zaterdag 26 november 2022

Anijsmelk, the easy way

Lekker he, die lange avonden. Beetje aanrommelen, filmpje kijken of een beetje freubelen, met een kop warme anijsmelk natuurlijk.


Nu is die kop anijsmelk niet meer zo vanzelfsprekend tegenwoordig sinds de grote hagelslagfabrikant besloot om geen anijsblokjes meer te maken. Tegenwoordig zitten de blokjes vermomd als poeder in een zakje; twee keer zoveel afval en twee keer minder inhoud. Die heb ik dus nooit meer gekocht. Toch krijg je weer trek in anijsmelk als de temperatuur rond het vriespunt zakt, dus ja, wat doe je dan. Gooi je je principes overboord en koop je dan toch maar dat anijspoeder of zoek je naar een andere oplossing. Die oplossing bleek al geruime tijd onder mijn neus te staan in de vorm van een grote weckpot met steranijs (ooit door mijn zoon gekocht op de markt toen ik om een "beetje" steranijs vroeg). Het recept is te eenvoudig voor woorden. Warm een kop melk op, doe er een steranijsje in en een lepeltje honing, roeren en opdrinken maar. En helemaal geen afval. Die anijs gaat na afloop gewoon op de composthoop. Het smaakt echt heerlijk, waarom heb ik daar niet eerder aan gedacht? Ik vraag me trouwens wel af of de jongeren onder ons nog wel anijsmelk drinken. Mijn zoon wel, die is er dol op. Maar echt hip is het niet natuurlijk, maar wel heueueueuel lekker!

Fijne dag!
Marie-Louise


zondag 6 november 2022

Zondags ontbijtje en appeltaart

 


Heerlijk zo'n dag die je in alle rust kunt beginnen. Daar hoort een lekker ontbijtje bij.

Prak 1 kleine banaan fijn en klutst er een eitje doorheen. Smelt wat boter in de pan er bak er drie kleine pannenkoekjes van. Ontdooi ondertussen een paar blauwe bessen of bak een paar appelpartjes met wat kaneel. Leg alles mooi op een bordje en schenk er wat stroop overheen (poedersuiker mag ook natuurlijk). Maak een kopje thee en zoek een rustig plekje op. Geniet ervan!

Voor de grotere bakuitdaging moet je bij mijn dochter zijn. Die kondigde vrijdagavond aan dat ze na een week hard studeren even wilde ontspannen (en dan bedoelt zij dat ze iets wil bakken).
En dus hadden we vrijdagavond een heerlijke taart bij de koffie.

Ze maakte een eenvoudig deeg voor de bodem. Daarop kwam een appelcompote van moesappelen en daaroverheen een laag Elstarappelen in mooie partjes. Dat ging 50 minuten in de oven. Heerlijk! En zo leuk als al het fruit uit je eigen tuin komt. 

Fijne dag!
Marie-Louise


woensdag 2 november 2022

Ideale restantensjaal

Het lijkt wel alsof ik de laatste tijd alleen maar sjaals maak (en sokken af en toe). Maar sjaals zijn ook zo lekker makkelijk, ze passen altijd en je kunt er alle kanten mee op. Dus na de kerstsokken en gehaakte sjaal was het wel weer eens tijd om een nieuwe sjaal op de pennen te zetten. Ik gebruikte dit keer wol uit mijn oneindige wolstapel in de ijdele hoop dat die op deze manier zal slinken.

Ik combineerde een bolletje van een katoen-wol-acrylmengsel met een bol mohair. Door ze samen te breien ontstond een mooi soort verloopeffect en de sjaal wordt ook lekker zacht door de mohair.

Het patroon wat ik gebruikte kom je veel tegen op internet. Je breit alle pennen recht (lekker makkelijk) en meerdert aan één kant elke vierde naald 1 steek. Aan de andere kant meerder je niet, dus die kant blijft recht. En als je dan halverwege bent ga je iedere vierde naald 1 steek minderen en wordt je sjaal dus weer smaller. Nou ja, het klinkt altijd ingewikkelder dan het is en dit is zelfs helemaal niet ingewikkeld.

Hier het eindresultaat. Zie je het langzame kleurverloop? Je merkt wel dat het licht buiten anders wordt; het fotograferen wordt er niet makkelijker op. Het idee is toch duidelijk hoop ik.


En hier nog zo'n fantastische foto, let vooral op de achtergrond met een kapschuur vol hout, oude ramen en de papiercontainer. De sjaal is in het ieder geval duidelijk te zien.

Nog even het patroon:
Zet 4 steken en brei 1 pen recht. Begin daarna aan de meerderingen als volgt:
Pen 1: 1 recht, 1 meerdering, de overige steken recht breien. (het meerderen doe ik door een lusje tussen de steken op te nemen en deze rechtgedraaid te breien)
Pen 2 - 4: Alle steken recht breien.
Herhaal pen 1 t/m 4 tot je halverwege bent.
Vervolgens ga je minderen als volgt:
Pen 1: 1 recht, 2 steken samenbreien, de overige steken recht breien.
Pen 2 - 4: Alle steken recht breien.
Herhaal pen 1 t/m 4 tot je weer 4 steken over hebt en kant deze steken af.
En klaar is je sjaal.

Ikzelf brei ook altijd een kantsteek door de eerste steek van de naald averecht af te halen en de laatste steek van de naald recht te breien. Dat vind ik toch altijd een mooie afwerking geven aan je sjaal.
Die kantsteek heb ik in dit bericht ook uitgelegd: Kantsteek

En als laatste is dit een geweldig patroon om mee te variëren. Je kunt in het midden ook een stuk breien zonder te meerderen of te minderen, dan krijg je dus een recht stuk in het midden. En je kunt er ook voor kiezen om met verschillende kleuren een sjaal te breien in brede strepen, kleurvlakken, of twee pennen van de ene kleur, afgewisseld met twee pennen van een andere kleur. De mogelijkheden zijn eindeloos en zo kan je mooi allerlei restanten wol opmaken.

Tijd voor een nieuw project (en nog wat stoofperen koken vrees ik, de boom is nog lang niet leeg).

Fijne dag!
Marie-Louise