelijke uitleg met foto's! Ik heb vorig jaar mooie sokkenwol cadeau gekregen en hoewel ik een redelijk gevorderd haakster/breister ben, zag ik er toch tegenop. In het verleden heb ik al eens pogingen gewaagd die niet bepaald lukten. Maar ik wilde het toch weer proberen. Toen kwam ik via google op deze blog terecht. Mijn eerste sok is nu af, past geweldig en ziet er heel mooi uit. Top!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je reactie, ik vind het altijd zo leuk om te horen als het sokken breien gelukt is. Succes met de volgende sok.

   Verwijderen
 6. Prima uitleg. Heb vroeger veel sokken gebreid en ben heel trots op het resultaat.Nadat de Noorse sokken van onze overleden oma helemaal waren versleten (20 jaar gedragen) was het mijn taak om deze stokjes over te nemen, vond ik. Blij ermee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja leuk he, sokken breien. Fijn dat je mijn uitleg goed vond. Ik kijk zelf ook vaak nog even, vooral bij de kleine hiel. Veel sokkenbreiplezier!

   Verwijderen
 7. Dank voor de perfecte uitleg. De sok is gelukt en ziet er prachtig uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik las nu pas je reactie, rijkelijk laat! Maar heel leuk om te horen dat het goed gelukt is. Dan heb ik de uitleg weer niet voor niks gemaakt.

   Verwijderen
 8. Hele goede uitleg voor het 1e keer breien van sokken. Ik was er blij mee

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hele goede uitleg voor mijn 1e x sokken breien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, wat fijn dat het goed gelukt is. Altijd weer leuk om te horen dat mijn uitleg nog steeds van pas komt.

   Verwijderen
 10. Heel erg blij met je uitleg,
  Mijn eerste sok gebreid, ben er trots op!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. mooi duidelijke uitleg dank je wel, bijna na jaren weer een sok gebreid

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben nu aan de voet begonnen en het ziet er tot mijn grote verbazing heel mooi uit.Dankuwel voor de duidelijke uitleg,nooit gedacht dat het mij zou lukken,ben fier op mezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Jaar geleden volgens dit patroon sokken gebreid, nu weer. Resultaat blijft super. Dankjewel dat je dit zo duidelijk hebt opgeschreven.

  BeantwoordenVerwijderen