Pagina's

zaterdag 21 april 2018

Zevenblad, onkruid of groente?

Wat een lente, geweldig! Verleden week hing er nog een man in onze kale beuk en moet je nu eens kijken. Overal al blad aan de beuk.


Dat eerste blad vind ik altijd zo mooi, het is echt een feestje buiten.

Maar daar wou ik het nu even niet over hebben. Ook het onkruid groeit als een bezetene, bijvoorbeeld zevenblad. Ken je dat? Het wordt ook wel tuindersverdriet genoemd en groeit overal waar je het niet wilt hebben. Ze zeggen wel dat als je van je zevenblad af wilt komen de enige oplossing is om te verhuizen. Nou, dan weet je het wel.

Dit is de boosdoener.


En wij hebben er meer dan genoeg van.

Zevenblad groeit graag in de schaduw en het raakt verward in al je vaste planten. Het vormt wortelstokken waaraan overal weer kleine zevenblaadjes groeien. Echt hopeloos. Maar, zevenblad is eigenlijk ook gewoon een groente. Het is één van de eerste dingen die je in het vroege voorjaar weer kunt eten. Als verder nergens nog vitamine C is te bekennen, levert dit plantje het eerste medicijn tegen voorjaarsmoeheid en scheurbuik. En als het groter groeit bloeit het met mooie witte bloemschermen die het ook goed doen op de vaas. Dus, ieder nadeel heeft zijn voordeel ofzo.

Ik had al zo vaak gelezen dat het echt lekker is en gezond, dus gingen we aan het experimenteren.

Als eerste maakte ik een stamppotje  van zevenblad, ontbijtspek, gesnipperde ui en aardappelen. En werkelijk, die viel erg in de smaak. Vervolgens maakten we een pesto met zevenblad, walnoot, parmesaanse kaas en olijfolie. En die is ook prima.

Gisteren kookte ik zevenbladsoep en maakte een foto voordat het opgegeten was.


Verder bakte ik ook een omelet waaraan ik fijngehakt zevenblad toevoegde. De smaak van het zevenblad is kruidig, bijna een beetje peterselie-achtig. Dus dat smaakte prima in het omelet.

De stamppot maakte ik als volgt:

Pluk een flinke schaal zevenblad, even goed wassen, dikke stelen verwijderen en fijnsnijden.
Snipper twee uien en snijdt een ons ontbijtspek fijn. Het spek uitbakken en de uien toevoegen en lekker fruiten. Vervolgens het zevenblad toevoegen en laten slinken. Het moet een tijdje pruttelen om het lekker zacht te laten worden.

Ondertussen puree maken van de aardappelen en als laatste alles lekker door elkaar roeren. Een paar lepels crème fraîche doet wonderen. Je kan nog wat peper toevoegen en smullen maar.

Wij vonden deze stamppot unaniem heel lekker. Maar om echt van het zevenblad af te komen moeten we nog héééééél veel stamppot eten.

Fijne dag!
Marie-Louise









4 opmerkingen:

  1. Dan maar verder eten ;-) Wat goed dat je er iets positiefs van maakt. Hier geen zevenblad maar wel een soort van wilde klaver die ik niet uitgeroeid krijg. Ach ja, dat is ook natuur hé ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is inderdaad de natuur en met een tuin leer je wel dat je niet alles naar je eigen hand kunt zetten. Dat is maar goed ook!

      Verwijderen
  2. Wat leuk dat je het zo nuttig en lekker gebruikt

    BeantwoordenVerwijderen