Pagina's

maandag 24 augustus 2020

Wol verven met boerenwormkruid

Sommige mensen hebben heel veel geduld als ze iets nieuws willen doen. Ze gaan eerst eens even goed lezen hoe alles moet en voeren het daarna nauwgezet uit. Daar heb ik nou nooit last van. Als ik iets nieuws wil proberen word ik helemaal enthousiast en wil het direct doen en graag met een beetje snel resultaat. Wol verven met planten stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. Maar je moet het dan eerst beitsen, wachten, alles op dezelfde temperatuur, een verfbad maken en weet ik wat niet allemaal. Dat zag ik nog niet helemaal zitten.  Een paar jaar geleden waren wij op IJsland en daar kwamen wij bij toeval terecht bij iemand die allemaal mooie wol verfde met planten en zij gebruikte een hele simpele methode, dat spreekt mij wel aan!

En nu reed ik hier een beetje door de omgeving en zag dat het boerenwormkruid bloeide. Tijd om wol te gaan verven! Het resultaat vind ik super mooi, dus ik laat hier graag zien hoe ik het deed, met dank aan de mevrouw op IJsland.

Eerst dus op pad om boerenwormkruid te plukken. Ik onthoofde de planten en kwam thuis met zo'n 20 bloemschermen.


Dan 1 knot sokkenwol van 100 gram in de pan doen en vullen met 3 liter koud water.
Daar doe je dan 10 gram aluinpoeder bij (dat is om te beitsen, de wol kan dan goed de kleurstof opnemen). Ik kocht het aluinpoeder bij de plaatselijke bio-drogist.


Vervolgens ook je boerenwormkruid erbij doen en dan het water zachtjes opwarmen. Het geheel moet niet koken, maar trekken. Ik deed een deksel op de pan en ging ondertussen iets huishoudelijks doen, stofzuigen ofzo, doe je toch nog iets nuttigs en kan je ondertussen de pan een beetje in de gaten houden.


Na een halfuurtje stofzuigen en in de pan kijken ziet het er ongeveer uit zoals hierboven.
Tijd om te gaan dweilen of strijken, dan kan de wol nog een uurtje trekken.


Een uurtje verder heb je echt een mooie gele kleur wol. Ik vond het prachtig.
Nu is het tijd om het gas uit te draaien en daarna laat je de wol afkoelen in de pan.

Als de wol bijna afgekoeld is haal je de planten eruit en kan je de wol gaan spoelen met lauw water. Ik heb drie maal gespoeld, toen kwam er bijna geen gele kleur meer vanaf. Daarna heb ik de wol nog even gewassen met Eucalan (of een ander wolwasmiddel kan ook).
Ik rol de wol altijd door een handdoek, dan komt er al heel veel vocht uit en vervolgens hang ik het ergens te drogen.


En dit is het eindresultaat, prachtige gele wol. En je vloer is ook nog eens schoon en de strijk is gedaan, wat wil een mens nog meer.

Het is zeker de moeite waard om te proberen en helemaal niet moeilijk, daar houd ik van!

Fijne dag!
Marie-Louise



14 opmerkingen:

  1. Je brengt me op een idee! Een tijdje terug las ik over wol verven in jars (goed Nederlands voor glazen potten). Dan doe je garen en plant in een glazen pot met deksel, je zet de pot in de zon, en je laat de natuur haar werk doen. Had natuurlijk eigenlijk tijdens de hittegolf gemoeten, dan was het lekker snel gegaan, nu kan het wel een paar maanden duren...Misschien binnenkort maar eens op de fiets, zien wat er staat te bloeien!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat heb ik ook wel eens gelezen, maar ook nog nooit geprobeerd. Je schijnt ook goed te kunnen verven met uienschillen, vlierbessen, of blad van een walnootboom. Nog genoeg te doen deze herfst.

      Verwijderen
  2. Wat lijkt me dit leuk om te doen.
    Maar eerst leren spinnen. Ooit...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik gewoon kant- en klare sokkenwol hoor. Gaat het een beetje sneller.

      Verwijderen
  3. Heel mooi en wat een prachtig resultaat. Benieuwd wat je ervan gaat maken.
    Fijne groetjes Sofie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tja, wat ik er van ga maken weet ik nog niet. Maar even rondtoeren op Pinterest voor een goed idee.

      Verwijderen
  4. ja boerenwormkruid geeft mooi geel als je er nog een streng in had gelegd had je gelijk een lichtere kleur geel ,dat doe ik altijd ik ga net zolang door tot er geen kleur meer opgenomen wordt zo kun je uit 1 pan wel meerdere kleuren geel krijgen :))

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. O jammer dat ik daar niet aan gedacht heb. Dat had me ook heel mooi geleken. Dan maar een volgende keer proberen. Dank je voor de tip.

      Verwijderen
  5. Wat een prachtig resultaat, mooie kleur!

    Maar wat leuks van maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je! Ik denk dat ik er een sjaal van maak, misschien gecombineerd met nog andere kleuren.

      Verwijderen
  6. ¡¡Qué color tan bonito!! y qué buena idea. BESICOS.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een mooie kleur geel is dat! Ik ben pas aan het experimenteren met kleuren en ga het ook eens proberen! Kan je boerenwormkruid invriezen of hoe kan je het bewaren want ik moet eerst nog een heleboel spinnen.. Dank je wel alvast! groetjes, Jeanine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat invriezen is ook een goed idee, daar heb ik nog nooit aan gedacht. Zou drogen ook lukken?

      Verwijderen