zaterdag 21 april 2018

Zevenblad, onkruid of groente?

Wat een lente, geweldig! Verleden week hing er nog een man in onze kale beuk en moet je nu eens kijken. Overal al blad aan de beuk.


Dat eerste blad vind ik altijd zo mooi, het is echt een feestje buiten.

Maar daar wou ik het nu even niet over hebben. Ook het onkruid groeit als een bezetene, bijvoorbeeld zevenblad. Ken je dat? Het wordt ook wel tuindersverdriet genoemd en groeit overal waar je het niet wilt hebben. Ze zeggen wel dat als je van je zevenblad af wilt komen de enige oplossing is om te verhuizen. Nou, dan weet je het wel.

Dit is de boosdoener.


En wij hebben er meer dan genoeg van.

Zevenblad groeit graag in de schaduw en het raakt verward in al je vaste planten. Het vormt wortelstokken waaraan overal weer kleine zevenblaadjes groeien. Echt hopeloos. Maar, zevenblad is eigenlijk ook gewoon een groente. Het is één van de eerste dingen die je in het vroege voorjaar weer kunt eten. Als verder nergens nog vitamine C is te bekennen, levert dit plantje het eerste medicijn tegen voorjaarsmoeheid en scheurbuik. En als het groter groeit bloeit het met mooie witte bloemschermen die het ook goed doen op de vaas. Dus, ieder nadeel heeft zijn voordeel ofzo.

Ik had al zo vaak gelezen dat het echt lekker is en gezond, dus gingen we aan het experimenteren.

Als eerste maakte ik een stamppotje  van zevenblad, ontbijtspek, gesnipperde ui en aardappelen. En werkelijk, die viel erg in de smaak. Vervolgens maakten we een pesto met zevenblad, walnoot, parmesaanse kaas en olijfolie. En die is ook prima.

Gisteren kookte ik zevenbladsoep en maakte een foto voordat het opgegeten was.


Verder bakte ik ook een omelet waaraan ik fijngehakt zevenblad toevoegde. De smaak van het zevenblad is kruidig, bijna een beetje peterselie-achtig. Dus dat smaakte prima in het omelet.

De stamppot maakte ik als volgt:

Pluk een flinke schaal zevenblad, even goed wassen, dikke stelen verwijderen en fijnsnijden.
Snipper twee uien en snijdt een ons ontbijtspek fijn. Het spek uitbakken en de uien toevoegen en lekker fruiten. Vervolgens het zevenblad toevoegen en laten slinken. Het moet een tijdje pruttelen om het lekker zacht te laten worden.

Ondertussen puree maken van de aardappelen en als laatste alles lekker door elkaar roeren. Een paar lepels crème fraîche doet wonderen. Je kan nog wat peper toevoegen en smullen maar.

Wij vonden deze stamppot unaniem heel lekker. Maar om echt van het zevenblad af te komen moeten we nog héééééél veel stamppot eten.

Fijne dag!
Marie-Louise









maandag 16 april 2018

Druk tuinweekje en een nieuw breiwerkje

Het was druk afgelopen week in de tuin. Maar niet bij mij alleen geloof ik, want overal zag ik mensen snoeien, knippen, harken en spitten. Eindelijk was het er ook een beetje weer voor. Heerlijk!


Met medewerking van de buur-pony's werd onze moestuin weer van een laagje mest voorzien.


En ook de kruisbessen werden gesnoeid.



Die buur-pony's zijn  sowieso heel handig, want naast mest leveren ze ook het nodige nestmateriaal.


En de beuken die dicht bij het huis staan werden gesnoeid. Dat durfden we zelf niet wegens het gevaar van "tak op het dak". Dus daar huurden we een bedrijf voor in. Als je heel goed kijkt zie je dat er iemand in de boom is geklommen.


Even inzoemen.


Dat leverde weer een veel takken en hout op en dat hebben we afgelopen week ook versnipperd en gezaagd. Zo blijf je lekker bezig.

Verder ruimden we nog een berg blad, daar lijkt nooit een eind aan te komen met al die bomen op je erf. Ook het vijvertje werd leeggeschept. Er groeiden echt teveel planten in. Nu kunnen we de kikkertjes weer zien zitten.


Kaal geworden hoor! Maar dat groeit zo weer vol met plantjes, zie je ook die lelijke rand niet.

Nog even van dichtbij.


Als je goed kijkt zie er drie zitten op de rand van de vijver.





Maarts viooltje, groeit het liefst tussen de stenen.
Mooi he?


De lente is echt een seizoen vol beloftes.

En na al het geploeter mag er natuurlijk ook even gebreid worden!


Ik heb een mooi nieuwe wolletje gesponnen waar ik een sjaal van ga breien. En het belooft mooi weer te worden, dus kan ik naast het zaaien en poten ook even heerlijk in een luie stoel gaan zitten met een breiwerk. Wat wil een mens nog meer?

Fijne dag!
Marie-Louise







dinsdag 10 april 2018

Narcissenfeestje

Toen we de boerderij kochten was er op tuingebied niet zoveel te beleven. Wel stonden er mooie oude eiken en een oude linde, maar verder was het vooral gras. Onder de eiken stonden een paar oude bossen narcissen te zieltogen. Die bestonden vooral uit veel blad met hier en daar een bloempje.



Ik begon wat te lezen waarom die narcissen bijna geen bloemen meer hadden en kwam allerlei "handige" tips tegen zoals het vertrappen van je narcissen of vooral veel mest geven. 


Uiteindelijk koos ik ervoor om de oude bossen op te graven. Die bleken uit honderden kleine bolletjes te bestaan, die veel te dicht op elkaar stonden. En al die bolletjes heb ik opnieuw gepoot. Als de bolletjes meer ruimte krijgen kunnen ze weer groter groeien en produceren ze ook weer bloemen.


Het eerste jaar leek het nog niet helemaal te werken, maar nu bloeien er denk ik wel bijna duizend.





Dit jaar is het een echt narcissenfeestje onder de eiken.

Deze vind ik heel grappig, met zo'n gevuld trompetje.



Als ik aan kom fietsen wordt ik gewoon blij van mijn eigen narcissen!

En mocht je zelf ook een narcis willen, haken kan altijd.
Bijvoorbeeld deze van l'heureblue


Fijne dag!
Marie-Louise


donderdag 5 april 2018

Tijdschriftenverslaving

Ik weet niet hoe het in de rest van Nederland is, maar hier in het Noorden valt het weer nog steeds best wel tegen. Veel wind en fris, brrrrr! Ik krijg een onbedwingbare neiging tot het zetten van grote koppen thee en het kopen van tijdschriften. Nou mag ik dus van mijzelf eigenlijk geen tijdschriften meer kopen, want te duur, te veel van hetzelfde en te snel weer uit. Dan zit je voor je het weet met een enorme berg tijdschriften (of zoals ik, een hele dekenkist vol tijdschriften). Maar vandaag vond ik dat het weer een keertje mocht, want de Flow Make it yourself is uit. En die is leuk!

Fijn, lekker kopje thee en lezen maar!

Wat dacht je van mooie enveloppen vouwen?

Of oorbellen maken van kraaltjes?

Of toch maar eerst een tasje haken?

Er staan nog veel meer leuke dingen in en er zitten ook nog mooie vellen papier bij en kleine stickers. Ik heb geen aandelen in Flow hoor, maar deze kon ik toch echt niet in de winkel laten liggen!

Ik ga lekker lezen.
Fijne dag!
Marie-Louise

dinsdag 3 april 2018

Thee met een echt smaakje

Ik weet niet of het aan mij ligt, maar het lijkt wel of het eten wat je in de supermarkt koopt steeds vreemder van smaak wordt. Laatst kocht ik extra romige vanillevla van een bekende zuivelfabrikant. Maar thuisgekomen wilde niemand het eten, wat het was ook extra drillerig en er zat een vreemde nep-vanille smaak aan. Dus het eindigde gewoon in de gootsteen, zonde. Ook thee komt voor in de meest vreemde smaakvariaties. Bij een gemiddeld pakje kaneelthee denk ik, goh, nooit geweten dat kaneel zo smaakt, mijn kaneel smaakt thuis heel anders. Ik begin er steeds meer aversie tegen te krijgen, al die opgedrongen nep-producten en dus ga ik steeds meer zelf maken van verse ingrediënten. Heb je trouwens wel eens de inhoud van allerlei producten bestudeerd, echt overal zit soja in, of palmolie, ook zo'n vreemde gewoonte.

En zodoende maakte ik thee met een echt smaakje. Heel makkelijk eigenlijk en ook nog gezellig, zo'n theepot op tafel.

Begin met het zetten van een pot thee, neem gewoon een goede zwarte thee, of rooibosthee.
Zet het op een theelichtje.

Ga dan op zoek naar je steranijs en verse gember.

Schil een stukje gember en snij het in plakjes.

Werp de gember en de steranijs in de theepot en laat lekker trekken.

En elke keer als je dan langs de theepot loopt schenk je jezelf zo'n lekker kopje thee in met een echt smaakje. Proost! Werkt trouwens ook heel goed met een stukje van een kaneelstokje. Dan krijg je thee met echte kaneelsmaak.

Fijne dag!
Marie-Louise