maandag 19 maart 2018

Een vleugje lente

Tjonge jong, wat blijft het koud. Vanochtend gingen de dames naar school met de handschoenen nog aan. Het was nog bijna -5! Toch zijn er al plantjes in de tuin die gewoon beginnen te groeien. De daslook en de kleine narcissen trekken zich niets aan van de kou. Ze moeten ook wel, want nu zit er nog geen blad aan de bomen en kunnen zij profiteren van het licht.

Het is nog wel kleumen in de tuin, maar kijk, hier is mijn eerst "oogst" van dit jaar.

Daslook, een beetje ondergewaardeerd plantje in Nederland.

Nog even over die Daslook dus. Het is familie van de bieslook en de prei en het houdt van een schaduwrijk plekje. Bij ons groeit het onder de eiken. Al heel vroeg in het voorjaar zie je de blaadjes boven de grond komen, samen met de narcissen, alleen de sneeuwklokjes zijn nog eerder. En je kunt van die daslook dus heerlijke dingen maken. Het smaakt een beetje naar ui en naar knoflook. Pluk de blaadjes jong, nog voor het plantje gaat bloeien. Want dat doet de daslook ook, prachtige bloempjes in het voorjaar. (maar daar heb ik nog even geen foto van, dat duurt nog even).

Daslook is heel lekker door verse kaas.

Klein bosje daslook fijnhakken...

Beetje verse kaas erbij (ik gebruik gewoon die van de Aldi) en een beetje versgemalen peper. Zout vind ik niet eens nodig.

Even doorroeren en in een leuk schaaltje doen. Heerlijk! Ook lekker op een toastje of met van die dipstokjes. Zo is het pas maart en heb je toch al je eerste verse groen uit de tuin.

En verder kun je het ook geweldig goed drogen. Dan heb je er de hele winter ook plezier van. Het kan goed door kruidenboter, of als je een dressing maakt voor sla of komkommer.

Tenslotte kun je er ook heerlijk pesto van maken. Dat moet ik binnenkort maar eens proberen. Mmmm. Lekker!

PS: Daslook was een beschermd plantje in Nederland, maar is dat niet meer. Het vermeerdert zich heel snel bij ons in de tuin. Dus een beetje plukken kan geen kwaad.

Fijne dag!
Marie-Louise

3 opmerkingen:

 1. Hallo Marie-Louise,
  Wat leuk, daslook, weer iets geleerd :)
  Ik heb het plantje nog niet eerder gezien, lijkt me wel lekker.
  Groetjes en een fijne avond, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik had nog nooit gehoord van daslook! Maar nu ik dit zie en lees, wil ik dat plantje ook straks in m'n (kruiden)tuintje hebben. Leuke tips geef je erbij, bedankt!
  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je ziet hem wel eens bij tuincentra, dus wie weet vind je het ergens. Het is echt een aanrader.

   Verwijderen