vrijdag 22 februari 2019

Vakantie en verstopte kip

Wat kan een week vakantie toch fijn zijn. Dit jaar niet skiën, maar gewoon een weekje lanterfanten. Ook heel fijn! De dames gingen natuurlijk een middagje naar de stad. Ze hebben nu een leeftijd waarop ik echt niet meer mee hoef. Ik hoef dus niet meer een uur voor het pashokje bij H&M te staan. Ze gaan gewoon lekker samen en komen dan met een blousje thuis wat ik te kort, te bloot of te dun vindt, dus wat dat betreft kan je ook maar beter zonder je moeder op stap gaan.

Door het mooie weer waren we al lekker in de tuin bezig.

De fruitbomen kregen verse compost.

Zie je dat kleine spitsmuisje? Dat zat ook lekker verstopt in de composthoop. Zou hij daar overwinteren, of zou het gewoon lekker warm zijn in de composthoop?


Ook maakte ik de kas schoon, verwijderde alle oude planten en zaaide spinazie.
Dat wordt de eerste groente die we weer vers kunnen eten uit eigen tuin. Ik zag trouwens al het eerste zevenblad opkomen in de tuin. Daar kan je ook een heerlijke stamppot van maken. Dat moet je echt eens proberen! Verleden jaar maakte ik het voor het eerst. Echt lekker. Kijk maar op dit berichtje (KLIK).

En als laatste snoeide ik ook de bessen en de druif. Manlief begon met het omspitten van de moestuin. Zo hebben we alweer een beginnetje gemaakt in de tuin.

Deze winter kregen we trouwens nieuwe kippen. De oude kippen legden één voor één het loodje. Nu hebben we Kriel Australorp kipjes. Het waren er vijf, helaas nu nog maar vier. Ze zijn hartstikke lief en leggen goed. Ze hebben echter wel een probleempje, om de haverklap zit er een krop verstopt. Zo'n kip met een verstopte krop scharrelt niet meer, maar gaat ergens zielig in een hoekje zitten. Als je niets doet zijn ze met een beetje pech de volgende dag dood (dat overkwam me dus één keer). Nu weet ik beter. 


Je moet de kip vangen (gaat makkelijk, want er zit niet al te veel leven in). Dan met een spuitje wat lauw water in de bek spuiten. Dat vinden ze meestal niet erg. Ze slikken het zo door.


En dan vervolgens, jawel, de krop masseren. Meestal moet ik het proces na een paar uur nog een keer herhalen, maar tot nu toe leven de overige vier kippen nog steeds. Vandaag was het alweer raak. Wel lastig hoor, ik wordt er een beetje neurotisch van. Elke keer als er een kip in een hoekje zit ren ik al naar de injectiespuit. Ja, je moet wat overhebben voor een vers eitje.

Nu maar even boodschappen doen.
Fijne dag!

Marie-Louise

2 opmerkingen:

 1. Het is echt voorjaar, niet normaal toch eigenlijk?!!
  Wel lekker,wij zijn ook in de tuin bezig.
  Wij hebben 2 jaar geleden fruit boompjes geplant, 2 appel en 2 peer......geen idee nu, moeten we ze snoeien of niet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je fruitbomen kan je het beste in de winter snoeien en ze worden ook altijd heel blij van een lekkere laag compost om de stam. Een beetje kalk is ook goed. Snoeien van fruitbomen vind ik wel moeilijk, daarom laten wij het 1x per jaar doen door de man waar wij de fruitbomen gekocht hebben. Je kan natuurlijk ook volop informatie vinden op internet. Succes ermee. En bij ons in de buurt kan je ook een ééndaagse cursus fruitbomen snoeien volgen. Dat lijkt me ook best leuk om te doen.

   Verwijderen