zondag 22 juli 2018

Gehaakte vaatdoek met patroon

Weet je wat ik nou fijn vind? Zo'n vroege zonnige ochtend. Iedereen ligt nog in bed en dan ga ik er al lekker uit. Nog stil in huis en buiten, en dan een beetje rond lopen, kopje thee zetten en buiten ongestoord een haakwerkje afmaken. Heerlijk!


Vandaag lukte het me om zo het tweede vaatdoekje af te haken. Dus hierbij het patroon. Het is een simpel steekje met een mooi reliëf-effect.Ik gebruikte katoen nr. 8 (de gewone katoen dus) en haaknaald nr. 3. Voor dit patroon moet je een aantal steken opzetten dat deelbaar is door 3. Ik zette 63 steken op.

Rij 1: 2 stokjes in de derde losse vanaf de haaknaald. *Sla 2 lossen over, 1 vaste en 2 stokjes in de volgende losse*. Herhaal van * tot * tot de laatste 3 lossen. Sla 2 lossen over en haak 1 vaste in de laatste losse. Haak 2 lossen en keer.

Rij 2: 2 stokjes in de eerste vaste (helemaal aan het begin van de toer dus). *Sla twee stokjes over en haak 1 vaste en 2 stokjes in de volgende vaste*. Herhaal van * tot *. Eindig met 1 vaste in de laatste vaste en 2 lossen om te keren.

Herhaal Rij 2 tot het lapje vierkant is, of zo groot als je het wilt hebben. Hecht af en werk de losse draadjes weg. En klaar is je vaatdoekje. Ik gebruikte ongeveer 1 1/3 bol katoen per vaatdoekje. Het is volgens mij ook een mooie steek om een handdoekje van te maken. Altijd fijn om je berg katoen weg te werken.
No even een close-up om de steek goed te kunnen zien. Het fijne van deze steek is dat de rand ook mooi is om te zien. Hoef je er geen randje vasten om heen te friemelen, dat scheelt weer!


Nu ga ik alweer van het mooie weer genieten!

Veel haakplezier!
Marie-Louise

PS: Ik vond deze haaksteek op deze site:
www.littlethingsblogged.com

6 opmerkingen:

 1. Leuk patroontje heb je gebruikt. Ik vind dat ook zo heerlijk, was vanmorgen al vroeg uit de veren, lekker in de zon zitten (dat kan op zo'n vroeg tijdstip nog prima) en ik pakte mijn handwerk op, maar daar kwam nog niet veel van, poeslief besloot dat het ideale plekje om haar ochtenddutje te doen was op mijn schoot, boven op het wollen vest waaraan ik werk. Fijne zondag verder!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, heerlijk is dat, even tijd voor jezelf voor iedereen ontwaakt.
  Bedankt voor je patroon, ik wil nog graag een gastendoekje haken, lijkt me ook een leuk motief daarvoor :) Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die bos dahlia's, prachtig! Ik geniet ook zo van 's ochtends vroeg. Moest gisteren naar Londen om mijn paspoort opnieuw aan te vragen bij de Nederlandse ambassade, en moest daar om half negen zijn. Om kwart voor zeven met de bus, en het had eigenlijk wel iets!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke vaatdoekjes. Bijna te mooi om als vaatdoekje te gebruiken. Ik heb er nooit aan gedacht om iets te haken als een vaatdoekje. Maar zo maak je wel iets speciaals dat mooi is voor de keuken. Bedankt voor het patroon.

  Groetjes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig vaatdoekje. Mooie steek en mooie kleur. Bedankt voor het patroont. Ga het onthouden. Wie weet ... (mijn wensenlijstje is zooooo lang ;-))
  Groetjes, Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt voor het patroon van dit mooie vaatdoekje. Ik maak er een gastendoekje van. Groetjes, Paula

  BeantwoordenVerwijderen