vrijdag 17 april 2020

Plantlabels maken

Sommige mensen zaaien in het voorjaar enorm veel voor voor in hun moestuin. Het hele huis staat dan vol met kleine zaailingen die eventueel verspeend moeten worden, afgehard en uiteindelijk in de moestuin gepland. Ikzelf ben niet zo van het voorzaaien. Zodra het mag zaai ik direct ter plaatse in de moestuin. Ik heb het idee dat de meeste plantjes een betere start hebben als je ze niet hoeft over te planten. De meeste zaailingen die ik eerst in huis heb voorgezaaid staan wat kouwelijk te krengen als ze de moestuin in mogen en beginnen pas na een paar weken te groeien. Doe ik daar al die moeite voor denk ik dan. Dus ik kies voor de makkelijke weg en zaai alles gewoon ter plaatse. Er zijn een paar uitzonderingen: Elk jaar zaai ik basilicum, snackkomkommers, courgettes en pompoenen voor, zo ook dit jaar. Door ervaring wijs geworden weet ik dat het verstandig is om daar een etiketje bij te zetten, want al die zaalingen lijken nogal op elkaar. Helaas voor mij had ik niks bij de hand wat als plantlabel dienst kon doen. Dus zocht ik wat in de keukenkastjes en -lades op zoek naar een goed alternatief. En ineens dacht ik aan een melkpak. Een melkpak is immers waterdicht en als je er met een diepvriespen op schrijft moet het vast wel blijven zitten. En inderdaad, het werkt best goed. Dus hierbij mijn plantlabel-idee.



Men neme: 1 melkpak (opengeknipt en schoongemaakt), 1 schaar en 1 diepvriespen.


Knip naar eigen inzicht labels uit het melkpak. Ik haalde 12 labels uit 1 pak.


Dan nog even de plant namen erop schrijven en klaar zijn je plantlabels.


Werkt perfect.

Nu lekker weer de tuin in, fijne dag!
Marie-Louise




maandag 13 april 2020

Gehaakte keukenhanddoek

Van jongs af aan ben ik al dol op handwerken. Breien, haken en spinnen, ik vond en vind het allemaal leuk om te doen. Maar mijn dochters, dat is een heel ander verhaal. Die vinden haken en breien tot nu toe gewoon suf. Misschien komt het later nog, je weet maar nooit. Gelukkig heb ik nog een moeder die wel graag mag handwerken en ook mijn schoonzus doet het graag. Kan ik toch nog mijn ei kwijt.
Nu mijn moeder ouder wordt en last heeft van artritis gaat het handwerken lastiger, maar gelukkig kan ze nog wel haken. En als ze dan haakt wil ze wel iets nuttigs haken. Haar eigen uitzet is allang compleet, maar voor mij en mijn zus is ze begonnen met het haken van keukenhanddoeken en de eerste is af.

De handdoek is gehaakt van ongebleekte katoen nr. 8 van durable met haaknaald nr. 3 en hij is heerlijk zacht geworden.

Kijk hier hangt de handdoek buiten te glimmen in de zon.

En zo werd de keukenhanddoek gemaakt:
Haak een ketting van een even aantal lossen plus 3 lossen. Voor een keukenhanddoek is ongeveer 50 lossen een mooi aantal, maar je kan de breedte naar eigen inzicht aanpassen.

1e toer: Haak een stokje in de derde losse vanaf de haaknaald. *Sla 1 steek over en haak een vaste en een stokje in de volgende steek*. Herhaal van * tot * tot er nog 2 lossen over zijn. Haak een vaste in de laatste losse. Haak 2 lossen en keer het werk.

2e toer:  Haak een stokje in de laatste vaste van de vorige toer.  *Sla 1 steek over en haak een vaste en een stokje in de volgende steek*. Herhaal van * tot * tot er nog 2 steken over zijn. Haak een vaste in de laatste steek. Haak 2 lossen en keer het werk.

Herhaal steeds de 2e toer tot je het werk lang genoeg vindt. Haak in de laatste toer halverwege een ophanglus. Draadjes afwerken en klaar is je handdoek.

Hier nog even de steek van dichtbij.

Het is ook een heel leuk steekje om een paar gastendoekjes van te haken voor in het toilet. Dat zou ik ook mooi vinden in verschillende pasteltinten. Voorlopig hoeft mijn moeder zich dus nog niet te vervelen.

Fijne dag!
Marie-Louise

dinsdag 7 april 2020

Voorjaar in een flesje

Wat is het een heerlijk weer vandaag. Niet te warm, maar wel zo'n fijn voorjaarszonnetje. Dan ziet de wereld er toch een stuk vrolijker uit. In de moestuin is nog niet zo veel te beleven, maar als ik goed kijk zie ik de eerste groene asperges boven de grond piepen.



De enige plant die altijd met een reuzevaart van start gaat in het voorjaar is de rabarber en zodoende oogstte ik vandaag mijn eerst maaltje.

Je kan er natuurlijk gewoon rabarbarcompote van maken of jam, maar ik wilde graag limonadesiroop maken, gewoon omdat ik dat nog nooit gedaan heb en benieuwd ben naar het resultaat. Nou, ik kan je zeggen, het is echt lekker, voorjaar in een flesje!

Zo maakte ik de limonadesiroop:

Snijd 500 gram rabarber in stukjes en doe dit in een pan samen met 200 ml water. Laat zachtjes koken tot de rabarber zacht is. Zeef dit prutje vervolgens door een neteldoek en vang het vocht op.
Ik had uiteindelijk 400 ml mooi rozerood rabarbersap. Doe dit sap terug in de pan samen met 175 gram suiker en laat even opkoken. Schenk de siroop direct van het vuur in schoongemaakte flessen. Dopje erop en klaar is je limonadesiroop!


Proost!

en een fijne dag met veel zon!
Marie-Louise


donderdag 2 april 2020

Over-de-datum Linzensoep

In de winkel verkopen wij ook veel biologische etenswaren en van die etenswaren gaat er natuurlijk ook wel eens iets over de datum, zo ook de rode linzen. Die linzen mag je niet meer in je winkel verkopen en zodoende had ik ineens twee kilo linzen in de voorraadkast staan. Die verdwenen zo'n beetje naar achteren, in de hoek met dingen die je wel hebt, niet weggooit, maar eigenlijk ook niet gebruikt. Als je niet uitkijkt wordt die hoek steeds groter, tot er geen plek meer is voor de andere boodschappen. En ineens kom je dan op een punt dat je in een soort opruimwoede losbarst. Als eerste moesten de linzen eraan geloven, samen met een bakmix uit het kerstpakket. We maakten een lekker linzensoepje en bakten het brood erbij. Het soepje was echt heel lekker en duidelijk voor herhaling vatbaar. Het brood wilde niet zo goed meer rijzen en viel nogal zwaar op de maag. Gelukkig hadden we maar één brood, dus dat probleem is al opgelost. Maar van de linzen heb ik nog veel meer, dus daarom hier het recept voor een geslaagde linzensoep.



Recept voor echt lekkere Linzensoep

Ingrediënten:
250 gram linzen
2 uien in halve ringen
1 teentje knoflook
klein stukje verse gember, fijngesneden
2 theelepels djinten
2 theelepels ketoembar
2 theelepels kerrie
1 theelepel cayennepeper
1 blik tomatenblokjes
1 liter (groente)bouillon
2 flinke handen verse spinazie, in stukken gehakt
een paar lepels griekse yoghurt (10% vet)

Bereidingswijze:
Fruit de ui in een beetje olie en voeg knoflook, gember en kruiden toe. Doe daarna de tomatenblokjes en bouillon erbij en breng aan de kook. Voeg dan de linzen toe en laat zachtjes koken (ongeveer 30 minuten). Als de linzen gaar zijn kan de spinazie erbij. Laat nog even pruttelen tot de spinazie zacht is. Schep in mooie soepkommen en voeg een lepel yoghurt toe.

Bon appetit!

Marie-Louise