Pagina's

donderdag 5 oktober 2023

Gebreide pompoenen, prima idee voor restverwerking

Ja, het valt niet te ontkennen, het is weer pompoenentijd! Je ziet ze overal te koop langs de weg en je kan er natuurlijk van alles van maken, soepje, bake-tray en chutney om maar iets te noemen. Maar vandaag maakte ik gebreide pompoen van restjes wol. Ik gebruikte hiervoor de Engelstalige uitleg van  Bhooked.

Recept voor een gebreide pompoen:

Benodigdheden:
Restje wol in een aansprekend pompoenkleurtje en bijbehorende dikte breinaald (ik gebruikte een wat dunnere naald zodat mijn breiwerk iets strakker werd, dan vult het mooier op vind ik).
Vulmateriaal
Takje of kaneelstokje (als steeltje)
Stopnaald

Zet 66 steken op en brei vervolgens 10 steken recht, 1 steek averecht tot het einde van de naald.

Je kunt er voor kiezen om in het rond te breien, of een recht lapje te breien en dit later dicht te naaien. Ik koos ervoor om in het rond te breien.

Brei tot je restje wol op is. Mijn werkstukje werd uiteindelijk 17 cm hoog en 32 cm in het rond.


Als het werkje hoog genoeg is kant je het af en sluit je de onderkant door het werk flink in te rimpelen. Vervolgens vul je de pompoen op en sluit je de bovenkant. Als de bovenkant bijna dicht is stop je er nog een takje in bij wijze van steeltje. Voor wat extra vorm kan je nu een lange draad nemen die je langs een averechte lijn legt. Dan steek je van boven naar onder door de pompoen heen en trekt de draad wat aan. Doe dit voor alle averechte lijnen. Nu heeft je pompoen wat meer vorm. Afwerken deed ik door de begin- en einddraad vast te knopen en de draadjes weg te moffelen in mijn pompoen. Ikzelf was best wel tevreden over dit werkstukje, maar mijn moeder zei: Dat zijn toch helemaal geen pompoenkleuren!" Tja, dat is wel zo, maar ik vond het wel een beetje Halloween-achtig, dus volgens mij kan het best.

Ik duik maar weer eens in mijn berg met wol op zoek naar nog meer leuke restjes.

Fijne dag!
Marie-Louise

1 opmerking:

  1. Super leuk die pompoen. En heel handig de uitleg erbij. Zo kun je het weer lekker sfeervol maken. Leuke tijd ook de herfst.

    BeantwoordenVerwijderen