vrijdag 22 juni 2012

Macramé armbandjes of hoe krijg ik mijn kinderen achter de computer vandaan

Af en toe moet je iets verzinnen om het kleine grut bij de computer weg te houden, want o, wat is dat verslavend voor ze. En omdat het weer nog steeds om te huilen is moest er iets leuks voor binnen verzonnen worden.

Bij de plaatselijke handwerkwinkel (gelukkig is die nog in de buurt!) stonden op de toonbank buisjes met prachtige glazen kralen. Die kon ik natuurlijk niet weerstaan en ze kwamen nu mooi van pas.

Op internet had ik al een paar keer leuke vriendenarmbandjes gezien die geknoopt waren (of zeg je gemacrameed waren, raar woord). Dus wat uitproberen thuis en dit is het resultaat.


Nu ging het macrameën niet direct van een leien dakje. Eerst het touwtje vastgehouden met een melkpak en dan met je buik tegen de tafel om de boel strak te houden, dat werkte niet echt soepel, zeker niet als je 8 jaar oud bent. Maar na wat googelen en bezoekjes aan Yahoo vond ik een stukje gereedschap dat zelfs ik kon timmeren; een plankje met twee spijkers! Simpel, maar precies goed. Vanaf toen was het macrameën een eitje.


 Doe een dubbel draadje om het plankje, met daaraan drie kralen.Knoop er nog een touwtje aan en macrameën maar. (Mocht je niet weten hoe het moet, internet staat bol van de goede voorbeelden).


Als je een kraaltje wilt invoegen schuif je het gewoon omhoog en gaat weer verder met knopen. Ik deed tussen de kraaltjes drie macramé-knoopjes (of hoe je zoiets ook noemt).  En dan weer verder knopen tot je het armbandje lang genoeg vindt.


Het geheel ziet er dan ongeveer uit zoals hierboven. Je kunt natuurlijk veel meer kraaltjes toevoegen, of andere leuke dingetjes, gewoon je fantasie gebruiken. Dan maak je het armbandje los van de spijkertjes en moet je nog een sluiting verzinnen.

De simpelste sluiting bestaat gewoon uit de draadjes waar je een knoopje inlegt en die je dan laat hangen. Met die draadeindjes knoop je het armbandje dan aan je pols. Dat lukt niet in je eentje, daar heb je dan je vriendin bij nodig, dus vandaar waarschijnlijk de naam "vriendinnenarmbandje".De tweede manier is aan een kant met een lusje beginnen (daar doe je de draad dus om de spijker) en de andere kant van het armbandje afwerken met een knoopje. Dat werkt prima voor kinderen.


De laatste manier vond ik op internet. Je legt het begin en einde van je armband over elkaar heen en met een nieuw draad macramé je daar nog een paar steekjes overheen. Het wordt dan een schuifarmbandje. Ik vind het zelf wat rommelig, maar mijn dochters vonden dit het mooiste.

Als laatste showt Dagmar hier nog even haar armband.....Dat valt nog niet mee, fotomodel zijn!


Mocht het de hele zomer prutweer blijven, dan nemen we het plankje en de spijkers ook gewoon mee op vakantie en maken we een hele voorraad armbandjes. Altijd leuk voor vriendinnetjes en desnoods verkopen we ze op Koninginnendag (maar dat duurt nog even).

5 opmerkingen:

 1. Leuk idee. Het regent en dochter hangt voor de tv, dus: waar zijn de spijkers?
  Fijne dag,
  Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk idee. Staat nu op het lijstje to do bij regen achtig weer. (want het lijstje word bijna dagelijks korter)

  Gr Nancy.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik was de hele tijd aan het zoeken, maar het idee heb ik hier gevonden! Dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het echt super mijn dochter is er een hele tijd mee bezig, wij hebben die touwtjes van de Action zijn die wel goed?, bij ons worden ze in ieder geval wel heel erg mooi en ik word er zelf ook heel erg blij van> :-)

  BeantwoordenVerwijderen