zaterdag 14 september 2019

Eenvoudige IJslandse sjaal

Het is toch alweer zo'n vijf jaar geleden dat wij onze vakantie vierden op IJsland. Ik vind het nog steeds één van de mooiste reizen die wij maakten. We zagen natuurlijk alle toeristische trekpleisters, maar onderweg kwamen we ook bij toeval langs een mevrouw die IJslandse wol verfde volgens een oude IJslandse methode. Ze gebruikt voornamelijk planten die op IJsland groeien als verfstof. Heel erg leuk om te zien. Wat nog leuker was dat ze ook pakketjes wol verkocht. Dus ik kon het niet laten en nam weer wat mee terug naar Nederland. Past ook makkelijk in je koffer en weegt niet al teveel in het vliegtuig, dus ideaal. Ik breide al snel wat IJslandse wanten voor de kinderen, maar het pakketje met de IJslandse sjaal bleef een paar jaar liggen, tot twee weken geleden. Mijn moeder kreeg namelijk een nieuwe knie en toen had ik zin in een eenvoudig breiwerk dat ik lekker tussendoor kon breien, zonder een heel ingewikkeld patroon te moeten volgen. Kortom, het werd de IJslandse sjaal.


In het pakketje zaten zes bolletjes wol in verschillende tinten blauw. Het patroon van de sjaal is heel eenvoudig, maar door verschillende kleuren toch heel leuk om te breien.

Ik breide op naald 3,5. Alle steken worden recht gebreid, dus gewoon ribbelsteek.


Fijn hé, zo'n doos je met mooie wolletjes? Het is dus ook een ideaal patroon om restjes wol te gebruiken, bijvoorbeeld verschillende soorten sokkenwol.


De achterkant, zoals gewoonlijk weer een foto genomen bij beroerd licht. De kleuren zijn eigenlijk veel mooier.

Je breit de sjaal vanaf de halskant naar beneden.

Het patroon is heel eenvoudig:

Zet 8 steken op.
Naald 1: 2r, 1om, 1r, 1om, 2r, 1om, 1r, 1om, 2r
Naald 2 en alle even naalden: alle steken recht breien
Naald 3: 2r, 1 om, 3r, 1om, 2r, 1om, 3r, 1om, 2r
Naald 4: als naald 2
Naald 5: 2r, 1om, 5r, 1om, 2r, 1om, 5r, 1om, 2r
Naald 6: als naald 2
Naald 7: 2r, 1om, 7r, 1om, 2r, 1om, 7r, 1om, 2r
Naald 6: als naald 2
Naald 9, 2r, 1om, 9r, 1om, 2r, 1om, 9r, 1om, 2r

En zo alsmaar doorgaan. Je begint dus met 2 recht en een omslag. Dan komt het gedeelte van de steken dat iedere pen meer wordt. (na 9 steken, 11 steken, 13 steken, 15 steken etc.) Dan komt het midden gedeelte, bestaande uit 1 omslag, 2 steken recht en weer 1 omslag. Dan volgt weer de tweede helft van de sjaal met steken die toenemen in aantal. En je eindigt weer met 1 omslag en 2 recht.Appeltje eitje dit patroon. En als je dit basispatroon onder de knie hebt kan je ook gaan variëren met kleuren en patroontjes, maar dat is iets voor later. Eerst heb ik nu een paar sokken op de pennen staan want mijn moeder vindt na de knieoperatie zelfgebreide sokken zo lekker warm. Ik zal er maar snel een paar voor haar breien, ben ik ook weer een bolletje wol kwijt van mijn stapel breiwol.

Fijn weekend allemaal!
Marie-Louise11 opmerkingen:

 1. Wat een mooie kleuren!!!
  Soms heb je niet meer nodig dan een eenvoudig patroon, de wol doet de rest.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was ook heerlijk om te breien, niet te ingewikkeld maar juist lekker ontspannend. Ga ik zeker nog een keer doen.

   Verwijderen
 2. Wat een prachtig garen, en wat heb je daar een prachtige sjaal van gebreid! Hoe gaat het met je moeder? Mijn moeder moest jaren wachten op die operatie, omdat ze aanvankelijk te jong was, maar wat was ze blij met haar nieuwe knie, hopelijk geldt dat voor jouw moeder ook. En brei maar snel een paar sokken voor haar, zal ze blij van worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gaat goed met mijn moeder, maar het is wel wat hoor, zo'n nieuwe knie. Ze is heel erg vermoeid door de operatie. Verder loopt ze al weer een eindje met een rollator. Komende week gaan de hechtingen eruit, dan hoop ik dat het allemaal weer wat makkelijker wordt. Fijn dat jou moeder zo blij was met haar nieuwe knie.

   Verwijderen
 3. Wat een mooie sjaal, die ga je vast een zeker veel gebruiken.
  En daarbij denken aan de fijne vakantie, dat maakt de sjaal nóg leuker.
  Ik herken dat wel..... onrust om je heen, dus lekker ontspannen met een simpel haak- of breiproject. Zó ontspan je het beste.
  Sterkte voor je moeder, wat een gedoe, maar als ze er van opknapt is het der moeite waard geweest!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja best wel spannend toch, zo'n operatie. Je hoopt maar dat ze er goed van opknapt. En dan is een simpel breiwerk voor mij echt ontspanning inderdaad.

   Verwijderen
 4. Schitterend Marie! Ik wou dat ik ook kon breien maar zelfs jou eenvoudige patroon is voor mij al abracadabra :( ...

  Wat zal je daar veel aan hebben deze winter! En de kleur is ook prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij heb jij het ook veel te druk om ook nog te breien, met die mooie moestuin. Maar het is inderdaad wel heel fijn om te breien. Ik geloof dat ik het vooral zo leuk vind dat er onder je handen iets ontstaat wat je echt kan gebruiken.

   Verwijderen
 5. Prachtige omslagdoek in mooie kleuren. De verschillende kleuren komen mooi uit. Nu het koudere weer eraan komt ga je hem vast met veel plezier gebruiken.

  Groetjes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, je zou bijna zin krijgen in de herfst met zo'n omslagdoek, maar een beetje mooi nazomerweer is ook nog fijn.

   Verwijderen
 6. wow die is erg mooi en leuk eens een gebreide omslagdoek

  BeantwoordenVerwijderen