woensdag 2 november 2022

Ideale restantensjaal

Het lijkt wel alsof ik de laatste tijd alleen maar sjaals maak (en sokken af en toe). Maar sjaals zijn ook zo lekker makkelijk, ze passen altijd en je kunt er alle kanten mee op. Dus na de kerstsokken en gehaakte sjaal was het wel weer eens tijd om een nieuwe sjaal op de pennen te zetten. Ik gebruikte dit keer wol uit mijn oneindige wolstapel in de ijdele hoop dat die op deze manier zal slinken.

Ik combineerde een bolletje van een katoen-wol-acrylmengsel met een bol mohair. Door ze samen te breien ontstond een mooi soort verloopeffect en de sjaal wordt ook lekker zacht door de mohair.

Het patroon wat ik gebruikte kom je veel tegen op internet. Je breit alle pennen recht (lekker makkelijk) en meerdert aan één kant elke vierde naald 1 steek. Aan de andere kant meerder je niet, dus die kant blijft recht. En als je dan halverwege bent ga je iedere vierde naald 1 steek minderen en wordt je sjaal dus weer smaller. Nou ja, het klinkt altijd ingewikkelder dan het is en dit is zelfs helemaal niet ingewikkeld.

Hier het eindresultaat. Zie je het langzame kleurverloop? Je merkt wel dat het licht buiten anders wordt; het fotograferen wordt er niet makkelijker op. Het idee is toch duidelijk hoop ik.


En hier nog zo'n fantastische foto, let vooral op de achtergrond met een kapschuur vol hout, oude ramen en de papiercontainer. De sjaal is in het ieder geval duidelijk te zien.

Nog even het patroon:
Zet 4 steken en brei 1 pen recht. Begin daarna aan de meerderingen als volgt:
Pen 1: 1 recht, 1 meerdering, de overige steken recht breien. (het meerderen doe ik door een lusje tussen de steken op te nemen en deze rechtgedraaid te breien)
Pen 2 - 4: Alle steken recht breien.
Herhaal pen 1 t/m 4 tot je halverwege bent.
Vervolgens ga je minderen als volgt:
Pen 1: 1 recht, 2 steken samenbreien, de overige steken recht breien.
Pen 2 - 4: Alle steken recht breien.
Herhaal pen 1 t/m 4 tot je weer 4 steken over hebt en kant deze steken af.
En klaar is je sjaal.

Ikzelf brei ook altijd een kantsteek door de eerste steek van de naald averecht af te halen en de laatste steek van de naald recht te breien. Dat vind ik toch altijd een mooie afwerking geven aan je sjaal.
Die kantsteek heb ik in dit bericht ook uitgelegd: Kantsteek

En als laatste is dit een geweldig patroon om mee te variëren. Je kunt in het midden ook een stuk breien zonder te meerderen of te minderen, dan krijg je dus een recht stuk in het midden. En je kunt er ook voor kiezen om met verschillende kleuren een sjaal te breien in brede strepen, kleurvlakken, of twee pennen van de ene kleur, afgewisseld met twee pennen van een andere kleur. De mogelijkheden zijn eindeloos en zo kan je mooi allerlei restanten wol opmaken.

Tijd voor een nieuw project (en nog wat stoofperen koken vrees ik, de boom is nog lang niet leeg).

Fijne dag!
Marie-Louise6 opmerkingen:

 1. Leuk patroon, zeker ook handig om wat voorraad bolletjes bij te gebruiken. En die achtergrond op de foto, dat is toch gewoon het leven, daar horen dit soort dingen ook gewoon bij. Veel leuker als van die foto's waaraan je duidelijk kunt zien dat het niet altijd er zo uitziet 😊. Hm lekker, stoofpeertjes, ik heb vandaag draadjesvlees met bietjes, lekker gerecht voor een zonnige nazomer/novemberdag.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor je bezoekje aan mij blog. Ik heb even een tegenbezoekje gemaakt en ben onder de indruk van deze 'eenvoudige' sjaal: door de mohair ziet hij er prachtig uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. bonita combinación de lanas y preciosa bufanda, gracias por compartir el patrón y BESICOS.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ah wat een idee ik heb nog een bol mohair luggen daar ga ik een bol bij zoeken super leuk patroon om op te slaan en dan nog es uit te voeren.
  Pracht sjaal en ik zie het verloop heel goed

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuke sjaal en hij lijkt me heel comfortabel! Soms heb je van die perioden; dan brei je allemaal sokken, dan weer sjaals, en in mijn geval haakte ik heel veel zorgenvriendjes en blijven dekens altijd favoriet.
  Goed idee van je om deze bolletjes te combineren!
  En dat kijkje op je achtertuin vind ik ook leuk, ben altijd benieuwd hoe het bij anderen eruit ziet...
  Fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooi kleurtje….liefs fijn weekend van mij en Leaf 🍀🐾💗🍀

  BeantwoordenVerwijderen