Pagina's

zondag 28 juli 2019

Lathyrus-sokken

Warm hè? Ik kwam de afgelopen dagen alleen 's ochtends vroeg nog een beetje in actie. Snel de moestuin in en wat huishoudelijke klussen doen, daarna vond ik het zo warm dat ik het liefst onder een steen kroop. Dit soort weer is echt niets voor mij. Ik weet nu ook zeker dat ik nooit meer naar Zuid Frankrijk wil. 's Middags zat ik vooral binnen een beetje te niksen. Het enige wat me nog wel lukte was om de zomersokken af te breien. Vanochtend maakte ik een paar foto's, samen met een vaasje Lathyrus, en daarmee was de naam voor deze sokken geboren; Lathyrus-sokken. Het beestje moet een naam hebben tenslotte.


Benodigdheden:
5 breinaalden zonder punt, nr 2,5
100 gram sokkenwol passend voor naalden 2,5.

Ik gebruikte mijn standaard sokkenbreipatroon wat je kunt vinden onder het tabblad "Uitleg sokken breien". 

Zet 60 steken op en verdeel deze over 4 naalden. Brei 10 naalden in boordpatroon.

Nu begin je aan het gedeelte met het ingebreide motiefje.
Zo'n sok kun je eigenlijk in twee delen splitsen: De achterkant van de sok waar je de hak en de hiel in breit en de voorkant waar je een patroontje in kunt breien.

Brei de eerste 30 steken recht, dit wordt de achterkant. Brei de volgende 30 steken als volgt: 5 steken in patroon, 20 steken recht en weer 5 steken in patroon. Zo ben je één keer rond. Brei nu het been tot de gewenste lengte. 


Het patroontje wordt ook wel koffieboontje genoemd. Het bestaat uit vier pennen die je steeds herhaalt.

Omdat het zomersokken moesen worden heb ik de beenlengte vrij kort gehouden en breidde ik 32 toeren met patroon. Vervolgens brei je de hak, de grote hiel, de kleine hiel en de hielspie (zie mijn uitleg op het tabblad over sokkenbreien). De voorkant van je werk (die met het patroontje) brei je nu niet, maar laat je rusten. Na de hielspie brei je ook weer de 30 steken van de voorkant van de voet. Daar brei je gewoon het patroontje weer in. Zo komt het allemaal vanzelf weer goed. Ik breidde voor de voet nog 52 toeren. Daarna begon ik aan de teen. In de teen brei je geen patroon, maar gewoon tricotsteek.


Dit was de eerste keer dat ik zelf een sok breidde met een patroontje erin en eigenlijk was het heel gemakkelijk, soms moet je het gewoon proberen. Dat biedt perspectief voor weer een nieuw paar sokken met een leuke kabel aan de zijkant of iets dergelijks, maar daar moet ik nog even op broeden.


Tot slot nog een foto van de plantenkas. Daar heb ik deze week, om nog een beetje schaduw te creëren, een oud stuk vitrage overheen gegooid. Het gaf nog best wel wat schaduw. Desondanks zijn de paprika's, komkommers en Spaanse pepers toch zo'n beetje gekookt, heel jammer. De paprika's lieten spontaan hun blad vallen, er hangen alleen nog een paar zieltogende paprika's aan. Ja, het leven van een moestuinierder gaat niet altijd over rozen.

En nu weer snel de schaduw in, want hier in het Noorden blijft het maar mooi weer en helaas valt er helemaal geen regen, de tuin begint al aardig te verdorren.

Fijne dag!
Marie-Louise



5 opmerkingen:

  1. Wat een mooi kleurtje sokken. Ik heb ze nu ff niet op de naalden staan.
    met dit warme weer doe je toch wat minder ik ook lekker even in de tuin en een beetje lezern

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In de tuin een boek lezen is ook heerlijk, dat geeft je gelijk zo'n vakantiegevoel vind ik.

      Verwijderen
  2. Dank je wel dat je dit leuke patroontje met ons wil delen, ik ben altijd op zoek naar mooie sok patroontjes en dan het liefst in het Nederlands.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan. Ik vind het zelf ook altijd leuk als ik een gratis patroontje vind.

      Verwijderen
  3. zo blij om te horen dat je niet van de warmte houdt.Ik vind het zoo erg,ben er vaak ziek van.Misselijk en soms zelf bloedneus.
    Ik mag er ook ooit iets over zeggen, mensen worden boos als je niet blij bent met de zomer Geef mij de herfst maar.Je sokken zijn heel mooi.ik heb maar 1 liefhebber van gebreide sokken, Mijn zoon.Er ligt hier een voorraadje gebreide sokken ,genoeg voor de komende jaren.

    BeantwoordenVerwijderen