vrijdag 25 december 2020
Fijne Feestdagen
zaterdag 19 december 2020
Gebreide sloffen voor in de winkel
woensdag 16 december 2020
Sokken breien in maat 41/42
Heel lang dacht ik nog, nou dat coronavirus, daar hebben we nog niet zo'n last van. Maar helaas, afgelopen maandag moest ook onze winkel sluiten. En ook mijn neef belandde in het ziekenhuis aan de beademing. Gelukkig gaat het nu weer iets beter met hem, maar spannend was het zeker.
Wat de winkel betreft hopen we er maar het beste van. Gelukkig zijn er ook klanten die een bestelling bij ons plaatsen en dat bezorgen wij dan in het dorp of de omliggende dorpen. Zo houden we het hoofd hopelijk boven water.
En het gekke met die stress is, ik val een soort van stil. Sommige mensen gaan misschien als een gek aan het breien of haken, maar bij mij verdwijnt elke vorm van inspiratie. Ik heb niks op de pennen staan en loop maar een beetje door mijn bolletjes wol te roeren om te bedenken wat ik eens zal maken. Nou ja, het zal wel weer komen.
Als enige heb ik de afgelopen week nog wel een paar herensokken afgemaakt. Niet in de gebruikelijk maar 39/40 die ik meestal brei, maar dit keer één maatje groter, maat 41/42. En om niet te vergeten hoe ik dat gedaan heb hierbij even een korte uitleg.
Benodigdheden:
100 gram sokkenwol (4 draads, dus geschikt voor naald 2,5)
5 sokkennaalden van 2,5mm
Opzetten: 64 steken, verdeeld over vier naalden als volgt: 17, 16, 16 en 15 steken. Dan de ronde sluiten door 1 steek van de 16 steken op de naald met 15 steken te breien. Nu staan er op elke naald 16 steken en kan je beginnen met de boord.
Ik breide 25 naalden boordsteek 2r, 2av en vervolgens 50 naalden tricotsteek voor het been. Je kan dit natuurlijk naar eigen inzicht aanpassen.
Daarna volgde de grote hiel over 32 steken. Ik breide 31 pennen grote hiel (Je neemt het aantal steken minus 1, en dat wordt dan het aantal naalden voor de grote hiel).
Vervolgens de kleine hiel, die verdeel je in gedachte in 3 stukjes van respectievelijk 10, 12 en 10 steken. Ik schrijf het even helemaal uit, dat is wel zo makkelijk:
Naald1: 1ra, 18 av, 2avs, 1av, keer
Naald2: 1ra, 7r, 1aro, 1r, keer
Naald3: 1ra, 8av, 2 avs, 1 av, keer
Naald4: 1ra, 9r, 1 aro, 1r, keer
Naald5: 1ra, 10av, 2 avs, 1 av, keer
Naald6: 1ra, 11r, 1 aro, 1r, keer
Naald7: 1ra, 12av, 2 avs, 1 av, keer
Naald8: 1ra, 13r, 1 aro, 1r, keer
Naald9: 1ra, 14av, 2 avs, 1 av, keer
Naald10: 1ra, 15r, 1 aro, 1r, keer
Naald11: 1ra, 16av, 2 avs, 1 av, keer
Naald12: 1ra, 17r, 1 aro, 1r, keer
1ra = 1 steek recht afhalen
2avs = 2 steken averecht samenbreien
1 aro = 1 steek recht afhalen, 1 steek recht breien en de afgehaalde steek over de rechtgebreide steek halen.
Als alles goed is gegaan heb je nu 20 steken over.
Voor de hielspie nam ik per kant 16 steken op. Ik breide de hielspie tot er weer 6 steken per naald stonden. Dan heb je in totaal weer 64 steken op de naalden en kan je deze weer gelijk verdelen zodat er weer 16 steken per naald zijn. Dan kan je aan de voet beginnen. Ik breide 55 rondes tricotsteek voor de voet, toen was hij lang genoeg en daarna gewoon de teen breien zoals je gewend bent.
Een uitgebreide uitleg vind je hier: Uitleg sokken breien. En als je dan het aantal steken aanpast zoals hierboven krijg je vanzelf een paar sokken in maat 41/42.
dinsdag 8 december 2020
Koud weer, warme voetjes
maandag 30 november 2020
Pompoensoep met appel
Vandaag oogstte ik mijn laatste twee Spaanse pepers. In april kreeg ik voor mijn verjaardag twee plantjes van mijn zoon en tot vandaag aan toe kon ik pepertjes oogsten. Maar toen ik vanmiddag in de kas kwam zag ik dat de peperplant bevroren was. Het is nu echt te koud geweest, dus ik heb de laatste twee pepertjes eraf geplukt.
maandag 23 november 2020
Kerstkussentwijfel
vrijdag 13 november 2020
Mandarijnenlikeur voor kerstmis
Ieder jaar, als het bijna kerstmis is, denk ik "leuk om een stukje te schrijven over zelf likeur maken" en ieder jaar ben ik daar dan ook weer te laat mee. Want likeur moet je wel een paar weken voor kerst maken om de smaken lekker in te laten trekken. Ben je te laat, dan heb je een heel slap drankje met de kerst. Maar dit jaar ben ik zomaar op tijd! De basis is heel gemakkelijk. Je neemt 1 liter alcohol (jonge jenever, brandewijn of wodka oid) en daarbij doe je 100 tot 300 gram suiker (ik doe liever niet teveel, erbij doen kan altijd nog). Dan kies je de overige ingrediënten die voor de smaak zorgen. Je mikt alles bij elkaar in een mooie pot met deksel en zet het dan weg in het donker. Dan is het een kwestie van wachten en af en toe even schudden. Na een week of vijf heb je al een heel aardig drankje. Je kan de inhoud van de pot dan zeven en in mooie flesjes doen, maar als het langer blijft staan is dat ook geen bezwaar.
Dit jaar koos ik voor mandarijnenlikeur. Ik nam 500 ml jonge jenever, 100 gram suiker, 3 schone mandarijnen en 1 kaneelstokje.
Eerder maakte ik ook al koffielikeur en likeur van zwarte bessen. Het leuke is dat het eigenlijk niet kan mislukken en dat je zelf allerlei smaken toe kunt voegen, bijvoorbeeld kruidnagelen of steranijs.
Voor de liefhebber hierbij ook het recept van de koffielikeur die mijn moeder altijd maakt:
1 liter jonge jenever
400 gram bruine kandij
8 zakjes vanillesuiker
160 koffiebonen (dat lijkt heel veel, maar er zit veel meer in 1 pak bonen)
Doe alles in een pot met deksel, even schudden en wegzetten. Na zes weken is de likeur klaar.
Dus als je het ook wil proberen, wacht niet te lang, dan heb je met kerst je eigen likeurtje bij het kerstdiner.
Fijne dag!
Marie-Louise
vrijdag 6 november 2020
Gehaakte kerstkrans
Als je een winkel hebt loop je altijd op de seizoenen vooruit. Zo hebben we een paar maanden geleden al de zomercollectie babykleding besteld en afgelopen week zocht ik de chocolade uit voor pasen, valentijn en moederdag. Ondertussen vult onze winkel zich met winter- en kerstdecoratie. We merken dit jaar echt dat mensen extra behoefte hebben aan een knus en gezellig huis. De kaarsen zijn niet aan te slepen, om maar een voorbeeld te noemen. Ook haakte ik de afgelopen weken alvast een kerstkrans die nu in de winkel hangt als voorbeeld, dan heb je nog genoeg tijd om er zelf ook eentje te maken voor de kerst, mocht je dat willen.
Als basis gebruikte ik een metalen cirkel (die hadden we met pasen ook al, toen versierde ik deze met paaskuikentjes).
Vervolgens zocht ik op internet en in mijn boeken naar patroontjes van allerlei blaadjes en bloemetjes. En uit de tuin haalde ik een paar takjes die uit de beuk gewaaid waren.
zondag 1 november 2020
Breien en bouwen
Ondanks de semi-lockdown weten we ons hier thuis nog steeds goed te vermaken. Het spontane contact met je medemens en familie is wel een beetje verdwenen, dat is jammer natuurlijk. Ik zou wel weer eens graag bij mijn broer en schoonzus in Duitsland op bezoek willen, maar dat doen we nu maar even niet. En ook boodschappen doen met mijn moeder staat op een laag pitje. Ze is nu 84 jaar en zit van schrik vooral binnen. Wat dat betreft hoop ik dat we snel van die verdraaide Corona verlost zijn. Daar staat tegenover dat we wel meer tijd over hebben voor de dingen in en om het huis. Ik breide voor mijn doen in een sneltreinvaart een nieuw truitje en manlief (die normaal gesproken veel van huis is) bouwde in zijn vrije uurtjes een nieuw afdakje voor de aanhanger. Zo zie je maar, ieder nadeel heeft zijn voordeel.
Dit is het boekje wat ik gebruikte met alleen maar patronen voor top-down truien en vestjes en daarnaast nog een mooie sjaal en muts. Ik ga er vast en zeker nog iets uit maken.
dinsdag 20 oktober 2020
Iets van bijna niets: LP's op de muur
Sinds een paar weken woont dochter 2 op kamers. Gelukkig niet ver weg, maar gewoon in Groningen. Dus eigenlijk voelt het of ze nog heel dichtbij is, in 20 minuten staan we bij haar op de stoep, of zij bij ons. Ze heeft samen met een vriendin een leuke bovenwoning in de stad betrokken. De afgelopen weken hebben we alles goed schoongemaakt, geverfd en waar nodig een nieuw laminaatje gelegd. En daarna kon het inrichten beginnen. De dames hadden van alles en nog wat verzameld via internet, de kringloopwinkel en familieleden met teveel spullen. Alleen hun kleine eetkamertje had maar 1 tafel en 2 stoelen. Best wel kaal en saai dus. Maar daar hebben ze iets op gevonden. Via marktplaats konden ze 4 gekleurde stoelen ophalen, helemaal gratis. Achterop de fiets hebben ze ze zelf naar huis getransporteerd. Dat leek al een stuk beter. Toch bleef de muur nog wel erg kaal en wit, maar daar vonden ze ook iets leuks op. Ze gingen naar de kringloop en hadden een rol dubbelzijdig tape nodig, verder wilden ze niets zeggen. Uiteindelijk stuurde ze me vol trots een foto van het resultaat.
donderdag 8 oktober 2020
Gebreid kussen van IJslandse wol
donderdag 17 september 2020
Appeltjes Sokken
Eigenlijk ben ik best wel dol op de herfst, zeker als het zo mooi begint als dit jaar. Ik houd van de kleur van het licht en de spinnen 's ochtend met hun mooie spinnenwebben. En als je dan wat in de container gaat gooien en je bent nog een beetje slaperig loop je met je hoofd zo in zo'n spinnenweb. Brrrrrrr. (Dit verhaal was trouwens bedoelt als inleiding op de sokken die ik gebreid hebt, maar het leidt nergens toe vrees ik).
Onder het breien zit ik dan een naam te verzinnen voor de sokken, groene dit keer. Grassokken misshcien, tja, dat is het niet helemaal, maar wat dan? Tot we dit weekend appelen gingen plukken bij mijn broer en schoonzus (eigenlijk vierden we een verjaardag, maar wij zijn niet van die stilzitters, dus gingen we lekker wat doen in de tuin). Ik kreeg ook een kist appelen mee naar huis. En toen wist ik het; appeltjes-sokken!
woensdag 2 september 2020
Kweek je eigen pannenkoekplant
Ik mag graag een beetje rondkijken op Funda. Lekker loeren in andermans huis en soms doe je ook nog leuke ideeën op. De huizenverkopers proberen allemaal hun huis zo opgeruimd en voordelig mogelijk op de foto te krijgen en het valt me op dat ze dat in grote getale doen door één muur groen te verven en dan op een strategische plek wat kamerplanten neer te zetten. Eén kamerplant is daarbij vooral favoriet; het pannenkoekplantje. Nu vind ik dat zelf ook een aandoenlijk leuk plantje en ook zo fotogeniek. Dus een maand of twee geleden toog ik naar het tuincentrum om zo'n plant aan te schaffen. Jeetje zeg, wat zijn die duur! Dus kwam ik thuis met één piepklein exemplaar, die viel nog net binnen het budget. Ik gaf het plantje een grotere pot met nieuwe potgrond en de weken daarop werd ze (of hij) helemaal vertroeteld. Dat wierp zijn vruchten af, ze groeide als kool en als klap op de vuurpijl produceerde ze een paar mini-pannenkoekplantjes voor mij.
maandag 24 augustus 2020
Wol verven met boerenwormkruid
zondag 9 augustus 2020
Courgettesoep met munt en knoflook
Het is warm, erg warm en dat kan je duidelijk zien in de moestuin. De planten hebben het best moeilijk in die blakerende zon, behalve de courgettes, die groeien fluitend verder. Ik plantte zes courgetteplanten in het begin van het seizoen en jawel hoor, ze blijven maar courgettes produceren. Ik gebruik er een paar door de macaroni en de groentesoep en probeer de rest links en rechts weg te geven. Maar dan nog, het blijft een oneindige stroom courgettes. Ik ben dan ook altijd op zoek naar leuke recepten waar je weer zo'n vermaledijde courgette in kan verwerken.
Dit keer kwam dochter1 met een goed idee op de proppen. We hadden een tijd geleden in een klein restaurant een heerlijk soepje gegeten met munt en knoflook. En vandaag hebben we dat verwerkt in een courgettesoep. De smaak was heerlijk en met dit warme weer geeft de munt ook een extra frisse twist aan je soepie.
Dit heb je nodig:
2 courgettes in blokjes
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook (of meer mag ook)
1 liter groentebouillon (van bouillonblokjes)
bosje munt, fijngehakt (ongeveer 4 eetlepels in totaal)
3 flinke eetlepels Griekse yoghurt.
En zo maakten wij de soep:
Doe een scheut olijfolie in de pan en fruit de ui glazig, samen met de knoflook. Voeg dan de courgetteblokjes toe en bak nog even mee. Giet er vervolgens 1 liter bouillon bij (de courgetteblokjes moeten net onder staan). Breng het aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten zachtjes doorkoken. Proef dan even of de courgetteblokjes zacht zijn. Dan mag de staafmixer erop en maak je er een mooie gladde soep van. Nu moet je de soep nog op smaak maken. Wij deden er wat peper in, wat Griekse yoghurt om het een beetje fris te maken. Ook vonden we het nog iets te flauw, dus ging er nog een bouillonblokje bij en nog een extra teentje knoflook. Als laatste roerden we er de gehakte munt doorheen. We vonden het unaniem een heerlijk soepje.
Eet smakelijk!
Marie-Louise
PS: Heb jij ook zoveel courgettes? Je kan er ook heerlijk courgette-zoetzuur van maken. Het recept vind je HIER op mijn blog.