donderdag 2 mei 2019

Banana Bread van Aunt June

Mijn moeder komt uit een groot gezin, 16 kinderen waren er thuis. Na de oorlog vertrokken twee van haar zussen en één broer naar Canada om daar een nieuw leven op te bouwen. Afgelopen week kwam haar broer Wim over uit Canada, samen met zijn vrouw June. June is een Canadese van origine. Een jongere broer met vrouw (uit het westen van Nederland) reden Wim en June naar Drenthe om mijn moeder nog een keer te kunnen ontmoeten. Het was een ontzettend leuk bezoek, gewoon lekker bijkletsen, half in het Engels en half in het Nederlands, want als je al 60 jaar in Canada woont wordt je Nederlands wel wat roestig. 's Avonds gingen we uit eten (want als je maar zo weinig tijd hebt om elkaar te zien is het fijn als er voor je gekookt wordt). Ze hebben volop genoten, mijn oom verbaasde zich wel over de kleine kopjes koffie, en dan ook nog eens géén gratis refill.

Mijn moeder met rechts haar broer uit Canada en links haar jongere broer Kees.

Oom Wim en tante June wonen aan het begin van de Alaska Highway en werken daar allebei in een motel, The Shephards Inn. Mijn oom is slager van origine en maakt voor de verkoop in de Conveneince Store nog altijd Beef Jerkey (een soort mager cowboyvlees). En mijn tante bakt elke dag taarten en bananenbrood en kookt sauzen en soepen, ook voor de verkoop. Oom Wim is al 79 jaar, maar wil nog niet stoppen. Het was zo leuk om te horen hoe hun leven daar is. Toen June hoorde dat één van de dochters graag bakt begon ze direct recepten op te schrijven, als eerste het bananenbrood. Het bezoek duurde helaas maar kort, want er moet nog meer familie bezocht worden natuurlijk. En het afscheid was "a bit emotional", want als je 83 en 79 bent hou je er een beetje rekening mee dat dit de laatste keer kan zijn dat je elkaar ziet. 

Als herinnering aan het bezoek bakte dochter 2 vandaag het bananenbrood. 


Hierbij het recept van Aunt June:

100 gram zachte margarine
200 gram suiker
250 gram bloem
2 eieren
4 geprakte bananen
1 theelepel zout
1 theelepel baking soda

Mix alle ingrediënten door elkaar. Het moet een beetje de dikte hebben van een cakebeslag. Doe het beslag in een ingevette cakevorm en bak het gedurende 1 tot 1,5 uur in het midden van de oven op 150 tot 160 graden Celsius. 
Het is ook lekker om walnoten of stukjes chocolade door het deeg te doen.

In English:
1/2 cup margarine
1 cup sugar
1 cup flour
2 eggs
4 mashed bananas
1 teaspoon salt
1 teaspoon baking soda
Mix together, grease loafpan. Bake at 350 degrees for 1 - 1,5 hours.

En het was inderdaad een heel lekker bananenbrood.

Dat gaan we zeker vaker bakken en dan kunnen we iedere keer als we het eten nog even terugdenken aan de familie  hier ver vandaan.

Fijne avond!
Marie-Louise

7 opmerkingen:

 1. Wat een mooi verhaal! Het recept van het bananenbrood lijkt gemakkelijk en lekker. Ga ik ook eens proberen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja inderdaad, het was echt een mooie ontmoeting en het bananenbrood is niet moeilijk en wel heel smakelijk.

   Verwijderen
 2. Ook al woont familie nog zo ver uit elkaar, zodra je samen bent heb je veel te bepraten. De dingen waar je hier zo aan gewend bent, zijn in andere landen echt anders. Jammer dat het bezoek maar zo kort duurde.
  Dat bananenbrood ga ik ook eens maken.

  Groetjes en fijn weekend, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt helemaal, als je weer bij elkaar bent voelt het gelijk vertrouwd. Het was een fijn bezoek met goede herinneringen.

   Verwijderen
 3. Wat een leuk bericht om te lezen.
  Bedankt voor je recept, ik bak ook vaak bananen brood maar gebruik een ander recept die "moeilijker" is, ik ga dit weekend die van tante June proberen.
  Ik kreeg wel kriebels in mijn buik van het lezen over het afscheid, bah, afscheid nemen...... Ik ben daar niet zo goed in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, afscheid nemen is nooit leuk. Het is toch heel anders als je weet dat je elkaar makkelijk kunt opzoeken, maar voor mijn moeder en broer die allebei op leeftijd zijn wordt dat natuurlijk steeds lastiger. Gelukkig heb je ook nog telefoon en e-mail, maar niets is toch leuker dan elkaar af en toe echt kunnen zien.

   Verwijderen
 4. online Vis bestellen doe je een voudig bij Vislokaal. Visspecialisten met advies over vis.

  ✭Garantie Vers
  ✭Onze leveringen zijn gekoeld
  ✭Verpakt dagvers
  ✭Verzenden is gratis vanaf €50

  Inschrijven voor onze nieuwsbrief en 5 EURO korting ontvangen op je bestelling.

  BeantwoordenVerwijderen