Pagina's

vrijdag 30 december 2022

Blogoverzicht aan het einde van het jaar

En dan is het al zover, 2022 is bijna voorbij. Wat gaat het laatste stukje van het jaar toch altijd snel. En altijd vind ik het dan weer leuk om even in mijn blogstatistieken te duiken. Welke blogjes werden het meest gelezen dit jaar?

Zoals altijd is nummer 1 mijn blog met de gebreide haarband. Dit jaar werd het patroon bijna 9000 keer bekeken.



En natuurlijk werden mijn blogjes met uitleg over het breien van sokken ook veel bezocht.
Af en toe ontvang ik dan een berichtje van iemand die haar eerste paar sokken heeft gebreid met mijn uitleg. Dat vind ik toch zo leuk.



En ook mijn blog met de gehaakte sjaal van Scheepjes Stardust deed het goed.



Opvallend genoeg is er ook altijd een blogpost over marshmallows die ieder jaar weer bezocht wordt, vooral rond de kerstpakketten-tijd. Ik stel me dan zo voor dat het kerstpakket net binnen is, inclusief de zak marshmallows die daar zo'n beetje standaard in zit. Het is druilweer, kerst is net voorbij en de kinderen vervelen zich: "Mam, we willen marshmallows roosteren". Mam wilde ondertussen dat school weer gewoon begon en dit hele circus voorbij was (en nergens een vuurtje te bekennen om die marshmallows te roosteren). Dan maar even op internet kijken of iemand nog een idee heeft om de kinderen te vermaken. En zo komt iemand dan op mijn blog terecht, want marshmallows roosteren kan dus ook prima boven een waxinelichtje. 



Je zou er weemoedig van worden als je zo rondstruint op je eigen blog. Want o, wat zijn die kinderen snel volwassen geworden. De jongste twee zijn nu alweer 19 jaar. Maar het is ook heel leuk om te zien wat er in al die jaren gebeurd is en wat ik allemaal gemaakt heb. Het is eigenlijk een soort dagboek geworden. Wat ik ook fijn vind is dat er zoveel mensen gebruik maken van mijn patroontjes en tips. Dat had ik bij het begin van dit blog ook niet kunnen denken.

En voor het komende jaar bruis ik alweer van de ideeën wat ik allemaal wil maken. Tijd tekort zoals gewoonlijk. Dus op naar het volgende handwerkjaar. Ik wens iedereen een heel goed, gezond en creatief 2023.

Tot volgend jaar!
Marie-Louise








 

zaterdag 24 december 2022

Kerstmis

 


Lieve allemaal, een hele fijne kerst toegewenst!
Een drukke kerst met veel familie en vrienden,
of juist een rustige met een fijn breiwerk,
maar vooral een kerst in vrede.

Marie-Louise

maandag 19 december 2022

Sterretjes van stro

Verleden jaar had ik bedacht dat het leuk zou zijn om van stro sterren te maken en die dan op een kaartje te plakken en te versturen. Dus toog ik naar de plaatselijke manege en trok daar uit een pak stro allemaal mooie dikke halmen. Thuis ging ik aan de knutsel om al snel tot de conclusie te komen dat het maken van sterren niet voor mij was weggelegd. Het stro eindigde in het kippenhok en ik probeerde dit debacle zo snel mogelijk te vergeten.

Vandaag  echter kreeg ik een tweede kans en dat dankzij de kringloopwinkel. Ik was eigenlijk op zoek naar een  bepaald boek toen mijn oog op een klein zakje viel met daarin een Duits boekje, een bosje rietjes en drie kleine plastic rondjes. Volgens het boekje kon je hiermee sterretjes maken van stro en en omdat het geheel maar € 0,80 kostte nam ik het mee naar huis.

Vanavond ging ik er eens even voor zitten en met de beschrijving bij de hand maakte ik mijn eerste stro-ster. En wat bleek, verleden jaar had ik ongeveer alles fout gedaan, maar vandaag produceerde ik toch een heel aardig sterretje. Het volgende exemplaar wil ik met wat dunner garen afbinden, dan wordt het vast nog wat mooier om te zien. 

Zo zie je maar, het bestaat echt hoor, kringloopgeluk.



Fijne avond!
Marie-Louise

zaterdag 10 december 2022

Kerstgefreubel

Langzaam maar zeker sluipt er wat kerstsfeer ons huis binnen. Voor de broodnodige inspiratie bekijk ik eerst wat tijdschriften om deze dan weer geheel moedeloos neer te leggen. Leuk om te zien hoor, maar je dacht toch niet dat ik fut heb om mijn halve boerderij in kerstsfeer om te toveren. En dan drie weken later de hele boel weer op ruimen. Je zou van ellende drie weken op vakantie gaan. Verleden week hingen we om te beginnen de buitenverlichting op en zette we het verlichte boompje buiten, zo het begin was gemaakt. Het boompje bleek helaas nog maar voor de helft verlicht, de onderkant deed het niet meer. In het donker zweefde er bij ons een half boompje in de lucht. Die heeft dus het veld moeten ruimen, jammer hoor.

Vervolgens rommelde ik wat op zolder en vond daar een kerstquiltje wat ik jaren geleden maakte. Nog steeds leuk, vind ik, dus die mocht mee naar beneden.


Het is gewoon een ninepatch-patroontje met twee randen eromheen genaaid. Op de vierkantjes heb ik met behulp van vliesofix  negen sterretjes geplakt en die heb ik vastgenaaid met een festonsteekje. Leuk om te doen en precies groot genoeg voor mij, want een grote quilt afmaken is mij nog nooit gelukt.


En vandaag maakten we een soort van kerststuk in een oude deegbak. Die deegbak heb ik ooit gekocht op vakantie in een hele leuke antiek/brocantewinkel ergens in Duitsland. Thuisgekomen bleek het ding veel te groot voor op tafel. Ik probeerde er hier en daar nog iets leuks mee te doen, maar dat mislukte en toen eindigde de bak als decoratie rechtop tegen de muur. Vandaag vond hij dan toch zijn bestemming.


Op de bodem legden we wat huishoudfolie ter bescherming en uit het gazon trokken we een flinke hoeveelheid mos als basis.


De grote denappels en de kaarsen kocht ik. De hulst, klimop en walnoten komen uit eigen tuin.


De nepboompjes en verlichting kwamen uit de doos met kerstrommel, dus dat kwam mooi uit.


En kijk, het duurde niet heel lang of de eerste bewoner meldde zicht al in dit stukje natuur.
Nu de kerstboom nog.

Fijne avond!
Marie-Louise





woensdag 7 december 2022

Ondertussen in de keuken

Terwijl ik druk aan het breien was (je weet wel, die sokken met zo'n handige hiel), gebeurde er ook het een en ander in de keuken. Daar bakte mijn dochter heerlijke kaneelbroodjes. Wat ruikt dat toch altijd lekker, broodjes uit de oven.


Het recept is eigenlijk heel gemakkelijk. Je maakt een brooddeeg en terwijl dat staat te rijzen meng je kaneel, suiker en gesmolten boter tot een lekker smeerseltje.

Daarna rol je het deeg uit tot een grote plak. Die smeer je in met het kaneelmengsel en klap je dubbel. Dan snijdt je lange repen uit het deeg, die draai je rond en rol je op tot kaneelbroodjes (zie aktiefoto hierboven).


Dan laat je de broodjes opnieuw rijzen en bakken maar!


Als ze uit de oven komen nog even een beetje af laten koelen en dan lekker opeten. Heerlijk bij het kerstontbijt, maar ook heel fijn bij een kopje thee.

Het idee komt uit het boek "Nordic Family Kitchen". Ik kreeg het verleden jaar van mijn kinderen cadeau. Fijn boek met mooie foto's en leuke recepten.


Zo zie je maar, lekker hoeft niet altijd heel moeilijk en duur te zijn.

Fijne avond!
Marie-Louise


maandag 5 december 2022

Sok breien met een handige hiel

De afgelopen week was ik druk in de weer met het breien van een nieuwe sok en wel eentje met een handige hiel. Het viel nog niet helemaal mee, want ik was pas tevreden bij de derde poging. En nu durf ik de sok dan ook aan jullie te tonen. 

Bij Creariet zag ik voor het eerst zo'n sok met een handige hiel; dat wil zeggen, een hiel waarbij je geen steken hoeft op te nemen. Er stond een korte beschrijving bij en nieuwsgierig geworden ging ik het proberen.

Ik deed het volgende:

Maat 39, sokkenwol geschikt voor naalden 2,0 of 2,5 mm.
1m = 1 meerderen
1r = 1 recht
1 av = 1 averecht

60 steken opzetten op 4 naalden en 10 rondes boordsteek  breien (1recht, 1 averecht).
Nu het been breien, voor een korte sok 15 rondes tricotsteek, voor een langere sok meer rondes breien.

Als je tevreden bent over de lengte van het been begin je te meerderen voor de wreef en de hiel. Je blijft in het rond breien waarbij je de 30 steken van de bovenkant van je sok gewoon blijft breien. De meerderingen gebeuren aan de ondervoet, die wordt iedere ronde een beetje groter. Je doet het als volgt:
Ronde 1:
Pen 1: 15 recht
Pen 2: 15 recht
Pen 3: 1r, 1m, 14r
Pen 4: 14r, 1m, 1r

Ronde 2:
Pen 1: 15 recht
Pen 2: 15 recht
Pen 3: 1r, 1m, 15r
Pen 4: 15r, 1m, 1r

Ronde 3:
Pen 1: 15 recht
Pen 2: 15 recht
Pen 3: 1r, 1m, 16r
Pen 4: 16r, 1m, 1r

Zo ga je verder tot er op Pen 3 en Pen 4 ieder 29 steken staan. (Je meerdert dus 14 keer). Op naald 1 en 2 blijven 15 steken staan.

Hier zie je goed de verdeling van de steken over de 4 pennen.


En zo ziet het er aan de zijkant uit. De sok wordt dus iets wijder zodat hij mooi over je wreef past.

Nu ga je de hak vormen, waarbij je steken mindert zodat je uiteindelijk op alle pennen weer 15 steken hebt. Daarna kun je direct de voet breien. Maar eerst de hak. Je gaat de hak heen en weer breien over de middelste 18 steken van de ondervoet. Aan het einde van iedere pen brei je twee steken samen tot je op beide pennen weer 15 steken hebt. De bovenvoet brei je nu niet.

Brei als volgt:
Pen 1: 15r
Pen 2: 15r, dit is de bovenvoet en deze laat je nu verder rusten
Pen 3: 15r
Pen 4: 9r, 1aro, keer
(1aro = 1 steek afhalen, 1 steek r, de afgehaalde steek overhalen)

Pen 4: 10av
Pen 3: 9av, 2av samenbreien, keer

Pen 3: 10r
Pen 4: 9r, 1aro, keer

Dit vetgedrukte deel steeds herhalen tot je 15 steken op beide pennen hebt. Je eindigt met een averechtse pen. En nu kun je weer verder breien in het rond. Je breit dus ook de bovenvoet weer mee.


Het zou er nu ongeveer zo uit moeten zien als hierboven. Nu lekker in de rondte breien tot je de voet lang genoeg vindt. Ik breide 65 rondes.

En dan de teen breien. Dat heb ik al eerder beschreven: Uitleg teen breien

Uiteindelijk krijg je met een beetje geluk een heuse sok met een hele handige hiel.


Ik denk dat ik deze hiel wel vaker ga gebruiken want ik vind het een makkelijke manier van breien. Je kunt natuurlijk ook de jojohiel of boomeranghiel breien, maar daar ben ik gewoon niet zo goed in moet ik eerlijk bekennen. 
Succes met breien!
Marie-Louise




zaterdag 26 november 2022

Anijsmelk, the easy way

Lekker he, die lange avonden. Beetje aanrommelen, filmpje kijken of een beetje freubelen, met een kop warme anijsmelk natuurlijk.


Nu is die kop anijsmelk niet meer zo vanzelfsprekend tegenwoordig sinds de grote hagelslagfabrikant besloot om geen anijsblokjes meer te maken. Tegenwoordig zitten de blokjes vermomd als poeder in een zakje; twee keer zoveel afval en twee keer minder inhoud. Die heb ik dus nooit meer gekocht. Toch krijg je weer trek in anijsmelk als de temperatuur rond het vriespunt zakt, dus ja, wat doe je dan. Gooi je je principes overboord en koop je dan toch maar dat anijspoeder of zoek je naar een andere oplossing. Die oplossing bleek al geruime tijd onder mijn neus te staan in de vorm van een grote weckpot met steranijs (ooit door mijn zoon gekocht op de markt toen ik om een "beetje" steranijs vroeg). Het recept is te eenvoudig voor woorden. Warm een kop melk op, doe er een steranijsje in en een lepeltje honing, roeren en opdrinken maar. En helemaal geen afval. Die anijs gaat na afloop gewoon op de composthoop. Het smaakt echt heerlijk, waarom heb ik daar niet eerder aan gedacht? Ik vraag me trouwens wel af of de jongeren onder ons nog wel anijsmelk drinken. Mijn zoon wel, die is er dol op. Maar echt hip is het niet natuurlijk, maar wel heueueueuel lekker!

Fijne dag!
Marie-Louise


zondag 6 november 2022

Zondags ontbijtje en appeltaart

 


Heerlijk zo'n dag die je in alle rust kunt beginnen. Daar hoort een lekker ontbijtje bij.

Prak 1 kleine banaan fijn en klutst er een eitje doorheen. Smelt wat boter in de pan er bak er drie kleine pannenkoekjes van. Ontdooi ondertussen een paar blauwe bessen of bak een paar appelpartjes met wat kaneel. Leg alles mooi op een bordje en schenk er wat stroop overheen (poedersuiker mag ook natuurlijk). Maak een kopje thee en zoek een rustig plekje op. Geniet ervan!

Voor de grotere bakuitdaging moet je bij mijn dochter zijn. Die kondigde vrijdagavond aan dat ze na een week hard studeren even wilde ontspannen (en dan bedoelt zij dat ze iets wil bakken).
En dus hadden we vrijdagavond een heerlijke taart bij de koffie.

Ze maakte een eenvoudig deeg voor de bodem. Daarop kwam een appelcompote van moesappelen en daaroverheen een laag Elstarappelen in mooie partjes. Dat ging 50 minuten in de oven. Heerlijk! En zo leuk als al het fruit uit je eigen tuin komt. 

Fijne dag!
Marie-Louise


woensdag 2 november 2022

Ideale restantensjaal

Het lijkt wel alsof ik de laatste tijd alleen maar sjaals maak (en sokken af en toe). Maar sjaals zijn ook zo lekker makkelijk, ze passen altijd en je kunt er alle kanten mee op. Dus na de kerstsokken en gehaakte sjaal was het wel weer eens tijd om een nieuwe sjaal op de pennen te zetten. Ik gebruikte dit keer wol uit mijn oneindige wolstapel in de ijdele hoop dat die op deze manier zal slinken.

Ik combineerde een bolletje van een katoen-wol-acrylmengsel met een bol mohair. Door ze samen te breien ontstond een mooi soort verloopeffect en de sjaal wordt ook lekker zacht door de mohair.

Het patroon wat ik gebruikte kom je veel tegen op internet. Je breit alle pennen recht (lekker makkelijk) en meerdert aan één kant elke vierde naald 1 steek. Aan de andere kant meerder je niet, dus die kant blijft recht. En als je dan halverwege bent ga je iedere vierde naald 1 steek minderen en wordt je sjaal dus weer smaller. Nou ja, het klinkt altijd ingewikkelder dan het is en dit is zelfs helemaal niet ingewikkeld.

Hier het eindresultaat. Zie je het langzame kleurverloop? Je merkt wel dat het licht buiten anders wordt; het fotograferen wordt er niet makkelijker op. Het idee is toch duidelijk hoop ik.


En hier nog zo'n fantastische foto, let vooral op de achtergrond met een kapschuur vol hout, oude ramen en de papiercontainer. De sjaal is in het ieder geval duidelijk te zien.

Nog even het patroon:
Zet 4 steken en brei 1 pen recht. Begin daarna aan de meerderingen als volgt:
Pen 1: 1 recht, 1 meerdering, de overige steken recht breien. (het meerderen doe ik door een lusje tussen de steken op te nemen en deze rechtgedraaid te breien)
Pen 2 - 4: Alle steken recht breien.
Herhaal pen 1 t/m 4 tot je halverwege bent.
Vervolgens ga je minderen als volgt:
Pen 1: 1 recht, 2 steken samenbreien, de overige steken recht breien.
Pen 2 - 4: Alle steken recht breien.
Herhaal pen 1 t/m 4 tot je weer 4 steken over hebt en kant deze steken af.
En klaar is je sjaal.

Ikzelf brei ook altijd een kantsteek door de eerste steek van de naald averecht af te halen en de laatste steek van de naald recht te breien. Dat vind ik toch altijd een mooie afwerking geven aan je sjaal.
Die kantsteek heb ik in dit bericht ook uitgelegd: Kantsteek

En als laatste is dit een geweldig patroon om mee te variëren. Je kunt in het midden ook een stuk breien zonder te meerderen of te minderen, dan krijg je dus een recht stuk in het midden. En je kunt er ook voor kiezen om met verschillende kleuren een sjaal te breien in brede strepen, kleurvlakken, of twee pennen van de ene kleur, afgewisseld met twee pennen van een andere kleur. De mogelijkheden zijn eindeloos en zo kan je mooi allerlei restanten wol opmaken.

Tijd voor een nieuw project (en nog wat stoofperen koken vrees ik, de boom is nog lang niet leeg).

Fijne dag!
Marie-Louise



donderdag 13 oktober 2022

Soktober

Soktober, dat bekt zo lekker en elk jaar neem ik mij voor om in oktober ook echt flink sokken te breien en dan alles op mijn blog te laten zien. Ja, ja, nou de praktijk blijkt weer eens heel anders te zijn. Want oktober is toch vooral een oogstmaand waarin ik druk in de weer ben met appelmoes inmaken en stoofperen koken en wecken. Ook heerlijk hoor, maar soktober is misschien toch meer iets voor november, nosokvember..., klink niet helemaal logisch. Gelukkig breide ik in de zomer al een paar kerstsokken omdat ik mezelf ken ondertussen. Ik dacht, die liggen alvast mooi klaar. Dus nu kan ik ze gelijk even showen.


Ik kocht voor het eerst een patroon op internet via Etsy en dat ging eigenlijk heel goed. Maar nu ik de link wil plaatsen blijkt het patroon niet meer te koop te zijn. Dus ik kan het jullie niet laten zien.

Ik hield nog best wel wat garen over en maak daar nu een paar kleine kerstboomhangertjes van. 


Het mutsje staat HIER beschreven en de uitleg van de gehaakte sokjes vind je HIER.

De eerste pan stoofperen van vandaag staat alweer op het fornuis.


Ik laat ze lekker een paar uur pruttelen en wie weet warmt het huis dan ook gelijk iets op door al dat gekook; twee vliegen in één klap dacht ik bij mezelf.

En nu genoeg geschreven, ik moet de BTW aangifte doen voor het derde kwartaal en dat kan ik altijd zo lekker uit lopen stellen. Hup, aan het werk!

Fijne dag!
Marie-Louise


zondag 2 oktober 2022

Oogsten en haken

Eindelijk was het weer een beetje droog vanmiddag en dus spoedde ik mij met ladder en manden de tuin in om fruit te oogsten. De oogst van appelen en peren is super dit jaar. Vorig jaar was ik al klaar na twee keer stoofperen koken en een paar emmertjes appelen plukken, maar dit jaar moet ik ze met kratten tegelijk de tuin uitsjouwen. 


Kijk nu toch wat een rijkdom en dit is maar een fractie van wat ik kan oogsten. Het appelras op de foto is Bramleys Seedling, geschikt voor appelmoes en appeltaart. Zelfs de kweepeer produceerde dit jaar een kratje vruchten. Ik ga er kweeperengelei van maken. Dat vinden wij echt een traktatie met een versgebakken croissantje en een klodder roomboter. De hop heb ik uit de boom getrokken, die wil ik graag drogen en gebruiken in herfststukjes. Ben benieuwd of het een beetje mooi wil drogen, of helemaal bruin wordt. Nou ja, we zullen zien. 

De appelen zijn ondertussen tot appelmoes verwerkt en de stoofperen kook ik steeds met een grote pan tegelijk. Daarna geef ik de kinderen allemaal bakjes stoofperen mee als ze weer naar huis gaan na het weekend. Ja het is wat, zo heb je alle kinderen thuis en zo zijn ze uitgevlogen. Zoonlief woont nu op zichzelf in de stad en Dochter 1 en 2 delen een studentenhuisje. 

En na al het plukken en koken is het tijd om met de beentjes omhoog voor de houtkachel te zitten, haakwerkje erbij, heerlijk!


Dit is het laatste haakwerk wat van de haaknaald gleed.


Ik gebruikte 3 bolletjes Kidsilk Mohair van 25 gram en haaknaald nr 4. De sjaal is gewoon een rechte lap, dus niks moeilijks. Kies een leuke steek en beginnen maar.


En omdat er verder niemand meer thuis was probeerde ikzelf model te staan. Het was weer een hele exercitie voordat ik een beetje fatsoenlijke foto gemaakt had! (Leesbril erbij op, want anders zie ik niet eens wat voor foto ik maak.)


Nog even een close-up van de steek. Heel makkelijk, je haakt steeds 2 stokjes - 1 losse - 2 stokjes. Dit vormt het V-tje. Tussen die V-tjes haak je 3 lossen. Je keert de toer door 5 lossen te haken. En vervolgens weer een V-tje in het onderliggende V-tje en weer 3 lossen tussen de V-tjes. 

En nu lekker aan de koffie en eens bedenken wat ik hierna zal gaan maken.

Fijne dag!
Marie-Louise


zaterdag 24 september 2022

Breiwerk voor koude dagen

Het leuke van een eigen blog is dat je precies kunt zien welke berichten veel gelezen worden. Deze week staat met stip op nummer 1 de blogpost over gebreide polswarmers (met patroon). Ikzelf kijk ook nog vaak even terug om te zien hoe ik iets gemaakt heb. Toevallig breide ook ik afgelopen week weer polswarmers en zo'n oude blogpost komt dan mooi van pas.


Deze maakte ik voor mijn moeder, want hoe ouder hoe kouder. Ze kon wel een paar polswarmers gebruiken om haar altijd koude handen wat op te warmen.


Ik gebruikte de wol die ik over had van mijn kruikenzak. En ik heb zelfs nog genoeg om nog een paar polswarmers te maken. Eén bol Scheepjes Terrazzo is genoeg voor 1 paar polswarmers.


Zo'n setje polswarmers is echt zo klaar, dus maakte ik ook nog een paar in een mooie zandkleur. Deze zijn gebreid  van Scheepjes Merino Softbrush. Ik gebruikte helaas net iets meer dan 1 bolletje.

Heb je zin om ook een paar polswarmers te breien, het patroon vind je hier: Patroon polswarmers

En weet je wat er nog meer goed bekeken werd afgelopen week? Het breipatroon van de warme sloffen en van de haarband. Grappig he, allemaal dingen om de winter weer behaaglijk door te komen.



Nu het vroeger donker wordt heb ik weer meer tijd om te handwerken en zo heeft ieder seizoen zijn bekoringen. 

Fijne dag!
Marie-Louise




zondag 18 september 2022

Omelet met courgette

De moestuin wordt steeds een beetje leger deze tijd van het jaar. Alleen de snijbonen doen het nog wonderwel goed, daar kan ik nog iedere dag van oogsten en ook de courgetteplanten persen er nog een enkele courgette uit (ook al zijn ze behoorlijk aangedaan door meeldauw dit jaar). Dus voor de laatste keer dit jaar, een recept waar je weer een courgette in kwijt kunt.

Omelet met Courgette (tip van mijn zus)

Ingrediënten:
1 courgette
1 ui
4 a 6 eieren (ligt een beetje aan het aantal personen)
groene kruiden zoals peterselie en bieslook (mag van alles zijn, net wat je in je tuin of koelkast hebt liggen)
peper en zout om op smaak te maken.

Rasp de courgette op een grove rasp.

Snipper een ui en laat fruiten in een koekenpan.
Voeg de courgetterasp toe en maak op smaak met wat zout en peper. Bak dit een beetje gaar en verdeel dit mengsel mooi glad over de bodem.
Kluts de eieren in een kom en voeg de groene kruiden toe. Schenk dit over het ui-courgettemengsel.

Laat het geheel rustig bakken, eventueel met een deksel op de pan.


En klaar is je courgette-omelet. Heerlijk als lunch of voor een snelle avondmaaltijd, eventueel gecombineerd met een soepje. En ook niet onbelangrijk, weer een courgette weggewerkt.
En ik roep dan altijd heel trots tegen mijn gezin: "Kijk jongens, allemaal uit eigen tuin, zelfs de eieren!" (En nergens plastic omheen of andere overbodige zooi).

Fijne dag!
Marie-Louise


vrijdag 9 september 2022

Gebreide kruikenzak met patroon

Het is gelukkig nog mooi weer met een aangenaam temperatuurtje, maar we zetten ons allemaal schrap voor komende winter denk ik. En als je in zo'n grote boerderij woont als de onze wordt het verwarmen van je huis bijna onbetaalbaar. Gelukkig is de boerderij wel heel goed geïsoleerd, daar zijn we nu heel blij mee. Maar toch, iedere kuub gas die we nu minder gebruiken is belangrijk om met z'n allen de winter door te komen. De verwarming gaat bij ons dus een paar graden lager deze winter. Daarom kocht ik alvast maar een warmwaterkruik extra, die kan je 's avonds dan gebruiken als je wat kouwelijk op de bank zit. Kleedje erbij en dan is het best uit te houden volgens mij.

Zo'n kruik vraagt natuurlijk om een mooi gebreide hoes. Scheepjes heeft sinds een tijdje een tweed garen en dat leek mij heel geschikt voor dit project. Ik gebruikte Scheepjes Terrazzo, gemaakt van 70% gerecyclede wol en 30% gerecyclede Viscose. Twee bollen bleek genoeg te zijn voor de hele kruikenzak. De donkere kleur is 734 (Opale) en de lichte kleur is 734 (Bolle). Voor het breien gebruikte ik 5 sokkennaalden van 25cm lang en dikte 4mm.

Ik breide de hoes in het rond, dat vind ik vooral makkelijk met inbreien want dan blijf je steeds de goede kant van het werk zien.

Na het nodige voor- en achteruit breien ontstond uiteindelijk dit patroon:

KRUIKENZAK

Zet 64 steken op met donkerblauw en verdeel deze over 4 naalden (16 steken op iedere naald). Sluit tot een cirkel en brei 1 ronde recht.
Nu ga je meerderen (dit deed ik omdat mijn kruik afgeronde hoeken heeft en zo past de hoes er mooi omheen).
Ronde 1:
1r (recht), 1m (meerderen), 15r 
15r, 1m, 1r
1r, 1m, 15r
15r, 1m, 1r

Ronde 2: Alle steken recht breien
Ronde 3: Meerderen als ronde 1, maar 15r wordt nu natuurlijk 16r.
Ronde 4: Alle steken recht breien
Ronde 5: Meerderen
Ronde 6: Alle steken recht breien
Ronde 7: Meerderen
Ronde 8: Alle steken recht breien
Je hebt nu 80 steken in totaal (20 steken per naald).

Vervolgens kan je een patroon gaan inbreien. Het werk verdeel je in een voor en achterkant. De voorkant bestaat uit 39 steken om een patroon in te breien en 1 steek die je altijd donkerblauw breit, dit is de zijkant. Dit doe je ook voor de achterkant, 39 steken om patroon in te breien en 1 steek donkerblauw. Zo ontstaat er een mooie scheiding tussen de voor en achterkant.

Mijn inspiratie voor het patroon haalde ik uit dit boek: Book of Fair Isle Knitting van Alice Starmore. Maar ook heel internet staat vol met leuke patronen.



Ik breide de onderste twee patronen van de bladzijde hierboven.


Daarna koos ik een kleinere rand van deze bladzijde. En daarna breide ik het allereerste patroon nog een keer. Je kunt helemaal je eigen fantasie gebruiken, het kan eigenlijk niet verkeerd gaan.


Na het inbreien was mijn kruikenzak 23 cm lang. Ik breide nog tot een lengte van 24cm met alleen donkderblauw en toen heb ik nog een beetje geminderd vanwege de afgerond hoeken van mijn kruik.

Het minderen deed ik als volgt:
Ronde1:
1r, 1 aro (1steek afhalen, 1steek recht breien, afgehaalde steek over de rechtgebreide steek halen) 17r
17r, 2 steken samen breien, 1r
1r, 1 aro, 17r
17r, 2 steken samen breien, 1r
Ronde2: Alle steken recht breien
Ronde 3: Als ronde 1, maar nu 16r ipv 17r
Ronde 4: Alle steken recht breien
Nu heb je 72 steken (18 steken per naald).

Vervolgens is het tijd om de "col" te breien. Ik breide boordsteek (2recht, 2 averecht) tot de col 15 cm lang was en daarna konden de steken worden afgekant. Dan alle draadjes afwerken en  de onderkant dichtnaaien en klaar is je kruikenzak!


De kruik ligt al klaar op de bank, maar eerst nog even lekker nazomeren hoor!

Fijne dag!
Marie-Louise