dinsdag 11 september 2018

Koffie

Zo, man de deur uit, kinderen weer naar school, rust in de tent. Heerlijk. Gisteren schoot ik voor het eerst weer eens echt lekker op in huis. Vakantie is echt heel gezellig, maar ik geniet ook van de rust nu iedereen weer aan het werk is. En dan natuurlijk even zitten met een kop koffie. Type ik gelijk een blogje en kan ik ook proberen of ik een foto van mijn nieuwe telefoontoestel naar mijn computer kan krijgen. Moment............

Snoertje in de telefoon en in de computer, er gebeurt van alles. Nog even een ogenblikje.....


Ja, gelukt!! Dat viel best mee.

Oké, koffie dus. Ooit kocht ik een koffie-apparaat wat kon malen, koffiezetten, melk opschuimen en de hele reutemeteut. Dat ging best prima, maar degene die het apparaat ontworpen had hoefde hem zelf vast niet schoon te maken, want dat was een ramp. Allemaal onbereikbare gleufjes en kiertjes, dus was ik steeds aan het prutsen met knutselkwastjes van de kinderen. Op een dag viel er een onderdeel van het apparaat af en toen dacht ik: "Hehe, die kan de deur uit, eindelijk". Dan weet je dus dat je zo'n apparaat niet opnieuw moet aanschaffen.

En dus kocht ik een klein Nespresso apparaat, want George Clooney keek altijd zo lief naar me in de reclame. Die koffie is best oké, maar een afval dat je met dat apparaat produceert, niet normaal! Binnen een maand had ik een enorm schuldgevoel en een grote berg cupjes verzameld. Tijd om het Nespresso apparaat op Markplaats te zetten en aan een ander te slijten.

En nu heb ik dus bovenstaand espresso-apparaat. Daar gaat alleen maar wat koffie in. En je kan 1 0f 2 koppen koffie tegelijkertijd zetten. Desgewenst schuim je nog wat melk op in het bijgeleverde kannetje. Schoonmaken is een fluitje van een cent en het enige wat je aan afval produceert is een beetje koffiedik. En dat vind ik dus echt het allerbelangrijkste! Geen berg lege cupjes, maar een beetje koffiedik dat je op de composthoop of in de groene container gooit. Ik kan mijn koffie nu weer zonder schuldgevoel drinken (min of meer). 

Voelen jullie je ook wel eens schuldig over al het afval wat wij produceren? Toch vind ik het vaak moeilijk om minder verpakt spul te kopen bijvoorbeeld, maar ik doe mijn best.

Nou, ik ga er nog eentje zetten hoor.

Fijne dag allemaal!
Marie-Louise

10 opmerkingen:

 1. Laat het je smaken, die bak koffie! Ik vind het ook lastig hoor, want er zit vaak zoveel verpakkingsmateriaal om spullen heen. Ik begrijp dat we ergens moeten beginnen, en dat de plastic tasjes in de winkels niet meer gratis zijn. Dat levert best wel wat op denk ik, als ik bedenk hoeveel tassen wij vroeger voor de winkel bestelden en dat vergelijk met nu. Maar aan de andere kant worden dan bijvoorbeeld lichtbronnen tegenwoordig in een blisterverpakking aangeboden (dus plastic) terwijl die voorheen in een kartonnen doosje zaten (recyclebaar). Dat begrijp ik dan weer niet zo goed.
  Ach, als iedereen nou een beetje in zijn/haar eigen omgeving z'n best doet, zal dat hopelijk een hele berg afval schelen!
  P.S. Je schrijft al een hele tijd niet meer over de winkel, hebben jullie nog wel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hoor, de winkel is er nog steeds. Ik zal wat foto's maken als de herfstetalage erin zit. Dat is altijd zo'n gezellige tijd. (En de kerst niet te vergeten, met de winkel loop je altijd een beetje voor).

   Verwijderen
 2. Oh, herkenbaar.. Rust in de tent als iedereen weer naar school/werk is en je het rijk alleen hebt!
  Je hebt een prachtig apparaat, ik vind koffiezetapparaten leuk om te zien. Snap best dat je baalde van dat afval, het is ook niet normaal meer tegenwoordig.
  Ik filter de koffie nog ouderwets en het bevalt me prima...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja helemaal mee eens, ouderwetse filterkoffie is ook altijd lekker en schijnt ook het meest gezond te zijn.

   Verwijderen
  2. En dan met de hand opgieten... ik vind het de allerlekkerste koffie!

   Verwijderen
  3. Helemaal met je eens Elizabeth!

   Verwijderen
 3. We zijn net terug van een week vakantie in New York. In Engeland zijn we heel hard bezig ons bewust te worden van afval - veel koffiezaakjes hebben wegwerpbekers afgeschaft, een plastic tas bij de winkel krijg je niet zomaar meer. Maar het viel me op dat er in het vliegtuig en in Amerika zo ongelooflijk veel afval is. Alles was wegwerp bij de vliegtuigmaaltijd, en zelfs als je ergens in een koffiezaakje wat gaat drinken en daar dan blijft (dus niet iets meeneemt maar er blijft zitten om het op te drinken), krijg je een wegwerpbeker. Hoeveel afval creëert dat land wel niet? Ik voel me dan zo onbeduidend met mijn twee kleine herbruikbare bekers...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja ik voel me zeker wel schuldig. En ik doe ook mn best maar soms ook te weinig

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ja ik snap het helemaal ik zet nog gewoon koffie in de snelfilter heet dat geloof ik er gaat hier zoveel koffie door voor de knip is dit voor mij de goedkoopste en handigste manier.
  ik ga je volgen bedankt voor je reactie op mijn blog

  BeantwoordenVerwijderen
 6. nog even je profiel gelezen wat een voorrecht om in een boerderij te wonen en Drenthe is mooi !! We gaan er gauw weer eens een weekend heen Groetjes Albèrtje

  BeantwoordenVerwijderen