donderdag 8 oktober 2020

Gebreid kussen van IJslandse wol

 


Eigenlijk breide ik helemaal geen kussen, ik breide een omslagdoek. Maar omdat ik een nogal stevige wol uitkoos werd het geen omslagdoek, maar een soort deken. Dus na veel zuchten, brommen, wikken en wegen vroeg mijn man verlekkerd: "Zal ik je even helpen met uithalen?" Ik hakte de knoop maar door, echt tevreden was ik toch niet, uithalen maar! En toen had ik natuurlijk allemaal wol over waar ik toch iets mee moest. Zo werd het dus een kussen. 


Ik gebruikte 3 kleuren Lettlopi, donkerblauw voor de achtergrond en lichtblauw en lichtgroen voor het ingebreide patroon.
Verder koos ik voor een rondbreinaald nummer 4, dan wordt je breiwerk vrij strak en dat vind ik mooi voor een kussen.
Ik zette 145 steken op, 144 voor het patroon, gevolgd door 1 steek averecht zodat je weet wanneer je aan de volgende ronde moet beginnen. Je ziet eigenlijk niets van deze averechtse steek, maar tijdens het breien is het een fijn houvast.

Het motief komt uit het boek "Uradale shawls" van Marja de Haan. Echt een mooi boek met prachtige omslagdoeken. Je zou er ook hele mooie dekens van kunnen maken, of zoals ik gedaan heb, een kussen.


Dit is het motief op papier, 12 steken die je 12x herhaald, dus in totaal 144 steken. (+1 steek averecht).
Ik breide het hele motief 9x (dus 18 ruiten boven elkaar) en toen was mijn kussen zo'n beetje vierkant.
Daarna stopte ik er een veren kussen in van 40x40 cm en naaide de boven en onderkant dicht. 
Ja ik weet het, nu kan ik het binnenkussen er niet uithalen, maar ik vond dit gewoon het mooist lijken. Als ik het ooit wil wassen zal ik het kussen dus open moet maken, nou ja, dat zien we dan wel weer.

Het was een heerlijk projectje om te doen. Als ik tijd overheb wil ik ook nog een paar kussens breien in kerstkleuren. Maar ik vrees dat dat misschien niet meer gaat lukken voor de kerst.

Fijne dag!
Marie-Louise1 opmerking: