Pagina's

zaterdag 14 oktober 2023

Soep van tamme kastanjes

Een jaar of acht terug kregen wij van mijn broer een zaaling van zijn tamme-kastantjeboom. Die pootte wij gezellig in het gras en daar had die zaailing het enorm naar zijn zin.


Verleden jaar produceerde hij (of is het een zij?) al een klein bakje kastanjes, maar dit jaar spant de kroon. Elke dag raap ik een kilo kastanjes. Dus ja, wat doe je dan met die dingen? Vroeger pofte ik ze weleens met de kinderen, maar verder kwam ik eigenlijk niet. Mijn zoon opperde dat je er ook soep van kunt maken en dus keek ik eens rond op internet en na het lezen van een paar recepten inspecteerde ik mijn voorraadkast en maakte de volgende tamme-kastanjesoep:



Nodig:
500 gram tamme kastanjes
1 ui, 1 teentje knoflook
1 liter groentebouillon (kip mag ook)
bakje crème fraiche (of slagroom, net wat er in je koelkast staat)
250 gram champignons
peterselie

Geef een kruisje in de tamme kastanjes en kook ze gaar in water (dat duurt ongeveer 20 minuten). Daarna moeten de kastanjes ontdaan worden van de harde bruine schil en het velletje wat daaronder zit.
Snipper de ui. Fruit de ui en de knoflook in een lekkere klont roomboter.
Voeg 1 liter water toe en de gepelde kastanjes. Laat dit lekker even koken.
Zet dan de staafmixer erop. Je hebt dan een wat grauw gekleurd soepje, wel lekker, maar een beetje saai. Bak daarom de in plakjes gesneden champignons in een aparte pannetje met wat roomboter. Voeg wat peper toe voor wat extra pit en doe dan de champignons in de soep. Voeg ook wat gehakte peterselie toe voor de smaak en de kleur en als laatste een half bakje crème fraiche. En klaar is je soepje!


Wij vonden het unaniem een heel lekker soepje, dus dit weekend maak ik het nog maar een keer, want de kastanjes blijven maar uit die boom vallen. Ik zal ook eens kijken of je ze in kunt vriezen ofzo.


Het is echt een soepje voor slecht weer; zo'n dag waarop je eigenlijk niet naar buiten kunt. Want dat pellen van die kastanjes is best een klusje. Dat kan je dan mooi doen als de regen tegen de ramen klettert en het heel hard waait.

Fijne dag!
Marie-Louise



5 opmerkingen:

  1. Dat wist ik niet hoor; dat je er ook soep van kon maken...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik vries ze gepeld in en dan maak ik er creme de maronne van heerlijk door oa spruitjes stampot

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Las he comido asadas y en dulce marrón glacé, también en salsa pero en sopa me sorprende. Disfrútalas mucho y BESICOS.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. je kan ze prima geschild invriezen. ik doe ze in de blender door de spruitjes stampot. of creme de maronne ook echt heel lekker.

    BeantwoordenVerwijderen